„Buvo priimtas sprendimas. Koalicija sudaro darbo grupę dėl plano pensijoms kompensuoti. Darbo grupei vadovaus socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, darbo grupėje dirbs taip pat finansų ministras Rimantas Šadžius ir po vieną atstovą iš kiekvienos koalicijos partijos. Manome, kad per pirmuosius du mėnesius bus pateiktas planas, kaip bus kompensuojamos pensijos“, - kalbėjo V. Tomaševskis.

Anot premjero Algirdo Butkevičiaus, darbo grupei bus pavesta parengti pensijų kompensavimo mechanizmą. Šis mechanizmas esą vėliau bus pristatytas Seimui.

„Paprašiau abiejų ministrų, kad nebūtų jokių politikavimų, kad būtų vadovaujamasi ekonomine, finansine logika. Konkrečiai kad būtų aiškiai pasakyta, iš kokių finansavimo šaltinių galimi vidiniai rezervai pirmiausiai. Po to – iš ekonominio prieaugio. Tikimės, kad užimtumas gerės Lietuvoje, vidutinis darbo užmokestis augs ir įplaukos tiek į „Sodros“ biudžetą, tiek į valstybės biudžetą didės. Ir visa tai įvertinus, mes labai aiškiai pabrėžiame ir pasakome visuomenei, kad šita Vyriausybė, šita Seimo dauguma įsipareigoja pensijas kompensuoti“, - dėstė Vyriausybės vadovas.

Mechanizmo rengimo procesas, pasak A. Butkevičiaus, prasidės jau kitų metų sausį.

A. Butkevičius žurnalistams pabrėžė, jog reikia išlaikyti finansų stabilumą, o sykiu rūpintis naujų darbo vietų kūrimu.

„Turime sukurti stabilią situaciją. Tiek ekonominėje srityje, tiek socialinėje sferoje. Ir visada pirmiausiai galvoti apie naujų darbo vietų sukūrimą, apie racionalų pinigų panaudojimą tiek iš Europos Sąjungos biudžeto. Kas duos didžiausią politinę grąžą. Negalime galvoti apie vienadienius politinius sprendimus, kurie ilgalaikiame procese gali atnešti nuostolius. Mes turime kalbėti apie tvarios ekonomikos kūrimą Lietuvoje, apie realių pajamų augimą. (...) Kada ekonominė situacija gerės, tada lengvai kompensuosime pensijas“, - konstatavo A. Butkevičius.

Pasak jo, jei pavyks surinkti viršplaninių pajamų, tai bus galima matyti tik pasibaigus pirmajam kitų metų ketvirčiui.

Vis dėlto premjeras neslėpė nuostabos dėl klausimų apie pensijas lavinos.

„Kodėl jūs taip jautriai kalbate apie pensijų kompensavimą? Mes turime kalbėti apie visą Lietuvą. Mes turime kalbėti apie ekonominės situacijos gerėjimą“, - bėrė A. Butkevičius.

L. Graužinienė supyko ant socdemų

Tuo tarpu Seimo pirmininkė, Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė pirmadienį priimtu sprendimu nebuvo itin patenkinta.

„Tenka pasakyti ir apgailestauti, kad socialdemokratai dar neturi aiškaus plano. Finansų ministras, konkrečiai. Kaip, kokiomis datomis vyks kompensavimas“, - žurnalistams teigė L. Graužinienė.

Pasak jos, „darbiečiai“ lieka prie savo pozicijos ir sieks kuo skubesnio pensijų kompensavimo. Galimi šaltiniai, Seimo pirmininkės nuomone, yra įvairūs – nuo Andriaus Kubiliaus Vyriausybės paimtų paskolų refinansavimo iki valdininkų atleidinėjimo.

„Viršplaninės pajamos, vidiniai ministerijų resursai, - vardijo L. Graužinienė. - Ir pats premjeras ne vieną kartą yra sakęs, kad reikės peržiūrėti dirbančiųjų skaičių ministerijose. Tai irgi yra šaltinis.“