"Manau, kad prokuratūros sistemoje yra įsivyravęs chaosas, ir ta psichologinė atmosfera, kuri tvyro ten, tikrai atsiliepia neigiamai darbo kokybei", - antradienį žurnalistams sakė L.Graužinienė. Seimas antradienį po patiekimo pritarė nutarimo projektui, kuriuo šalies vadovei būtų siūloma atleisti generalinį prokurorą D.Valį. Projektą toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Klausiama, ar nederėtų leisti prokurorui patikslinti ataskaitą, jei ji neįtiko Seimui, laikinoji Darbo partijos vadovė sakė: "Čia ne vaikų darželis, kad leistumėm, šiandien pabarti, rytoj pasitaisyti".

"Tai atsakingos pareigos, kurių funkcijas ir atsakomybę apibrėžia mūsų Konstitucija ir kiti įstatymai, ir pareigūnai eidami į pareigas turi nuo pat pirmos dienos suprasti savo atsakomybės lygį", - kalbėjo Seimo vadovė.

Ji taip pat kritikavo prezidentės D.Grybauskaitės išsakytą poziciją, kad tiesioginį interesą turinčios teisiamos Darbo partijos balsais paremta Seimo nuomonė nėra pagrindas atleisti generalinį prokurorą.

Seimo pirmininkė pastebėjo, kad vien Darbo partijos balsų neužtektų atmesti prokuratūros ataskaitai - be "darbiečių", prieš ją balsavo ir Liberalų sąjūdžio, partijos "Tvarka ir teisingumas", "Drąsos kelio" partijos frakcijų nariai, pusė Socialdemokratų frakcijos narių.

Seimo nutarimo projektas, kuriuo siūloma prezidentei atleisti generalinį prokurorą, pateiktas anksčiau Seime nepritarus D.Valio pristatytai prokuratūros metinės veiklos ataskaitai. Spalio pradžioje nepritaręs prokuratūros ataskaitai Seimas pavedė Teisės ir teisėtvarkos komitetui parengti nutarimo projektą su siūlymu dėl generalinio prokuroro atleidimo.

Seimo statutas numato, kad nepritaręs ataskaitai valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, parlamentas gali pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl siūlymo prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš einamų pareigų projektą.

Konservatoriai inicijuoja kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl tokios Seimo statuto nuostatos konstitucingumo. Konservatoriai tvirtinta, kad remiantis minėtomis Seimo statuto nuostatomis "siekiama atleisti generalinį prokurorą ir politizuoti prokuratūros veiklą".

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė antradienį pabrėžė šalies vadovo iniciatyvos svarbą atleidžiant generalinį prokurorą.

"Šiuo atveju generalinio prokuroro atleidimo iš pareigų tvarka yra reglamentuota Konstitucijoje, ir labai aiškiai: generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos prezidentas. Seimas dalyvauja pritardamas arba nepritardamas tokiam atleidimui, bet iniciatyva šiuo atveju priklauso pagal Konstituciją Respublikos prezidentui. Prezidentas vadovaujasi Konstitucija, o ne Seimo statutu", - interviu Žinių radijui sakė patarėja.