Trys faktoriai Baltarusijos likimui

Politikas feisbuke priminė, kad tuoj sueis du mėnesiai nuo masinių protestų prie Aliaksandro Lukašenkos režimą pradžios. Nors nėra požymių, kad A. Lukašenka pradėjo svyruoti, tačiau užgniaužti protestų šalyje taip pat nepavyksta.

„Kai kas net Lietuvoje susirūpinęs sako, kad demokratijos šalininkai Baltarusijoje yra nepajėgūs nugalėti, nes ir prabėgus dviems mėnesiams tariamai nėra požymių, kad Lukašenkos režimas pradėtų svyruoti ir trauktis, išgąsdintas gatvės protestų. Tačiau iš kitos pusės yra akivaizdu, kad tiek Lukašenkos aplinkoje, tiek ir pačiame Kremliuje, kuris remia Lukašenką, yra daug nerimo, kad net prabėgus dviems mėnesiams režimo brutalus spaudimas nepajėgia užgniaužti ar susilpninti gatvių protesto“, – tikino politikas.

A. Kubilius rašė, kad šis laikas yra puiki proga aiškiai įsivardinti, kokie esminiai faktoriai ir toliau lems Baltarusijos įvykių dinamiką. Politikas išskyrė tris: protestų Baltarusijos gatvėse galią, V. Putino paramą A. Lukašenkai ir Vakarų įtaką.

Rašydama apie protestų Minske galią EP atstovas teigė, kad tai, ką iki šiol Baltarusijos žmonės pavyko pasiekti yra istorinis stebuklas.

Andrius Kubilius

„Tai yra visiškai naujo tipo demokratinė revoliucija, kurią galima pavadinti „on line“ revoliucija ir kuriai iki šiol nereikia nei tradicinių politinių lyderių, nei ilgų programinių kalbų, pagrindžiančių revoliucijos tikslus. Todėl ir sužlugdyti ją yra sunku. Ir tai yra jos stiprumas, o ne silpnybė“, – savo požiūrį dėstė A. Kubilius.

Politikas rašė, jog „taikaus protesto energija baltarusių revoliucija įkvėpė Vakarų pasaulio solidarumo energiją, dabar Vakarai savo konkrečiais veiksmais turi padėti revoliucijai ilgesniam laikui išsaugoti savo energiją“.

Rusijos prezidento V. Putino įtaką Baltarusijai taip pat gerai žinomas faktorius, rašė A. Kubilius.

„Tai yra vienintelis faktorius, kurio dėka Lukašenka vis dar laikosi nepasitraukęs“, – išvadas darė politikas.

Tačiau ilgalaikė V. Putino parama A. Lukašenkai gali turėti neigiamų pasekmių – Baltarusijos žmonės nusisuks ne tik nuo A. Lukašenkos, bet ir nuo V. Putino, Kremliaus ir visos Rusijos.

„Taip, kaip tai įvyko 2014 metais Ukrainoje, po to kai Putinas pasirinko remti Janukovyčių, o ne Ukrainos žmones. Taip „Putino dėka“ susikūrė provakarietiška Ukraina. Lygiai taip pat gali susikurti ir provakarietiška Baltarusija, jeigu Putinas ilgai nesupras kaip toksiškai baltarusių akyse atrodo jo parama Lukašenkai“, – feisbuke mintis dėstė A. Kubilius.

Nepaisant galimų neigiamų V. Putino paramos Baltarusijos vadovui pasekmių, Rusijos vadovo rankose – A. Lukašenkos likimas.

„Akivaizdu, kad Putinas neskuba pasinaudoti tuo raktu ir atverti duris Lukašenkos pasitraukimui. Putinas supranta, kad turėdamas tokį kozirį, jis gali kelti kainą derėdamasis su Vakarais dėl Lukašenkos patraukimo. Galima tik spėlioti kokios kainos Putinas reikalauja: kad Baltarusijos geopolitinė asociacija su Rusija nesikeistų; kad Vakarai užmirštų Putino „nuodėmes“ Ukrainoje; ar galų gale, kad Vakarai tiesiog atvertų savo glėbį Putinui?“ – klausimą kėlė jis.

Nors kaip rašo A. Kubilius, atsakymų į šiuos klausimus nesužinosime, tačiau V. Putiną gali paveikti du faktoriai: vis dažnesnis anti–putiniški plakatai Minsko gatvėse ir Vakarų nuoseklios pastangos įtikinti V. Putiną, kad ir jam yra naudingas A. Lukašenkos pasitraukimas.

Emmanuelis Macronas, Gitanas Nausėda, Brigitte Macron, Diana Nausėdienė

„Nereikia stebėtis tuo, kad šiuo klausimu tenka imtis nemalonaus darbo ir įtikinėti Putiną“, – rašė jis.

A. Kubilius socialiniame tinkle dėstė, kad Vakarai, nors ir neturėdami daug svertų, tačiau turi ne tik kalbėtis, bet ir įtikinti V. Putiną atsisakyti savo paramos A. Lukašenkai.

