Seimo socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija pasikvietė į frakcijos ketvirtadienio posėdį pasiaiškinti dėl galimos verslo įtakos pensijų sistemos pertvarkai. LSDP pranešime teigta, kad frakcijos narius domina pensijų sistemos reformos aspektai, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareikšta pozicija, kad pensijų sistemos pertvarka padaryta su verslo įtaka.

L. Kukuraitis posėdyje sakė, kad reforma kurta turint galvoje demografinę duobę ir dabartinių pensininkų skurdą, dėl to siūlomi pensijų didinimai, bazinės pensijos perkėlimas į biudžetą, pensijų kaupimo pertvarka, kad tiems, kurie kaupia, nemažėtų „sodrinė“ pensija.

„Kalbant apie verslo grupių įtaką, rodos, sausį, premjeras paragino visus ministrus įkurti darbo grupes, nesvarbu - formalias ar neformalias. Mes įkūrėme neformalią, ir atstovai buvo iš institucijų, sąrašas yra. Nė vieno žmogaus nebuvo iš privataus sektoriaus. Viešai minimų žmonių nesu net matęs. Darbo grupėje nebuvo jaučiama jokia įtaka. Diskusijos buvo ilgos, Vyriausybei irgi nebuvo lengva įsiūlyti tokį modelį. Taigi jūsų įtarimai neturi jokio pagrindo“, - kalbėjo ministras.

Algirdui Sysui sakant, kad iš naujos tvarkos išloš pensijų fondai, L. Kukuraitis teigė, jog esminis klausimas ir sprendimas ir yra - ar žmonės turi būti skatinami kaupti, ar ne.

„Jeigu mes pertvarką darome, keičiame sistemą, turime pažiūrėti ir jau esančiųjų sistemoje teisėtus lūkesčius, ir tų, kurie dar įsijungs. Kalbant apie automatinį įtraukimą, jis nebus privalomas, žmogus galės pasakyti „ne“, - aiškino socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

ELTA primena, kad trečiadienį Vyriausybė pritarė įstatymų projektams, susijusiems su struktūrinėmis reformomis. Iki jų pasirašymo nurodyta atlikti kai kuriuos techninius pakeitimus, tačiau išlaikyti pasiūlymų esmę.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis anksčiau sakė, kad pensijų reformoje daugiausia diskusijų kėlė Vyriausybės siūlymas 2 proc. punktais sumažinti „Sodros“ įmokas dirbantiesiems bei pertvarkyti antros pakopos pensijų fondų sistemą.

Pastarąją pertvarką ypač kritikuoja privatūs pensijų fondai. Ministerija siūlo, kad anuitetų mokėjimas būtų centralizuotas. Kitaip tariant, privačiai pensiją kaupę asmenys, sulaukę pensinio amžiaus, išmokas privalomai gautų iš „Sodros“. Šį pasiūlymą kritikuoja privatūs fondai, teigiantys, kad tada nelieka prasmės kaupti pensijos privačiai, mat ją vis vien mokėtų valstybė.

Pertvarkant antros pakopos pensijų sistemą, siūloma, kad gyventojo įmoka būtų 4 proc. nuo darbo užmokesčio (po mokesčių pertvarkos - 3 proc.), o valstybė prisidėtų 2 proc. įmoka nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (po mokesčių pertvarkos - 1,5 proc.).

Reformos įsigalios tik tuomet, jeigu joms pritars Seimas. Tikimasi to sulaukti iki liepos, nors neatmetama, kad reforma gali būti priimta kartu su kitų metų biudžetu.