Iš pradžių sutikusi bendradarbiauti, viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vėliau pareiškė negalinti čempionatui suteikti kultūros sostinės ženklo ir populiarinti renginio svetur.

Jau buvo nuspręsta, kad kitų metų rugsėjo 26 d. Europos Lotynų Amerikos sportinių šokių ansamblių čempionatas vyks Rusijoje. Kadangi kitąmet Lietuva minės vardo tūkstantmetį ir Vilnius taps Europos kultūros sostine, lietuviai siekė čia organizuoti 2009 m. Europos pirmenybes. LSŠF pastangomis, susitarti su rusais pavyko – už atiduotą teisę kitąmet rengti Europos čempionatą, Lietuva jiems perleido turėtą teisę 2010 m. organizuoti pasaulio pirmenybes.

LSŠF pasiūlė bendradarbiauti kultūros sostinei: čempionatui suteikti kultūros sostinės ženklą ir įtraukti į renginių programą. LSŠF generalinė sekretorė Vida Kanišauskienė aiškina, kad gautame pirmame įstaigos rašte naudoti kultūros sostinės ženklą leista.

„Po kiek laiko pranešė, kad kultūros sostinė ir čempionatas - du vienodo lygio renginiai, tad paraiška dėl ženklo naudojimo atmetama ir renginys į kultūros sostinės programą neįtraukiamas. Manome, kad šokiai kultūros sostinės renginius būtų nepaprastai papuošę, juk nei finansų kokių norėjome – paprasčiausiai vardą turėti, Europoje plačiau pareklamuoti. Tai – vienas gražiausių renginių“, - kalbėjo V. Kanišauskienė, nustebusi, kad nesulaukė palaikymo iš lietuvių.

Ji svarstė, kad galbūt įstaiga išsigando, jog čempionatui teks skirti pinigų. „Mums tereikėjo, kad reklamuojant visus renginius būtų sakinėlį pasakę apie mūsų renginį. Juk žinome, kad jiems su finansais sunku“, - aiškino LSŠF generalinė sekretorė, užtikrinusi, kad LSDF vis tiek darys čempionatą.

„Pasidarė ne tai kad graudu, bet juokinga. Juk Vilnius – Europos kultūros sostinė, o čia Europos čempionatas. Nesuprantu, kokia čia konkurencija. Gal būtų konkurencija, jei rengtume pasaulio čempionatą“, - nesuprasdamas, kaip čempionatas gali sudaryti konkurenciją kultūros sostinės renginiams, kalbėjo LSŠF viceprezidentas Virginijus Visockas.

Pasak V. Visocko, įdomiausias dalykas, kad keičiantis kultūros sostinės valdžiai, naujoji įstaigos vadovė Elona Bajorinienė sukvietė sporto federacijas ir siūlė reklamuoti jų daromus renginius.

2009 m. čempionatas bus ypatingas ir tuo, kad kitąmet dvidešimtmetį minės LSDF bei „Žuvėdros“ kolektyvas, pirmenybėse kovosiantis dėl čempionų vardo.

Nepritarė ekspertai

„Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ atstovas spaudai Albertas Barauskas aiškina, kad įstaiga gavo federacijos paraišką dėl kultūros sostinės ženklo naudojimo ir čempionato įtraukimo į renginių programą. Paraiška atiduota vertinti ekspertams.

„Ekspertai tai įvertino neigiamai, argumentuodami, kad Europos sportinių šokių čempionatas – vientisinis renginys, tad du titulai – Europos čempionatas ir kultūros sostinė – du solidūs savarankiški renginiai, jų sujungimas nebūtų tikslingas. Juk Kanų kino festivalio nesurengsi kartu su pasaulio vandensvydžio čempionatu“, - DELFI sakė A. Barauskas.

Anot jo, pagal vidinę tvarką visas paraiškas vertina ekspertai, į kurių nuomonę organizacijai būtina atsižvelgti.

Istorija – viena iš daugelio

„Esu girdėjęs 20 panašių su kultūros sostine susijusių istorijų“, - DELFI situaciją komentavo ryšių su visuomene agentūros „VRP | Hill&Knowlton“ direktorius Mykolas Katkus. Jis pasakojo ne iš vieno kultūros žmogaus girdėjęs panašių istorijų, kaip iš pradžių pritariama idėjai, dėl jos sutariama, tačiau po kurio laiko dėl įvairių priežasčių susitarimas atšaukiamas.

„Nėra ką komentuoti – tai yra nenormalu. Aišku, galima galvoti, ar Europos sportinių šokių čempionatas atitinka kultūros sostinės strategiją, ar ne, bet taip elgtis su žmonėmis negalima. Nesu matęs kultūros sostinės strategijos, bet nemanau, kad sportinių šokių čempionatas labai kirstųsi su kultūros sostinės programa. Juk tai – labiau simbolinis titulas, liudijantis, kad tomis dienomis bus ypatingai didelis kultūrinio gyvenimo aktyvumas“, - kalbėjo M. Katkus.

Jis svarsto, kad kultūros sostinė pasimetusi tarp prioritetų ir finansavimo pasikeitimų, be to, bijo, kad suteikusi vardą dar turės renginį ir finansuoti. „Kaip gali vykti kultūrinis renginys, kuris būtų konkurencinis pagrindiniam renginiui. Duok Dieve, kad jų daugiau būtų. Tai tik privalumas, juk ir Guggenheimo muziejų planavome statyti kultūros sostinei, Valdovų rūmus statėme kultūros sostinei ir tūkstantmečio paminėjimui“, - sakė viešųjų ryšių specialistas.