„Ir svarbiausia, kad Vakarai gali įtikinti Putiną. Jeigu Vakarai patikės, kad šis laikotarpis žymi ne tik Lukašenkos pabaigą, bet ir labai ryškų Putino galios menkimo etapą“, – tokio žingsnio svarbą dėstė TS–LKD atstovas.

Politikas feisbuke dėstė, jog Vakarai neatidėliodami galėtų imtis šių veiksmų: inicijuoti tarptautinį OMON nusikaltimų tyrimą; Baltijos šalims pritaikant Magnickio sankcijų mechanizmus ir išnaudojant Šengeno zonos taisykles, „visa–ban“ sankcijos gali būti pritaikytos visiems į Traikovskio sąrašą įtrauktiems šimtams ar tūkstančiams nusikaltusių OMON pareigūnų; Europos Parlamentas gali paskirti aukšto lygmens buvusių Prezidentų misiją, panašią į kažkada sudarytą Kwasniewski/Cox misiją Ukrainos krizei spręsti; ES pastangomis gali būti pradėtas realiai rengti Maršalo planas Demokratinės Baltarusijos ekonomikai paremti.

Tikrasis Macrono tikslas Lietuvoje

Pirmadienį Lietuvoje lankėsi Prancūzijos prezidentas E. Macronas. A. Kubiliaus nuomone, pagrindinis jo tikslas buvo susitikti su Sviatlana Cichanouskaja.

„Nors oficialiai ir yra skelbiama, kad Prancūzijos Prezidentas E. Macron Lietuvoje lankosi G. Nausėdos kvietimu, bet galima spėti, kad pagrindinis vizito tikslas yra susitikti su S. Cychanouskaja. Visa tai yra paslėpta po galantiška prancūziškos diplomatijos formule, kad su Sviatlana Cychanouskaja susitinka tik dėl to, jog atvykęs į Vilnių sulaukė jos prašymo, o ne todėl, kad nuo pat pradžių tai buvo pagrindinis vizito tikslas“, – feisbuke dėstė A. Kubilius.

S. Cichanouskaja prieš vizitą viešai jau buvo paprašiusi E. Macrono būti tarpininku pokalbiuose su V. Putiniu, dėl A. Lukašenkos patraukimo.

„Ir tai yra logiškas prašymas. Ir labai svarbus tolesnei Baltarusijos revoliucijos dinamikai.
E. Macron taip pat pademonstravo, kad jis tokiam vaidmeniui yra pasiruošęs ir iš anksto spaudoje paskelbė, kad Lukašenka turi trauktis. A. Merkel planuojant savo pasitraukimą iš didžiosios politikos, E. Macron demonstruoja savo ryžtą ir lyderystę, sprendžiant didžiąsias Europos kontinento problemas“, – tikino politikas.

EP narys dėstė, kad E. Macron turi ambicijų ir energijos dideliems pokyčiams įgyvendinti.

„Galima įtarti, kad jis tikrai yra pasiruošęs Putiną įtikinti dėl Lukašenkos patraukimo, Putinui aiškindamas, kad tai vienintelis kelias, kaip gali būti įgyvendintas E.Macron pats didžiausias „grand naratyvas“ – sugrąžinti Rusiją į Europos glėbį, nes norint tai pasiekti, Putinas turi suvaidinti „gerojo policininko“ vaidmenį, pašalindamas Lukašenką“, – savo požiūrį socialiniuose tinkluose dėstė konservatorius A. Kubilius.

Sviatlana Cichanouskaja

„Galima labai stipriai abejoti dėl Macrono plano sugrąžinti Putiną į Europos glėbį, tačiau jeigu Macrono pastangos tai įgyvendinant padės realizuotis Baltarusijos demokratinei revoliucijai, už tai bus galima tik pasveikinti Macroną.

Nes demokratijos pergalė Baltarusijoje, nepaisant kaip jos raida klostysis artimiausiu metu, turės milžiniškas geopolitines pasekmes, visų pirma pačios Rusijos tolesnei raidai. Ir vardan to yra verta sudaryti galimybes Macronui didvyriškai kovoti už savo „grand naratyvus“.

Svarbu tik, kad Kremliuje jis gintų Baltarusijos žmonių pamatinį interesą – pradžioje nauji rinkimai ir tik po to nauja Konstitucija“, – esminį aspektą pabrėžė A. Kubilius.

Politikas rašė, kad Vakarai tikrai gali suvaidinti ypatingą vaidmenį, jei tik bus išeinama iš „susirūpinimo būsenos“.

„Lietuvos uždavinys ir yra toks: nelenktyniauti „susirūpinimo“ pareiškimais, tačiau ieškoti vis naujų galimybių realiems veiksmams. Ir ne tik pačios Lietuvos mastu, bet ir visų Vakarų mastu.
E. Macron vizitas į Lietuvą ir yra tokio veikimo pavyzdys. Ir ne taip svarbu, kaip gimė tokio vizito idėja“, – feisbuke dėstė EP narys A. Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (486)