Apie tai politikas pirmadienį kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje „Kompleksiniai pietūs“. A. Kubilius teigia, kad šie rinkimai parodė pozityvių pokyčių Lietuvoje. Šalis, jo įsitikinimu, lipa iš populizmo balos, į kurią buvo įžengusi visa Europa.

Šią pozityvią tendenciją A. Kubilius teigė įžvelgęs jau po pirmojo Prezidento rinkimų turo.

„Lietuva pamažu iš to lipa lauk ir tai, kad į antrą turą pateko du rimti kandidatai, panašių pažiūrų, bet skirtingi savo prigimtimi, galbūt asmeninio elgesio tam tikrais motyvais, tai čia buvo geras dalykas“, – kalbėjo A. Kubilius.

Paklaustas, kaip mano, ar Tėvynės Sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų (TS-LKD) parama padėjo I. Šimonytei, A. Kubilius tikino, kad galima įžiūrėti įvairių minusų, bet jis mato ir pliusų.

„Mes padėjome Lietuvai atrasti I. Šimonytę kaip didelį potencialą turinčią politikos lyderę. Kitaip sakant, šitą mūšį, taip vadinkime, gal ir pralaimėjome, nors čia nebuvo mūšio, čia iš tikrųjų buvo žmonėms pasirinkimas tarp dviejų ganėtinai panašių kandidatų“, – teigė A. Kubilius.

Jo manymu, tokia rinkimų baigtis „atveria plačias galimybes žiūrint ir į kitų metų rinkimus, ir toliau matyti Ingridą dideliuose darbuose“.

Vakar TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad siūlys I. Šimonytei vesti konservatorių partijos sąrašą 2020 m. Seimo rinkimuose ir pergalės atveju vadovauti Vyriausybei. Vis dėlto, A. Kubilius radijo laidoje teigė, kad iš dalies kalba ir apie šiuos galimus darbus rinkimus pralaimėjusiai I. Šimonytei, bet „net ir plačiau“.

„Aš matau vieną labai aiškų dalyką, ji sugebėjo sutelkti virš 400 tūkst. rinkėjų balsų ir tai yra tikrai labai daug. Partija, tame tarpe ir su jos pagalba, Europos Parlamento rinkimuose gavo 240 tūkst. (balsų – DELFI)“, – teigė A. Kubilius.

Jis priminė, kad tokį kiekį balsų partijai rinkėjai atidavė 2008 m. Seimo rinkimuose ir partijos nariai gavo 45 Seimo mandatus.

„Tai 400 tūkst., įsivaizduokim teoriškai, aišku, daug kas pasakys – nebus taip, į partijos balsus tai nesitransformuos taip paprastai. Bet 400 tūkst. balsų, aš vėl iš tos savo patirties atsimenu, tai buvo Tėvynės sąjungos balsai 1996 m. ir tai lėmė 70 vietų. Tai va kokios gali būti svajonės“, – skaičiavo A. Kubilius.

Paklaustas, ar jis sako, jog jei partijai vadovautų I. Šimonytė, tokie partijos rezultatai galėtų tapti realiais, politikas atsakė: „Aš nežinau, ar tie rinkėjai tikrai būtų pasiruošę balsuoti už vieną ar kitą partiją, kas ten jai vadovautų čia atskiras klausimas, bet kad jie parodė savo valią tai krypčiai, kurią įvardijo I. Šimonytė, ir ji tai įvardijo labai aiškiai, be jokios cukraus pudros barstymo, tai čia yra didžiulis potencialas. Klausimas, kaip tą potencialą transformuoti į balsus ir mandatus būsimajame Seime.“

Andrius Kubilius

Jis teigė kalbantis ne tik apie I. Šimonytės vadovavimą politinei partijai, bet galbūt ir apie atskirą judėjimą. E. Jakilaičiui pasitikslinus, ar apie tai yra mąstoma, politikas pajuokavo, kad šiandien mąsto sunkiai.

„Vakar turėjau neatsargumo ir vakare išgėriau kavos puodelį, tai mažai miegojau. Aš tik matau, jau vien pats tas faktas, sakau, čia būtų galima burbuliukų judėjimą daryti. Man sunku pasakyti, kaip čia galėtų ta architektūra būti“, – konkretizuoti vengė politikas.

Ar A. Kubilius mato modelį, kai partija veikia atskirai ir I. Šimonytė atskirai, politikas patikino, kad „Šimonytė galėtų būti virš visko“.

„Niekas mums nedraudžia pafantazuot, aš tik matau, kad tuos dalykus mes tikrai aptarinėsime. Aptarinėsime su pačia Ingrida, ir partijoje aptarinėsime. Lietuvai iš tikrųjų yra šansas suteikti tokią galimybę, turėti stiprią ir su aiškiomis pažiūromis, su aiškia vizija Vyriausybę, ir tikrai būtų gaila, jeigu toks šansas būtų praleistas“, – teigė A. Kubilius.

Visą laidą galite paklausyti čia: