Kita vertus, jis pabrėžia, kad Lietuva nėra ta šalis, kuri Europos Sąjungai būtų galvos skausmas šioje srityje.

„Lietuva prieš Rumuniją, Vengriją, Bulgariją atrodytų kaip brandžios demokratijos ir klestinčių žmogaus teisių valstybė. Žinoma, nesame tobuli ir mes, yra problemų“, - „Žinių radijo“ laidoje „Žmogus žmogui“ kalbėjo L. Donskis.

Pasak jo, Vengrijoje padėtis komplikuojasi dėl baisių antisemitizmo protrūkių, antiromiškų nuotaikų, Bulgarijoje yra profašistinė partija, o Rumunijoje yra rimtų romų problemų, kartais ir religinių persekiojimų.

„Esame demokratinė valstybė: kaip lietuvis didžiuojasi mūsų rinkimais, atstovaujamąja demokratija, Seimo darbu, valdžių atskyrimu. Neskaitant vieno kito niuanso, demokratinė mašina Lietuvoje veikia tikrai gerai“, - teigė jis.

„Bet yra ir problemėlių: mūsų specialiosios tarnybos kartais užsimiršta ir pamiršta, kad negalima lįsti į žurnalistų darbą užsinorėjus. Save gerbiančioje demokratijoje negali landžioti į žurnalisto darbą. Negali patikrinti žurnalisto, tarsi jis arba ji būtų valstybės tarnautojas“, - kalbėjo L. Donskis.

Jis kritikavo ir, anot jo, atgyvenusį lietuvių požiūrį į lesbietes ir gėjus. L. Donskio teigimu, yra pamirštama, kad šie žmonės yra mūsų bendrapiliečiai.

„Lietuvoje pasigirsta balsai: „Kodėl šie žmonės reikalauja išskirtinių teisių?“ Atleiskite, jokių išskirtinių teisių jie nereikalauja. Jie viso labo nori būti nediskriminuojami. Jeigu jie kai kada nori atkreipti į save dėmesį, tai vien tam, kad jie būtų traktuojami kaip visaverčiai piliečiai“, - kalbėjo L. Donskis.

„Vyresnės kartos neretai žvelgia labai konservatyviai į tą dalyką ir deja čia jau pamatau mūsų šiokių tokių negerų panašumų su Rusija arba kitomis Rytų Europos šalimis, kuriose likę daug nepagarbos homoseksualumui“, - kalbėjo jis.

Visą laidos „Žmogus žmogui“ įrašą klausykite čia.