Gausybe kultūrinių renginių Lietuva pažymėjo pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžią.

Oficialiai 20 val. turėjusį prasidėti renginį atidarė stipri vasaros liūtis su žaibais ir perkūnija. Kaip iš kibiro pylęs lietus užtvindė sostinės gatves ir dalį žiūrovų privertė ilgiau pabūti namuose.

Projekto komunikacijos koordinatorė Jolita Katkutė DELFI sakė, kad, nepaisant lietaus, renginiai prasidėjo laiku. „Renginys vyksta ne pirmi metai, viskam pasiruošta, lietus tikrai nesutrukdys švęsti, gal tik kiek sugadins nuotaiką, tačiau žmonės žino, kad dažniausiai per kultūros naktį lyja“, –aiškino J. Katkutė.

Liūtis išsikvėpė tik po geros valandos. Nors vis dar lynojo, naktinėti į miestą išlindo daugiau žmonių. Tačiau lauktos žmonių masės nebuvo - gatvės buvo tuštokos, kultūros renginių mėgėjai slėpėsi po skėčiais ir apsiaustais nuo lietaus.

Lyti visiškai nustojo tik apie pusę vienuolikos. Atrodo, kad tuo metu į miestą išlindo daugiausia žmonių. Miestiečiai užpildė šventiškai išpuoštą Gedimino prospektą, Katedros aikštę. Gyvumu ir veiksmu Vilnius priminė didžiąsias Vakarų Europos sostines, tačiau akivaizdu, kad dėl lietaus šįmet žmonių buvo mažiau nei ankstesniais metais.

Krito purpurinis lietus

Iš viso festivalyje buvo siūlomi 167 meniniai renginiai, tarp kurių – meninės instaliacijos, koncertai, parodos, spektakliai ir gausybė kitokių Lietuvos ir užsienio menininkų projektų. Renginį kūrė 700
menininkų iš Lietuvos ir užsienio.

Viena įspūdingiausių šventės akimirkų – tarptautinio pripažinimo sulaukęs menininko Pierre'o Ardouvin'o projektas „Purple Rain“. Į Vilniaus dailės akademijos senųjų rūmų kiemelį įeidavę žmonės neatsitiktinai gaudavo po skėtį – kiemelyje iš purkštuvų pylė vanduo. Prožektoriai lietaus lašus nudažė purpurine spalva.

Apsilankę kiemelyje prisėmė kojas, bet buvo apdovanoti ypatingai jausmais ir reginiais.

P. Ardouvin'ą interpretuoti įkvėpė 1983 m. pasirodęs filmas ir daina „Purple Rain“. Menininko sumanymas – veriančios muzikos fone krentantis purpurinis lietus. Purpurinė – laiko po vidurnakčio iki rytinių „pagirių“ spalva.

Lukiškių aikštėje vyko fortepijoninės muzikos naktis „Juodais baltais“. Ši programa vadinama „Kultūros nakties“ vizitine kortele. Aikštėje vyko jaunųjų pianistų pasirodymai, koncertai fortepijonui su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Martyno Staškaus. „Juodais Baltais“ vainikavo maestro Petro Geniušo pasirodymas.

Pasak festivalio organizatorių, per kelerius metus festivalis tapo nauja Vilniaus kultūrine tradicija, laukiama ir mėgstama ne tik vilniečių, bet ir miesto svečių. Tai liudija kiekvienais metais į miestą suplūstantys žiūrovai. Vien jų sulaukiama apie 100 tūkst. – tiek iš užsienio, tiek iš kitų Lietuvos miestų.

Šių metų festivalio naujovė – didesnis dėmesys šeimoms: Šventaragio slėnyje įsikūrė „Šeimų erdvė“, kur šeimos su vaikais galėjo dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, pasiklausyti dainelių, pažiūrėti klounų spektaklių ar pasipuošti savo dviračius ir dalyvauti meninių dviračių parade „Kultūros nakties Jonvabaliai“.

Vienos nakties kultūros ir meno festivalis rengiamas nuo 2007 metų.

Vilnių liūtis penktadienio vakarą išmaudė stipriai: