Taigi, dar prieš Naujuosius metus S. Kairys dokumentus ministerijoje pasirašys jau ant naujo stalo. Jis mokesčių mokėtojams kainavo 3200 eurų.

Ministras S. Kairys LNK teigė, kad tiksliai apie baldų kainas kalbėti negali.

„Aišku, tai yra paveldo objektas. Baldai irgi nėra standartiniai, bet ir seni baldai gi nedingsta, viskas tame pastate keičiasi ir juda toliau“, – aiškino kultūros ministras.

Ministrui kabinete reikia ir sienelės – ji už stalą brangesnė, kainuoja 3600 eurų.

„Kiek mačiau projekte, tai yra tokia sienelė už stalo. Kad pati erdvė būtų labiau reprezentacinė. Nes dabar kai ateina ambasadoriai, ar kiti svečiai, mes dažniausiai renkamės ne ministro kabinetą“, – kalbėjo S. Kairys.

Taip pat ministras S. Kairys užsisakė dvi naujas komodas, jos kainavo 3370 eurų. Kultūros ministras užsisakė ir naują antrą stalą, apvalų. Jo kaina – 1170 eurų.

Iš viso Liberalų sąjūdžio deleguoto kultūros ministro baldai kainuos per 11 tūkst. eurų.

„Tarkime ten, kur administratorė šiuo metu sėdi, ta visa erdvė irgi buvo sutvarkyta už panašią, dar didesnę kainą. Tai neatrodė tos sumos kažkokios įspūdingai didelės“, – kalbėjo S. Kairys.

Šiuos baldus ministrui gamina lietuviai – „Joniškio baldai“.

Viešojoje erdvėje jau skelbiama, kad UAB „Joniškio baldai“ vadovauja Liberalų sąjūdžio Joniškio tarybos nario Kęstučio Tautvaišo žmona, o įmonėje dirba pats Liberalų sąjūdžio Joniškio tarybos narys Kęstutis Tautvaišas.

„Kada sumokama už baldus po 3, vos ne iki 4 tūkstančių, tai tikrai už stalą nėra adekvatu“, – LNK kalbėjo opozicijoje dirbanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Agnė Širinskienė.

Politikė LNK kalbėjo, jog valstybės institucija nėra prabangi vieta ir viešuosius finansus turėtų taupyti. Taip pat turėtų įsivertinti, kaip baldai už 11 tūkst. eurų atrodo žmonių akyse.

„Adekvatumo to tikrai trūksta. Ypač suprantant, kad valstybės biudžetas kitų metų turi nei daug, nei mažai – beveik 3 milijardus deficito. Seimas irgi yra paveldas, šie rūmai, bet tikrai niekas nesistengia pirkti stalų po 3–4 tūkst. eurų“, – kalbėjo opozicijos atstovė.

Kultūros ministras S. Kairys sako, kad su komanda kelis kartus diskutavo, ar atsinaujinimo reikia.

„Tikrai buvo mano prašymas, kad tai nebūtų kažkaip per brangu, per prabangu. Aš manau, kad ten situacija tikrai turėtų būti normali“, – sakė jis.

Ministras teigė, jog atsinaujinus kabinetą svečius iš užsienio sutiks savo kabinete.

Pasirodžius informacijai, kad baldus gamins tos pačios partijos nariams priklausanti įmonė, Kultūros ministerija atsiuntė papildomą komentarą:

Kultūros ministerija informuoja, kad neskelbiama apklausa dėl ministro kabinetui skirtų baldų pirkimo buvo įvykdyta laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, vadovaujantis Mažos vertės pirkimų tvarkos aprašu. Centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos priemonėmis buvo kreiptasi į tris baldų gamintojus, dirbančius Vilniuje, Klaipėdoje ir Joniškyje.

Pastaroji buvo pasirinkta kaip viena iš pretendenčių, nes ji Kultūros ministerijai baldus gamino 2013 m., todėl sieti su partiniu priklausomumu nėra tikslinga. Gauti du pasiūlymai, iš kurių pasirinktas pasiūlymas, pripažintas ekonomiškai naudingiausiu pagal mažiausią kainą – kaip ir numatyta pirkimo sąlygose.

Atkreipiame dėmesį, kad vykdytas žaliasis pirkimas, pagal kurio reikalavimus baldai turi būti mažiau kenksmingi aplinkai ir tarnautų ilgą laikotarpį. Laimėjusio pasiūlymo kaina, įvertinus gautus konkurencinius pasiūlymus (taip pat ir panašius baldų gamybos užsakymus, apie kuriuos skelbiama viešųjų pirkimų informacinėse sistemose), koreliuoja su šiuo metu rinkoje esančiomis kainomis. Tačiau siekiant išsklaidyti viešumoje kilusias abejones, Kultūros ministerija kreipsis į Viešųjų pirkimų tarnybą su prašymu peržvelgti atliktas pirkimų procedūras įvertinant, ar viskas buvo atlikta tinkamai.

Taip pat primename, kad kultūros ministro kabineto pertvarka yra ilgalaikio tęstinio ministerijos patalpų atnaujinimo proceso dalis. Kultūros ministerijos pastatas yra kultūros paveldo statinys, pasižymintis specifiniu išplanavimu bei paveldo atžvilgiu vertingu interjeru. Į tai atsižvelgiant, derinami ir įsigyjami baldai.

Neseniai visuomenės dėmesio sulaukė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio leidžiami pinigai.

Ministerija pirko ministro, viceministrų ir patarėjų fotosesiją už 5200 eurų. Vienos nuotraukos kaina – 51 euras.

Taip pat už laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ su A. Dulkio visuomeniniu patarėju Edgaru Kulikausku ministerija ruošėsi sumokėti 12 tūkst. eurų.