Mitingo organizatoriai tikėjosi, kad į protesto akciją susirinks apie 200 mitinguotojų, tačiau V. Kudirkos aikštėje susirinkusi minia buvo bene perpus didesnė. Čia plazdėjo įvairių šalies kultūros centrų vėliavos, mitinge dalyvavo muziejų, kultūros centrų, bibliotekininkų ir kultūros savivaldos asociacijų nariai, kultūros darbuotojų profesinės sąjungos atstovai.

Susirinkusieji laikė plakatus su užrašais "Be kultūringų algų - kultūringa emigracija", "Valstybės politika - kultūrinio minimalizmo link", "Kai pilvas tuščias - kultūringu nebūsi", "Ar kultūros darbuotojai verti tik pašalpos?", "Seimūnui - kultūros darbuotojo algą", "Jūsų politika - socialinė atskirtis ir nelygybė", "Elgetos žino, kodėl jie elgetos, bet mes kodėl?". Mitingo metu po V. Kudirkos aikštę ant kojūkų vaikštinėjo šilutiškė aktorė, įkūnijanti simbolinę kultūros saulę supančiotais spinduliais.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Balza pabrėžė, kad kultūros darbuotojai iš vieno valstybės skirto lito sukuria dešimteriopą naudą.

"Yra kalbama, kad kultūra yra išlaikytinė. To nėra. Pagal ekonomistų paskaičiavimus, kultūra sukuria 6 proc. BVP, o kultūrai išlaikyti mūsų valstybė skiria tiktai 0,6 proc.", - kalbėjo R. Balza.

Šarūnas Birutis
Prie mitinguotojų prisijungus kultūros ministrui Š. Biručiui iš minios pasigirdo ir šūksniai „Mes tikime ministru!“.

Š. Birutis priminė XVI-osios Vyriausybės programos nuostatas remti kultūros sektorių ir padidinti jo darbuotojų atlyginimus. Ministras išreiškė viltį, kad šiuo metu apie 1200 litų "į rankas" siekiantys bibliotekininkų, muziejininkų ir kultūros centrų darbuotojų atlyginimai galėtų išaugti nuo kitų metų, tačiau jų kilimą, Š. Biručio teigimu, užtikrintų ne Vyriausybės nutarimas, o atitinkama suma kitų metų biudžete.

"Jeigu didesnis finansavimas bus numatytas biudžete, kurį pateiksime Seimui, turėsime tokią galimybę. Turi būti patvirtintas biudžetas su padidintu finansavimu", - žurnalistams sakė Š. Birutis ir pridūrė, kad didesni kultūros srities darbuotojų atlyginimai valstybei per metus kainuotų 47 mln. litų.

Pasak ministro, diskusijos dėl kitų metų biudžeto dar tik prasideda, todėl kultūrininkų reikalavimai yra reiškiami laiku.

"Jeigu mes Vyriausybėje sutarsime dėl programos įgyvendinimo, Finansų ministerija turėtų tai įtraukti į biudžetą. Pozicijos dėl galutinio biudžeto šiandien nėra ir viskas yra procese", - sakė Š. Birutis.
Per mitingą buvo garsiai perskaityta rezoliucija, kurioje Lietuvos muziejų, kultūros centrų, Lietuvos bibliotekininkų asociacijos ir kultūros savivaldos kolegija pareikalavo Vyriausybės vykdyti nuoseklią atlyginimų kėlimo politiką. Vyriausybei buvo siūloma nutarimu patvirtinti nuoseklią kultūros darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programą ir numatyti tam lėšų dalį.

Nors Vyriausybės atsako į rezoliuciją mitinguotojai tikino lauksiantys iki spalio 7-osios, tačiau jau spalio 1 dieną kultūros centrų darbuotojai žada surengti dar vieną protesto akciją.

"Mes, Lietuvos kultūros centrai, darysime antrąją visuotinę akciją. Spalio 1-ąją visoje Lietuvoje rengsime tylųjį koncertą "Būti ar nebūti", kur kviesime visą visuomenę ir bendruomenę vienytis su kultūros darbuotojais, kad būtume išgirsti. Mes vykdome ne tik kultūrinę, meninę, bet ir socialinę, edukacinę funkcijas. Kultūros centrai dirba Lietuvai, negi mes ne Lietuvos žmonės?", - kalbėdama Eltai retoriškai klausė Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidento pavaduotoja Diana Petrokaitė.

Kultūros darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus vadino trečiadienio mitingą "pirmąja kregžde" ir ragino kultūros darbuotojus ir toliau aktyviai protestuoti.

Tuo tarpu D. Petrokaitė patikino, kad planuojama antroji protesto akcija įvyks bet kokiu atveju, nepaisant to, ar bus sulaukta kokių nors Vyriausybės veiksmų.

Mitingo metu viešąją tvarką prižiūrėjo policijos pareigūnai.