Politikės teigimu, ji tokį žingsnį žengė „prisiimdama asmeninę atsakomybę už savivaldos rinkimų rezultatus“.

Per vietos valdžios rinkimus už Darbo partiją Lietuvoje balsavo 10 proc. rinkėjų, juos aplenkė socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai.

„Darbiečiai“ gavo 148 tarybos narių mandatus, tačiau neturės nė vieno atstovo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybėse. Partija laimėjo tris merų postus iš 60.

Šiuo metu L. Graužinienė su vizitu vieši Ukrainoje, su ja susisiekti BNS kol kas nepavyko.

V. Uspaskichas: jaunas politikas prie partijos vairo būtų labai gerai

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas DELFI patikino apie L. Graužinienės pasitraukimą sužinojęs dar vėliau, nei tai sužinojo žiniasklaida.

„Iš žurnalistų“, - paklaustas, iš ko sužinojo apie partijos lyderės pasitraukimą, teigė V. Uspaskichas.

Savo favoritų į L. Graužinienės vietą „darbiečių“ patriarchas neatskleidžia. „Aš pats neieškosiu. Kodėl aš vienas turiu ieškoti?“ - sakė V. Uspaskichas.

Vis dėlto Darbo partijos įkūrėjas neslepia, kad prie partijos vairo norėtų matyti jaunosios kartos politiką.

Viktoras Uspaskichas
„Būtų labai gerai. Palaikyčiau“, - neslėpė V. Uspaskichas.

Turbūt geriausiai žinomi jaunieji „darbiečiai“ – Vytautas Gapšys, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė ir Viktoras Fiodorovas. Paprašytas įvertinti tris jaunų ir matomų „darbiečių“ kandidatūras, V. Uspaskichas neatskleidė, kuris iš jų jam kelia didžiausias simpatijas.

„Dabar nežinau. Negaliu dabar pasakyti. Iš manęs nieko neišgausit, tikrai aš esu tvarkingas partietis šitoje vietoje ir tai turi spręsti partija. Visi galvoja, kad aš vienas sprendžiu kažką – ne“, - patikino V. Uspaskichas.

Politikas kategoriškas dėl savo sugrįžimo prie partijos vairo – to nebus. „Ne, ne, ne. Aš gi sakiau, kad ne. Ne, ne, ne. Nepraeina tas variantas. Aš gi ne dėl to pasitraukiau, kad sugrįžčiau“, - teigė pašnekovas.

Na, o paklaustas, ar L. Graužinienė gali toliau vadovauti Seimui, jis neatmetė, kad jos pasitraukimas iš Seimo pirmininkės posto gali būti svarstomas.

„Viską partija turi spręsti. Aš nežinau. Gali iškilti toks klausimas“, - primindamas penktadienį vyksiantį partijos tarybos posėdį teigė V. Uspaskichas.

Vertindamas L. Graužinienės motyvus, jis pusiau juokais paminėjo, esą ją įkvėpti galėjo Andrius Kubilius, pirmadienį nutaręs nebesiekti dar vienos kadencijos prie konservatorių partijos vairo.

„Pamatė A. Kubilių – kad jis nedalyvaus rinkimuose. A. Kubilių turbūt paėmė kaip pavyzdį“, - nusijuokė V. Uspaskichas.

K. Daukšys: visi nustebę

Seimo narys Kęstutis Daukšys DELFI pasakojo, kad partijos nariai apie L. Graužinienės atsistatydinimą sužinojo iš žiniasklaidos. „Šiandien ryte mes realiai sužinojome iš spaudos. Visi šiek tiek nustebę. Drąsiai galiu pasakyti, kad frakcijos Seime nariai nustebę“, - neslėpė politikas.

K. Daukšys teigia, kad kurį laiką iki suvažiavimo partijos pirmininko pareigas eis pirmasis pavaduotojas Valentinas Bukauskas, o tuomet bus surengtas suvažiavimas, kuriame išrinks pirmininką.

