„Kad Lukašenka jau nuo praeitų metų yra ištiktas visiškos desperacijos, seniai akivaizdu. Tikėtis iš jo veiksmų, kurie būtų paremti racionaliais apskaičiavimais, būtų visiškai neracionalu.
Bet ir Putinas tampa kažkoks ypač nervingas: su Lukašenka abu vienodai kariauja brutalius karus su savo pilietine visuomene ir oponentais, o tai akivaizdžiai rodo, kad bijo tų demokratinių procesų, kurie vyksta jų šalių visuomenėse; Putinas su Lukašenkos pagalba suorganizavo hibridinį migrantų karą prieš Europos Sąjungą ir dabar dar tikisi, kad Vakarai pradės kalbėtis su Lukašenka; Putinas sukėlė dujų kainas visoje Europoje ir europiečių akyse pavertė „Gazpromą“ nepatikimu tiekėju; dar daugiau – Putinas net JAV privertė atvirai kalbėti apie Kremliaus pavojingus karinius planus Ukrainos atžvilgiu“, – feisbuke rašė A. Kubilius.

Pasak europarlamentaro, Kremlius akivaizdžiai nori atidaryti bent kelis konfrontacijos su Vakarais frontus, tikėdamasis, kad Vakarai ir vėl bus nepasiruošę jo įžūliai konfrontacijos eskalacijai.

„Kremlius taip elgiasi tik tada, kai jaučiasi arba labai stiprus ir tada jam nusispjauti į visų kitų pasipiktinimą, arba tada, kai pradeda jausti, kad jo galia silpsta ir tada skuba desperatiškai ieškoti priežasties muštynėms, kol dar gali pasimušti. Ir galbūt išgąsdinti silpnesnius oponentus, kad tie atsitrauktų. O tai jaučiančiam, kad silpsta diktatoriui, visada suteikia neprilygstamą pasitenkinimą“, – rašė A. Kubilius.

Putinas jaučiasi vis silpniau

Politiko įsitikinimu, Putinas jaučiasi vis silpniau (ne fiziškai, o politiškai), todėl kol dar gali, nori pasimušti.

„Tačiau kartu ir bijo, kad šį kartą Vakarai gali neišsigąsti jo blefo ir bandymų eskaluoti situaciją ir kad Vakarai gali duoti stiprų atsakymą jam pačiam.

Todėl dujų reikaluose Putinas jau skelbia atsitraukimą ir visiems stengiasi aiškinti, kad
„Gazprom“ yra labai patikimas dujų tiekėjas, nes iškilo grėsmė, jog ES pradės tyrimą ir paskelbs Gazprom nepatikimu tiekėju. Putinas gerai suprato arba pats „Gazprom“ jam skubiai išaiškino, kiek daug būsimų pelnų „Gazprom“ negaus jeigu taip įvyktų“, – teigė A. Kubilius.

Toks elgesys europarlamentaro nestebina.

„Kad silpstantis nori eiti muštis kol dar gali pasimušti, tame nėra nieko naujo: panašiai prancūzai faktiškai norėjo I Pasaulinio karo ir kiek galima greičiau pradėti muštis su vokiečiais, kol tie susivieniję dar neužaugo iki neįveikiamo lygmens“, – rašė A. Kubilius.

Baiminamasi agresyvios desperacijos

Pasak politiko, Putino savijauta, kad jo galia silpsta yra pavojingas reiškinys, galintis sukelti pavojingą ir agresyvią desperaciją, todėl šalia visų šiandieninių hibridinių karų reikia matyti ir ilgesnio laikotarpio perspektyvas ir joms tinkamai ruoštis jau dabar.

„Putinas pakišo Lukašenką pradėti šitą konfliktą ir hibridinį karą prieš ES, testuodamas Vakarus: jeigu Vakarai susivienys ir pagaliau nugriaus Lukašenką, tai Putinui jo nebus labai gaila, bet jeigu Vakarai elgsis kaip silpnoji pusė ir bandys kalbėtis su Lukašenka, tai Putinas bandys eiti toli ir eskalacija tik stiprės“, – rašė A. Kubilius.

Todėl, pasak jo, asmeniškai tiek Lukašenkai, tiek ir Putinui Vakarų atsakas turi būti labai griežtas ir aiškus.

„Šiandien Vakarų darbotvarkėje pagrindiniu klausimu jau turi būti ne tik migrantai prie Baltarusijos ir ES sienos, ne tik tvorų statyba ir „push-back“ įgyvendinimas, bet paties Lukašenkos likimas: tarptautiniai tribunolai ar Hagos Tarptautinio Teisingumo Teismo bylos prieš Lukašenką dėl baltarusių kankininimų ir masinės migrantų kontrabandos bei jo prisigrobtų lobių, paslėptų kur nors pas arabus, skubus konfiskavimas turi tapti pagrindiniais šių dienų Vakarų darbotvarkės klausimais. Ir Lietuva čia turi suvaidinti ypatingą vaidmenį, inicijuodama šiuos procesus“, – teigė A. Kubilius.

Pasak jo, lygiai taip pat ir Putinas turi išgirsti aiškią Vakarų žinią – jo tolesnė parama Lukašenkai ir bandymas slapta aneksuoti Baltarusijos suverenitetą susilauks naujų Vakarų sankcijų.

„Ir šią žinią jis turi išgirsti šiandien, kad desperacinis noras eiti pasimušti su Vakarais kiek galima greičiau atvėstų. Vakarų sugebėjimas susitvarkyti su pagrindine šiandieninio hibridinio karo priežastimi – tai yra su nelegitimiu Lukašenka, padėtų ir Putinui atvėsti. Ypač Tribunolo už baltarusių kankinimus pavyzdys. Nes kitu atveju Putinas 2024 metais, kai Rusijoje tariamai vyks Prezidento rinkimai, elgsis dar žiauriau ir agresyviau nei Lukašenka elgiasi šiandien.
Demokratijos, palengva plintančios į rytinę Europos kontinento pusę, akivaizdoje diktatoriai tampa desperatiškai žiaurūs, ypač tada, kai Vakarai demonstruoja savo neryžtingumą, kuris tokius diktatorius ir užaugina iki tikrų teroristų“, – teigė A. Kubilius.

Tačiau, pasak jo, diktatorių noras pasimušti ir gebėjimas sukelti vis naujas krizes galų gale ir suvienija Vakarus, kas yra būtina tam, kad tokiems desperatiškiems diktatoriams būtų duotas stiprus ir efektyvus atsakas. Tai pagaliau ir vyksta šiandien Vakaruose.

„Su diktatoriais Vakarai turi kalbėtis vienintele Tribunolų kalba. Ir areštuodami jų prisivogtą bei paslėptą turtą. Tam reikia stipraus ir vieningo Demokratijų Aljanso“, – dėstė A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)