"Pirmiausia, tai buvo normalus Seimo vizitas. Seimo Pirmininkės delegacija vyko į Ukrainą susitikti tiek su pozicijos, tiek su opozicijos parlamento atstovais. Jis vyko darbine tvarka ir visos procedūros buvo išpildytos", - pirmadienį LRT laidoje "Dėmesio centre" sakė politikė.

Paprašyta patikslinti apie ką kalbą, L. Graužinienė sakė, kad parlamentas su niekuo vizito neturi derinti, o tai, kas priklauso pagal darbines procedūras, buvo atlikta.

Seimo Pirmininkė dėstė, kad vizitas buvo suderintas su Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos ambasadoriumi Ukrainoje. 

"Mūsų vizitas buvo derintas taip, kaip priklauso derinti visus parlamento vizitus į užsienį. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija žinojo, su ambasadoriumi reziduojančiu Ukrainoje buvo apkalbėtos temos, ką turime kalbėti Radoje. Tenka apgailestauti, kad Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas neišdrįso susitikti, motyvuodamas tuo, kad labai blogai jaučiasi. Mes buvome su ambasadoriumi kalbėję, kokią žinią mes jiems turime nuvežti. Viskas buvo suderinta, tvarkinga. Ukrainos pusė viską buvo suderinusi taip, kaip priklauso pagal protokolą",- kalbėjo Darbo partijos vadovė.

L. Graužinienė taip pat atmetė teiginius, jog vizitas buvęs nesėkmingas ir tokias kalbas vadino pavydu, tačiau, kas to siekia neįvardijo, bet spėliojo, kad galbūt tai naudinga Seimo opozicijos lyderiui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkui Andriui Kubiliui.

Seimo Pirmininkė nesutiko, kad jos kelionė buvo skirta vidaus, ne užsienio politikai, kad ši galėtų prisiimti nuopelnus už pasirašytą Ukrainos asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. L. Graužinienė tokias kalbas pavadino sąmokslo teorija.

"Dar kartą pakartosiu: tai buvo Seimo darbinis vizitas į Ukrainą, jis buvo patvirtintas Seimo valdybos, buvo iškelti vykimo į Ukrainą tikslai ir priimtas sprendimas vykti tuo metu, kaip tik atvirkščiai, kai iškilo grėsmė, kad sutartis gali būti nepasirašyta. (…) Mūsų delegacija "išpildė" viską, ką turėjo padaryti. Džiaugiuosi, kad Ukrainos žmonės tai suprato, įvertino", - sakė L. Graužinienė.

Seimo vadovė taip pat nesileido į kalbas, kad ji naujokė užsienio politikoje - L. Graužinienė priminė, kad Seimo Europos reikalų komitete dirbo dvi kadencijas.

"Esu Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė - tai ne bet koks žmogus. Tai žmogus, kuris atstovauja Lietuvos Respublikos parlamentui. Kad esu nežinoma - negaliu pasakyti. Net amerikiečių politologai, pasirodo, L. Graužinienę žino Amerikoje", - tikino ji.

Europos Parlamento narys, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis L. Graužinienės kelionę į Ukrainą įvertino kaip saviveiklą.

"Tai mėginimas įvesti saviveiklą. Po to svarstoma, kas iš to išėjo. Aš manau, kad nieko gero iš tos saviveiklos neišėjo. Gali būti, kad buvo gauta žinia, aš ją taip pat buvau gavęs praėjusį pirmadienį, kad Ukraina pasirašys sutartį. Greičiausiai ne aš vienas gavau tą žinią ir kas nors pasiuntė Loretą nusiskinti gėlytę, kad galima būtų pasakyti – štai mes atvažiavome ir jie apsisprendė. Spėju, kad taip gali būti. Tačiau gali būti ir asmeninių iniciatyvų, nors aš nelabai tikiu, kad tokie dalykai būtų nesuderinti su aukščiausiu vadu – Lietuvos Viktoru", - kalbėjo profesorius.

Seimo Pirmininkė darbietė L. Graužinienė dalyvavo opozicijos mitinge. Dėl to į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją trečiadienį pasiaiškinti buvo iškviestas Lietuvos įgaliotasis ministras Marius Janukonis.