Klausiamas, ar partijoje buvo išsakyta kaltinimų L. Graužinienei dėl prastų rinkimų rezultatų, politikas sakė, kad rezultatai apskritai dar net nebuvo aptarti. Penktadienį šiam tikslui buvo numatytas partijos tarybos posėdis. Jis buvo nukeltas į porinkiminį laikotarpį, nors iš pradžių inicijuotas po pirmojo rinkimų turo.

DELFI primena, kad po pirmojo turo buvo pasklidę gandų, kad L. Graužinienei siūloma trauktis iš partijos pirmininkų.

L. Bielinis: dabar paaiškės, kas įtakingiausias Darbo partijoje

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis teigia, kad L. Graužinienės atsistatydinimas iš Darbo partijos pirmininkės pareigų neišsiūbuos jos iš Seimo pirmininko posto, nes dėl jo sprendžia ne Darbo partija, o valdančioji koalicija.

„Tai valdančiosios koalicijos sprendimo reikalas, o ne partijos. Arba ji pati turėtų atsistatydinti, bet kad nėra pagrindo“, - sako L. Bielinis.

Lauras Bielinis
Politologas pabrėžia, kad L. Graužinienė taip prisiėmė atsakomybę dėl rinkimų nesėkmių, bet toks jos veiksmas suteikia savotišką apsaugą nuo kaltinimų: prisiėmusi atsakomybę ji ir vėl gali dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose.

„Toks jos žingsnis yra naudingas jai pačiai: ji pademonstruoja rimtą ir atsakingą požiūrį į savo užimamas pareigas. Manyčiau, partijoje gali būti diskutuojama dėl tolimesnio jos buvimo partijos pirmininke“, - sako L. Bielinis.

Politologo manymu, visi kiti esantys kandidatai nėra ryškūs arba turi problemų su teisėsauga, pavyzdžiui, Vytautas Gapšys.

„Bet, man regis, L Graužinienė turi geras pozicijas, o savo atsistatydinimu ji jas tik sustiprino“, - sako L. Bielinis.

Klausiamas, ar L. Graužinienei kelio nepastos V. Uspaskichas, kuris vis kritikuoja politikę, politologas teigė tuo esantis tikras.

„Būtent šita kova parodys, kiek išsaugotas V. Uspaskicho autoritetas šioje partijoje ir kiek įtakos turi L. Graužinienė. Diskusijos dėl pirmininko iš tikrųjų bus diskusijos dėl realių įtakų partijoje. Pamatysime, kas tikrasis partijos lyderis“, - sakė politologas.

Socdemai L. Graužinienės atstatydinimą palaikytų su viena sąlyga

Darbo partijos pirmininkas ir Seimo pirmininkas turi būti tas pats asmuo. Su tokia filosofija iš Seimo pirmininkų buvo patrauktas Vydas Gedvilas, o vietoj jo pasodinta L. Graužinienė.

DELFI kalbinti Seimo „darbiečiai“ kol kas neskuba patvirtinti, kad Seimo pirmininkė bus atstatydinama. Tačiau, DELFI žiniomis, Darbo partija apie tai jau kalbėjosi su koalicijos partneriais.

DELFI šaltiniai Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) teigia, jog L. Graužinienės atstatydinimas socdemams nebūtų problema. Esą didžiausia valdančiosios koalicijos partija tikrai nėra sužavėta Seimo pirmininkės darbu, netrūksta ir tokių, kurie L. Graužinienės erą lygina su laikais, kai Seimui vadovavo Arūnas Valinskas.

Vis dėlto LSDP kelia sąlygas. DELFI žiniomis, socdemai L. Graužinienės atstatydinimą palaikytų tik tuo atveju, jei „darbiečiai“ iš anksto pateiktų ir su koalicijos partneriais suderintų naują kandidatūrą.