Europos Komisijai pasiūlius Lietuvai priimti 1105 karo pabėgėlius, savo namus jiems jau siūlo kai kurios lietuvių šeimos. Tačiau mūsų šalies politikai atsargesni. Tik nedaugelis Seimo narių ir ministrų ryžtųsi savo namų duris atverti migrantams.


Štai valdančiųjų socialdemokratų atstovė, Seimo narė Birutė Vėsaitė, prieš kelias dienas savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paviešinusi nuotrauką su plakatu „Mūsų namai – Jūsų namai“, tikina, kad pabėgėlius į savo namus priimtų tik pasitarusi su savo šeima. „„Na, žinot, aš esu kaunietė, man yra sudėtinga“, - „INFO TV“ sakė politikė.

Be artimųjų pritarimo stogo virš galvos svetimtaučiams nepasiūlytų ir kiti Seimo nariai. Parlamentaras Vitalijus Gailius žada, kad, gavęs šeimos pritarimą ir esant kritinei situacijai, pabėgėliams pasiūlytų savo sodybą. Pabėgėlius priimti sutiktų ir kitas liberalas Eligijus Masiulis.

Švietimo ir mokslo ministrė, „darbietė“ Audronė Pitrėnienė įsitikinusi, kad jos namai Skuode pabėgėliams netiktų. Savo religingumą nuolat pabrėžiantis konservatorius Egidijus Vareikis teigia, kad priimtų tik tokią pabėgėlių šeimą, kurią pamiltų ir kurios istorija jį sugraudintų.

Vienas turtingiausių Vyriausybės narių, kultūros ministras Šarūnas Birutis sako, kad, jei žmona pritartų, pabėgėliams pasiūlytų ne tik savo namus, bet ir galimybę užsidirbti. „Aišku, aš su žmona pirmiausia turėčiau pasitarti, nes mano vieno atsakymas dar nieko nereiškia. Bet aš manau, kad tuos žmonėms, kurie ištikti bėdos, turim parodyti solidarumą ir pagelbėti“, - kalba ministras.

Tačiau ne visi šalies politikai dega noru padėti pabėgėliams. Liberalas Andrius Mazuronis prisipažįsta, kad mieliau gyventų su savo žmona ir vaikais, o ne pabėgėliais. Jo įsitikinimu, nelaimėliams turėtų padėti ne pavieniai asmenys, o valstybė.

O štai socialdemokratas Bronius Bradauskas buvo dar atviresnis: pabėgėliai esą yra ne Lietuvos, o Europos senbuvių, bandančių primesti kvotas, problema. Jis mano, kad pabėgėlius būtų galima apgyvendinti ir negyvenamuose būstuose Vokietijoje.