L. Ruokytės-Jonsson teigimu, Kultūros ministerija labai rimtai žiūri į hibridines grėsmes, kylančias dabartinėje geopolitinėje situacijoje. „Vis dėlto visi ekspertai sutaria, jog geriausias priešnuodis propagandai yra piliečių edukacija, jų gebėjimo atpažinti propagandą didinimas. Dirbant šia linkme planuojamas medijų raštingumo kompetencijų centro sukūrimas ir finansavimo didinimas medijų raštingumo programoms“, – sakė ministrė.

Primename, kad šią savaitę trys Seimo nariai konservatoriai – Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas ir Vytautas Kernagis – kreipėsi į ministrą pirmininką Saulių Skvernelį bei kultūros ministrę L. Ruokytę-Jonsson, atkreipdami dėmesį į Lietuvos kino teatruose rodomų filmų turinį. Parlamentarų manymu, šalyje rodomoje kino produkcijoje galima aptikti informacinio karo požymių.

Konservatoriai paragino peržiūrėti Lietuvos kino centro prie Kultūros ministerijos funkcijas ir įvertinti, ar nebūtų efektyviau kino filmų turinį paskirti Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK).

„Siūlytume du variantus. Vienas iš jų – suteikti daugiau galių ir svertų pačiam Kino centrui. [Kitas variantas] – LRTK savo darbais jau parodė, kad ji žino ir išmano propagandos metodologiją ir jau yra sustabdžiusi priešiškų Lietuvai kanalų transliavimą, tai būtų galima pagalvoti apie tam tikrų funkcijų priskyrimą komisijai. Tačiau tai nėra svarbiausias klausimas. Svarbiausia, kad atsirastų filtras, kuris galėtų veikti“, – LRT TELEVIZIJAI antradienį sakė vienas iš iniciatyvos autorių L. Kasčiūnas.

Komentuodama šį Seimo narių siūlymą, L. Ruokytė-Jonsson teigė, kad Kultūros ministerija sveikina visas iniciatyvas, kurios stiprina visuomenės informacinį atsparumą priešiškai propagandai. Vis dėlto, anot ministrės, jos turi būti gerai apmąstytos.

„Kino produkcija patenka į dviejų įstatymų – Kino įstatymo ir Visuomenės informavimo įstatymo – reguliavimo sferą. Todėl reikėtų kalbėti ne apie vienos institucijos funkcijų perdavimą kitai, o apie didesnį šių institucijų bendradarbiavimą“, – portalui LRT.lt komentavo L. Ruokytė-Jonsson.

Konservatoriai savo kreipimesi nurodo, kad poreikis tokiai iniciatyvai atsirado po to, kai Lietuvoje pradėti rodyti tokie rusiški filmai kaip „Vikingas“ ir „Šaltasis tango“, kurie pateikiami kaip meniniai, bet juose iškraipomi istoriniai faktai ir dezinformuojama visuomenė.