„Kultūros ministerijos pareiškimas, jog ji perima programos vykdymą, dabartinėje situacijoje yra nesuprantamas. Po pastarojo mėnesio bendrų darbų buvo pasiektas kompromisinis variantas, VEKS taryba drauge su projektų vykdytojais besivadovaudami racionaliais kriterijais perdėliojo programą, kurią galima įgyvendinti už 25 mln. Lt, neatsisakydami minties ieškoti papildomų septynių milijonų kitiems projektams. Tačiau ministerija nusprendžia nepaisyti nei Vyriausybės, nei Seimo komiteto nutarimų ir savarankiškai pertvarkyti programą pagal jiems vieniems suvokiamus kriterijus“, - pranešime spaudai teigia „Menų spaustuvės“ direktorius Audronis Imbrasas.

Remiantis Ministro pirmininko sudarytos darbo grupės Nacionalinės programos klausimams spręsti prašymu buvo atlikti nacionalinės programos koregavimai. Naują redakciją iki vasario 12 dienos parengė VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (Įstaiga) kartu su projektų vykdytojais. Nauja kultūros, meno ir visuomeninių projektų redakcija buvo parengta atsižvelgiant į programos projektų autorių tarptautinius įsipareigojimus ir sudarytas sutartis dėl projektų įgyvendinimo, projektų įgyvendinimo laiką, projektų svarbą ir reikalingumą Nacionalinės programos vientisumui užtikrinti, Europos Komisijos finansuojamų veikų ypatumus. Šiandien tokiam programos redakcijos projektui, kuris sudaro galimybes įgyvendinti nacionalinę programą už 25 mln. Lt išsaugant esminę jos koncepciją ir vertę, pritarė VEKS taryba.

„Netgi finansiškai sunkiu šaliai metu negalime leisti, kad tokia programa sugriūtų. Turime vieningai pasirūpinti šios programos įgyvendinimu ir nestabdyti šio proceso neracionaliais veiksmais. Stebiuosi, kad projektų vykdytojai, pagrindiniai Lietuvos kultūros operatoriai, vykstant tokiems dalykams dar turi jėgų kultūringai atstovauti savo sektorių ir iki šiol nesiėmė radikalesnių priemonių“, - teigia naujasis Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras G. Babravičius.

Pasak Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro direktoriaus Audronio Liugos, Kultūros ministro veiksmai kelia labai rimtas dvejones dėl jo kompetencijos ir savo atsakomybės suvokimo. Kultūros operatoriai taip pat nesupranta ministro nenoro dalintis informacija ir pasiryžimo priiminėti sprendimus nesitariant su asmenimis, atsakingais už nacionalinės programos įgyvendinimą.

2009 metų sausio 1 dieną Vilnių oficialiai paskelbus Europos kultūros sostine nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ pradėta vykdyti, tačiau jos vykdytojai iki šiol laikomi nežinioje dėl naujų programos finansavimo sprendimų. Iš beveik prieš metus numatyto 67,371 mln. Lt biudžeto šiuo metu suma yra sumažėjusi iki 25 mln. Lt nepaisant to, kad įvairių kultūrinių renginių organizatoriai jau yra pasirašę finansinius susitarimus ne tik su Lietuvos, bet ir užsienio partneriais.