„Delfi“ iš šaltinių gavo video, kuriame moteris pasakojo, kad vieną dieną tiesiog sulaukė netikėtų svečių.

„Paskambino į duris. „Kas – čia?“, – sakau. „Atėjome aplankyti (…)“, – sako. Kadangi moteriškės buvo, tai ir atidariau. Sakau, kad gal kokie sukčiai – vidury dienos. Sako: „atnešėme dovanų dėl rinkimų. Vaikštome, kad už mus balsuotų“. Sakau: „aš dar nežinau, už ką balsuosiu. Yra televizorius, dvi radijos, ir dar virtuvėje – trečia. Ką išsirinksime, pasitarsime su draugėmis“, – pasakojo senolė, kurios tapatybės „Delfi“ pažadėjo neatskleisti.

Susisiekus su senole, moteris prisiminė, kad tai nutiko kiek daugiau nei prieš du mėnesius. Trys netikėtos viešnios, pasak pašnekovės, neprisistatė.

„Nei prisistatė, nei aš jų klausiau . Sakiau: „aš esu protinga, už ką norėsiu, už tą ir balsuosiu“, – pasakojo moteris.

Kupiškio rajono gyventoja pasakojo, kad į namus užėjusios viešnios ant stalo padėjo dovanų – megztas kojines, šparaginių pupelių ir uogienės stiklainiukus, ant kurių buvo užklijuotas lipdukas su socialdemokratiška raudona rože.

Į rinkimų komisiją moteris iki šiol nesikreipė, tik savo bičiulėms papasakojo.

„Ir dabar dar tebeturiu, tik vieną vyšnių uogienę suvalgiau. Pati vyšnių neturiu“, – pasakojo senutė.

Lietuvos socialdemokratų partijos Kupiškio skyrius yra publikavęs savo paskyroje nuotrauką su senole, kuriai buvo dovanojama uogienė, sausio 13 dieną.

Partija gali turėti nemalonumų

Nepaisant to, kad įvykis nebėra naujas, partija dėl tokio agitatorių elgesio gali turėti nemalonumų. Viskas priklauso nuo to - kada iš tikrųjų senutei buvo įteikta dovana.

„Rinkimų kampanija prasidėjo balandžio 10 dieną. Seimo rinkimų įstatymas sako, kad nuo rinkimų kampanijos pradžios draudžiama tiesiogiai arba netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus dovanomis ir kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš vieną arba kitą asmenį, kurį numatoma kelti kandidatu, kandidatų sąrašą ir t.t. Galima galvoti, kad galbūt tie veiksmai ir buvo nevisai teisėti, kadangi, nors tai ir kelių mėnesių senumo istorija, jie jau vyko kampanijos laikotarpiu. Kampanijos laikotarpiu jokių dovanų dalinti negalima“, – komentavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Net ir tokios dovanos kaip uogienės stiklainis galėtų būti tiriamos VRK.

„Uogienės niekas nemokamai nedalina. Jeigu pažiūrėtume į įstatymą, ką jis leidžia dalinti rinkėjams, tai būtų veiklos, rinkimų programos, biografijos arba kitokio informacinio turinio lankstinukai, kalendoriukai, atvirukai, lipdukai.

Uogienių dalinimas į tą sąrašą nepatenka – nors jos ir pažymėtos partijos logotipu. Kitas dalykas – šiais metais mes neturime mažareikšmių daiktų, ką turėjome ankstesniais metais kitų rinkimų metu. (…) Seimo rinkimų įstatymas nenumato jokių mažareikšmių daiktų, prasidėjus politinei kampanijai, dalinimo rinkėjams. Tokie veiksmai galėtų būti prilyginami rinkėjų papirkimui. Tokiu atveju mums reikėtų plačiau pasiaiškinti aplinkybes, ir gali būti, kad bus pripažinta, kad buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pašnekovė skatino senolę arba kitus su panašiu elgesiu susidūrusius rinkėjus kreiptis į VRK.

„Mums reikėtų daugiau sužinoti, kaip viskas vyko, kiek tų stiklainių buvo duota? Ar nėra taip, kad reguliariai tokiu būdu kokia dėžutė atkeliauja? Tada turėtume paklausti partijos, kokios čia – akcijos. Galbūt ir daugiau yra tokių senjorų arba jaunimo. Tada galėtume spręsti, ar buvo pažeidimas, ir kokio masto“, – sakė L. Matjošaitytė.

Partija uogienių dalybų akcijos neorganizavo

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas tikino tik iš „Delfi“ sužinojęs apie tokias dalybas.

„Aš uogienių nedalinu, nors ir mielai norėčiau močiutėms uogienes dalinti. Tai yra smagu ir gera daryti, bet, jeigu įstatymas to neleidžia, tai negalima. Jeigu kažkas agitacijos tikslais arba iš geros širdies taip padarė, dabar atsiranda problema, tai – tiesiog net nežinau, kaip vertinti. Yra daugybė kandidatų, vienmandatininkų, dar didesni – palaikytojų būriai“, – komentavo G. Paluckas.

Apskritai partijos pirmininkas pasisakė už tai, kad pats įstatymas, kuris numato agitacijos taisykles, būtų švelninamas.

„Jeigu pats padarei uogienę, ten yra kažkokie mikro kiekiai, tai – ar nupirksi už uogienę žmogų? Nenupriksi. Žmonės už 200 eurų prie pensijos neparsiduoda, o čia – uogienė“, – sakė G. Paluckas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)