„V. Putinas pralaimi savo pradėtą karą prieš Ukrainą. Bet atrodo, kad dar pats to nesupranta. Pralaimi mūšio laukuose Ukrainoje prieš didvyrišką ukrainiečių kariuomenę. Pralaimi Rusijos ekonomikoje ir finansuose, ir ne tik pačioje Rusijoje, bet ir visame pasaulyje“, – feisbuke rašė A. Kubilius, kartu pabrėždamas, kad sankcijos turi būti „iki paskutinio okupanto“.

Politikas taip pat pažymėjo, jog vakarai kaip niekada vieningi ir efektyviai įvedė Rusijai itin skausmingas sankcijas.

„Centrinis Rusijos Bankas ir jo rezervai yra užšaldyti, nemažai Rusijos bankų atjungti nuo SWIFT sistemos, aukštosios technologijos nebeparduodamos Rusijai, mažasis ir tolimasis Taivanas kirto skaudžiausią smūgį: nebeparduoda mikroprocesorių – dėl to stoja visa Rusijos karinė ir aviacijos pramonė; Airijos lizingo kompanijos atsiima visus Rusijai išnuomotus Boing’us ir Aerobus’us – net Rusijos viduje rusai neturės kaip iš Maskvos nuskristi į Vladivostoką (nes kitokių lėktuvų jie neturi), Vakarų verslas masiškai traukiasi iš Rusijos – prieš ilgam laikui užsidarant IKEA parduotuvei Maskvoje, minios rusų stumdėsi prie prekystalių“, – sankcijas socialiniame tinkle vardijo A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Jis rašė besitikinti, kad „artimiausiu metu Vakarai susitars ir dėl pilno embargo Rusijos naftai ir dujoms“.

„Tada V. Putinas liks be kasdienių milžiniškų pajamų, o po tokio embargo ir likusius Rusijos bankus bus nebesunku atjungti nuo SWIFT’o. Rusijos ekonomistai sako, kad po 2–3 savaičių tokių sankcijų veikimo Rusijos ekonomika gulės ant menčių. Jau dabar žiniasklaidoje mirga pranešimai apie tuštėjančias parduotuves, kasdienių prekių trūkumą, rublio nuvertėjimą. Rusijos elitas skubiai traukiasi iš Rusijos į tuos pačius Vakarus, prieš kuriuos Putinas ir pradėjo karą. Putinas šį karą pralaimės – tiek mūšio lauke, tiek ir ekonomikoje“, – prognoze dalijosi A. Kubilius.

EP nario nuomone, kadangi V. Putinas „šį karą pralaimės“, – todėl jau dabar verta pradėti svarstyti jo kapituliacijos sąlygas.

„Prieš pradedant tai svarstyti, verta prisiminti, kad V. Putino karas prieš Ukrainą prasidėjo ne 2022 metais, o 2014 metais, kai V. Putino kariuomenė užėmė Krymą ir dalį Donecko bei Luhansko apskričių Rytų Ukrainoje. Tada buvo įvestos ir Vakarų ekonominės sankcijos tiek už Krymo okupaciją, tiek ir už karą Rytų Ukrainoje. Šių metų vasario 24 dieną Putinas pradėjo tik naują jau seniai besitęsiančio karo etapą. Pradėjo milžinišką karinę invaziją į visą Ukrainos teritoriją.

Ir padarė beprotišką klaidą, apsiskaičiavo – net karo lauke pralaimi ukrainiečiams (per savaitę prarado tiek karių ir tankų, kiek sovietai Afganistane prarado per dešimtį metų) ir dar savo beprotiška agresija suvienijo Vakarus, kurie labai skubiai įvedė ypatingai skausmingas ir efektyvias „branduolines“ sankcijas Rusijos ekonomikai ir kurios yra žymiai stipresnės, nei tos, kurios buvo įvestos po Krymo, Donecko ar Luhansko okupacijos“, – rašė jis.

A. Kubilius teigė, jog dėl to V. Putinas ir pralaimės. Ir ne tik šią karo stadiją, kuri prasidėjo šių metų vasario 24 dieną, bet ir visą karą prieš Ukrainą.

„Todėl Putinas ir pralaimės. Ir pralaimės ne tik šią karo stadiją, kuri prasidėjo 2022 m. vasario 24 dieną, bet pralaimės visą „Putino karą“ prieš Ukrainą, kuris prasidėjo nuo Krymo okupacijos 2014 metų kovo mėnesį. V. Putinas, ir ypač jo aplinka, turi suprasti paprastą dalyką: nepaisant to, kaip šis karas kariniu požiūriu nesibaigtų karo fronte – bus tuo metu Chersonas rusų okupuotas ar ne, bus Mariupolis apsuptas ar ne, „branduolinės“ Vakarų sankcijos Rusijos ekonomikai galios tol, kol paskutinis Rusijos okupcinės kariuomenės kareivis nepaliks Ukrainos teritorijos.

Tų okupantų kareivių nebeturės likti ne tik Chersone, Mariupolyje ar Černobylyje, bet ir Donecke, Luhanske, bei Sevastopolyje. Tik tada šiandieninės ekonominės sankcijos galės būti nuimtos. Tik tada rusai vėl galės skraidyti Boing’ais ir apsipirkti IKEA parduotuvėje“, – rašė jis.

Karas Ukrainoje. Dešimtoji diena

Visgi, tada V. Putino dar laukia Tarptautinis Tribunolas, o visos Rusijos – karo žalos Ukrainai atlyginimas – ilgi metai „milijardinių kompensacijų mokėjimo“.

„V. Putinui gresia tapti keiksmažodžiu ne tik Ukrainoje, bet ir pačioje Rusijoje. Rusijos deputinizacija patiems rusams gali būti ilga ir skausminga, bet gali būti ir greita bei efektyvi, jeigu rusams tuščios parduotuvių lentynos greitai atsibos. Vakarai gali ir privalo padėti ne tik ukrainiečiams, bet ir eiliniams rusams: visiems reikia greičiau sulaukti, kad paskutinis rusų okupacinės kariuomenės kareivis paliktų Ukrainos žemę.

Pasaulis po Putino pralaimėto karo bus visai kitoks: kitokia bus Ukraina, kitokia bus Europos Sąjunga, kitokia bus net ir Rusija. Tam reikia Ukrainos karių tvirtybės. Tam reikia ir Vakarų sankcijų tvirtybės“, – feisbuke įžvalgomis dalijosi EP narys A. Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją