Į parodos atidarymą atvyko šios giminės atstovas - Belgijoje gyvenantis kunigaikštis Mykolas Sapiega, rašo „Kauno diena“.

Vienai garsiausių LDK didikų giminių - kunigaikščiams Sapiegoms skirta paroda atidaryta valstybės atkūrimo dieną, ir tai - simboliška: Sapiegų giminės istorija, Lietuvos ir Lenkijos istorija - glaudžiai susipynusios. "Ši paroda - labai brangus kultūros propagavimo projektas", - sakė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Eksponatus jai paskolino 9 Lietuvos ir 4 Lenkijos muziejai, tarp jų - ir Vavelio pilis Krokuvoje. Parodos lankytojai, be kita ko, galės pamatyti 72 Sapiegų portretus, jiems priklausiusių tapybos ir tekstilės kūrinių, sakralinio meno kolekciją, knygų bei dokumentų. Paroda veiks iki gegužės 20-osios.

Didelė šios kolekcijos dalis - 81 metų kunigaikščio Mykolo Sapiegos nuosavybė, kurią jis padovanojo Krokuvos Vavelio karališkosios pilies muziejui, rašo „Lietuvos rytas“. Paskutinis Sapiegų giminės atstovas Lietuvoje lankėsi beveik prieš 200 metų. M. Sapiega į Vilnių atvyko ne tik su seserimi, bet ir su žmona bei sūnumi.

Paklaustas, kokie pirmieji įspūdžiai, jis atsakė: "Pajutau sunkiai nusakomą trauką Lietuvai ir supratau, kad būtinai sugrįšiu čia vasarą, kai bus šilčiau, bus galima daugiau pakeliauti. Mano sūnus Aleksandras po kelių Vilniuje praleistų dienų taip pat sakė, kad Lietuva - nuostabi šalis, į kurią tikrai verta sugrįžti".

Kunigaikštis M. Sapiega, kuris Vakaruose žinomas kaip Michelis Sapieha-Kodenskis, - ne tik žinomas kolekcininkas, įtakingas verslininkas, bet ir elitinio "Romos klubo", kuriame garsūs intelektualai diskutuoja apie pasaulio plėtros perspektyvas, narys.