Praėjusią savaitę Ukrainoje viešėjusi Lietuvos Parlamento vadovė pristatė teigiamus poslinkius šioje šalyje kovojant su korupcija, šios šalies pažangą dėl bevizio režimo su Europos Sąjunga (ES), kitas vykdomas reformas.

Seimo Pirmininkė akcentavo, kad Vakarų šalys privalo išlaikyti sankcijas Rusijai ir teikti visokeriopą pagalbą Ukrainai.

„Nepaisant besitęsiančios Rusijos agresijos, kuri apsunkina perspektyvias Ukrainos valdžios iniciatyvas, Ukraina turėtų skirti daugiau pastangų reformoms, kovai su korupcija, verslo aplinkos gerinimui, visuomenės konsolidavimui, kovai su humanitariniais iššūkiais. O mes, Šiaurės ir Baltijos šalių parlamentai, turime toliau nuosekliai perduoti jai savo demokratijos, valdymo ir pažangių reformų patirtį“, – pabrėžė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Pasak parlamento vadovės, šio susitikimo metu svarbu aptarti konkrečią efektyvią paramą Ukrainai.

L. Graužinienė paragino Šiaurės ir Baltijos šalis prisiimti daugiau atsakomybės skatinant ES valstybes, ypač Graikiją, Kiprą ir Čekiją, kuo greičiau ratifikuoti ES bei Ukrainos asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis.

Reikšminga iniciatyva parlamento vadovė laiko galimybę ES šalims bendradarbiauti su Ukrainoje aktyviai veikiančiomis visuomeninėmis organizacijomis teikiant sisteminę reabilitacinę pagalbą asmenims, grįžusiems iš karo zonos bei jų artimiesiems.

Susitikimo metu Seimo Pirmininkė parlamentų vadovams trumpai pristatė ir energetinio saugumo klausimą.

Tarp kitų NB8 darbotvarkės klausimų: NB8 dvišaliai ryšiai su Rusija, įvykiai Europoje, kova su terorizmu ir Rytų partnerystė.

NB8 (Nordic Baltic Eight) vadinamas aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių – Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos – bendradarbiavimas, reguliariai vykstantis nuo 1992 m. įvairiose srityse ir įvairiais politiniais lygmenimis. Parlamentinis NB8 bendradarbiavimas prasidėjo 1989 m. Vyksta metiniai parlamentų pirmininkų susitikimai. 2014 m. susitikimas vyko Lietuvoje, jame aptariant padėtį Ukrainoje dalyvavo ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas Oleksandras Turčynovas.