Darbo partijos pirmininkė taip pat neslepia, kad jau turimi kandidatai į energetikos ministro postą, kurį priverstinai užleido Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas Jaroslavas Neverovičius. Nors pavardės kol kas nutylimos, Seimo pirmininkė neneigia, jog tarp kandidatų gali būti Kęstutis Daukšys, 2005-2006 m. ėjęs ūkio ministro pareigas.

Mažės Seimo vadovų skaičius?

Koalicijos durimis trenkusi Lenkų rinkimų akcija Seime turi vieną svarbią poziciją – Jaroslavas Narkevičius eina Seimo vicepirmininko pareigas. L. Graužinienė DELFI teigė, jog šio posto likimas dar nenulemtas, tačiau ji pati norėtų apskritai panaikinti J. Narkevičiaus šiuo metu užimamą postą.

„Dar anksti kalbėti. Yra sudaryta derybinė grupė, ir jinai turi pradėti darbą. Aš, kaip Seimo pirmininkė, manau, kad tai (vienos Seimo vicepirmininko vietos panaikinimas – DELFI) būtų racionalu. Be abejo, lauksiu pasiūlymų“, - kalbėjo Seimo pirmininkė.

Be Seimo vicepirmininko posto, Lietuvos lenkų rinkimų akcija turi dar dvi vadovaujančias pozicijas Seime. Michalas Mackevičius yra strategiškai svarbaus Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas, o Leonardas Talmontas vadovauja ne tokį didelį politinį svorį turinčiam Žmogaus teisių komitetui.

Kandidatus turi, bet nutyli

L. Graužinienė neslepia, jog kandidatūros į energetikos ministro postą jau yra aptarinėjamos. Vis dėlto „darbiečių“ lyderė linkusi kol kas nutylėti pavardes. O kol kas Darbo partiją tenkina tarpinė situacija, kai Energetikos ministerijai laikinai vadovauja socialdemokratų ministrai.

„Ministro kandidatūrą turime patvirtinti Darbo partijos taryboje. Taryba numatoma ne anksčiau kaip kitą savaitę. Mes laukiame Darbo partijos Ekonomikos komiteto pasiūlymų. Be abejo, yra kandidatų. Bet norime labai atsakingai parinkti žmones“, - tęsė L. Graužinienė.

Darbo partijos Ekonomikos, pramonės ir verslo komitetui vadovauja Kęstutis Daukšys – Seimo Energetikos komisijos pirmininkas, buvęs ūkio ministras. Paklausta, ar jis yra tarp pretendentų į J. Neverovičiaus kėdę, „darbiečių“ lyderė to nei patvirtino, nei paneigė.

„Tikrai nenoriu kalbėti apie jokius asmenis. Per anksti kalbėti“, - sakė L. Graužinienė.

Pasak jos, pirmiausiai savo siūlymus partijos vadovybei pateiks K. Daukšio vadovaujamas komitetas. „Tada gal net ne vienas, o keli galimi kandidatai bus pateikti premjerui“, - teigė Seimo vadovė.

DELFI žiniomis, socialdemokratai neprieštarautų Energetikos ministerijos prijungimui prie Evaldo Gusto vadovaujamos Ūkio ministerijos. Tačiau šis variantas išlieka tik teoriniu – ir premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad artimiausiu metu ministerijų jungimas nėra planuojamas.

Ką pasakys Prezidentūra?

K. Daukšys formuojant koalicinę Vyriausybę pretendavo į kultūros ministro postą, tačiau čia raudoną šviesą jam uždegė prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Darbietis“ daugeliui įsiminė savo lakonišku pasisakymu po susitikimo su prezidente: „Laba diena. Viso gero“.

Paklausta, ar iš Prezidentūros esama signalų apie pageidaujamus ar nepageidaujamus pretendentus į energetikos ministrus, L. Graužinienė pabrėžė, esą tai bus savarankiškas Darbo partijos sprendimas.

„Labai aiškiai vakar buvo pasakyta ir premjero, ir niekas iš koalicijos partnerių nekėlė jokių klausimų. Aišku yra, kad ši pozicija yra Darbo partijos. Ir Darbo partija teiks savo kandidatą“, - reziumavo L. Graužinienė.

Beje, dabartinėje Vyriausybėje yra viena politikė, anksčiau kartu su K. Daukšiu neišlaikiusi „egzaminu“ praminto susitikimo su D. Grybauskaite. Tai žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, kurios kandidatūra į švietimo ir mokslo ministrės poziciją prezidentei netiko. V. Baltraitienė užėmė postą, kurį kiek netikėtai tuoj po prezidento rinkimų paliko Vigilijus Jukna.

DELFI primena, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija koalicijos durimis trenkė po kivirčo su socdemais ir A. Butkevičiumi.

J. Neverovičius, nepaisydamas kategoriško premjero prieštaravimo, viceministre paskyrę LLRA politikę Renatą Cytacką. A. Butkevičius nedelsdamas pasiūlė atleisti ministrą iš pareigų, o D. Grybauskaitė šį prašymą patenkino.

Tarsi rodydamas Lenkų rinkimų akcijai duris, A. Butkevičius šios savaitės pradžioje pareiškė, kad LLRA postų Vyriausybėje nebeturės. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis tylėjo ištisą savaitę, tačiau galiausiai pareiškė apie savo partijos pasitraukimą.