Apie 22 val. vakaro į Kybartų pasienio kontrolės punktą iš Rusijos Kaliningrado srities automobiliu „Ford Kuga“ atvažiavęs Rusijos pilietis S. M. sakėsi per Lietuvą ketinantis važiuoti namo – į Rusijos Riazanės sritį.

Tačiau pareigūnams nusprendus detaliai patikrinti ruso automobilį, netrukus jame rastas 12 kalibro lygiavamzdis šautuvas GERMANICA ir 29 vienetai 12 kalibro šovinių. S. M. teisinosi turintis Rusijoje išduotą leidimą laikyti ginklą ir nežinojęs, kad reikia dar ir leidimo jį gabenti per Lietuvos teritoriją.

Pareigūnai tokiais naiviais pasiaiškinimais nepatikėjo – Rusijos pilietis buvo sulaikytas, šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl jo suėmimo. Sulaikytas ir ginklas bei automobilis, Muitinės kriminalinėje tarnyboje (MKT) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl ginklų kontrabandos. Pažeidėjui gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Pernai pasienyje su Rusija irgi buvo sulaikytas ginkluotas Rusijos pilietis.

2016-ųjų lapkričio 29 d. MKT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl ginklų kontrabandos, po to, kai tą pačią dieną Panemunės kelio poste buvo sulaikytas Rusijos pilietis, į Lietuvą slapta, po viršutiniais drabužiais, įsinešęs pistoletą ir dėtuvę su 8 šoviniais.

Pėsčiomis į Panemunės kelio postą iš Rusijos Kaliningrado srities Sovetsko (Tilžės) atėjęs Rusijos pilietis A. L. žodžiu deklaravo nieko draudžiamo nesinešantis. Rusas sakėsi ilgai neužtruksiąs – viso labo ketinantis pasiteirauti netoli esančiame vienos Lietuvos draudimo bendrovės filiale automobilio draudimo sąlygų. Tačiau Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai patikrinę minėtą asmenį po viršutiniais rūbais rado dėklą su trauminiu pistoletu „Makarov“ (modelis MP-79-9TM) ir dėtuvę su aštuoniais šoviniais.