„Pagal tai, kas skelbiama spaudoje, iš tikrųjų EP jau reaguoja į Uspaskicho pasisakymus ir gali būti, kad artimiausiu metu Viktoras Uspaskichas bus priverstas tą frakciją palikti. Taigi tokių reakcijų yra, ar bus plačiau dar gilinamasi – negaliu pasakyti. Kiek žinau, gali būti, kad yra ir Lietuvos piliečių kreipimasis į vadovybę, kur prašoma įvertinti Viktoro Uspaskicho pareiškimus. Kaip mes vadiname, EP kampuose yra parlamentarų, kurie nevengia kalbėti riebiai, nors jų nėra daug, tai V. Uspaskichas save priskiria prie tokių komentatorių“, – sako A. Kubilius.

„Turbūt mes neturime būti naivūs ir Viktoras Uspaskichas yra pakankamai įsigilinęs į tai, ką jis daro, ir visa tai daro sąmoningai. Kalbos apie stebuklingą vandenį, homofobiški pasisakymai – jo apgalvotas veiksmas, galbūt daromas dėl tokių rinkėjų, kuriems patinka tokios kalbos, gal Uspaskichas mato perspektyvą didinti savo politinį buvimą tokių rinkėjų tarpe. Dabar matome, kad Lietuvos opozicijoje gali būti vidokių virsmų ir valstiečių partija gal lieka be lyderystės. Gal dalį tų rinkėjų jis bando orientuotis, bet jis tai daro sąmoningai. Nemanau, kad jam gali būti baisios kažkokios reakcijos Europos Parlamente, nei tuo labiau Guogos reakcija. Tai daroma specialiai, tai yra jo provokacijų laikotarpis, nukreiptas į tam tikrų rinkėjų grupę, ir tiek“, – sako A. Kubilius.

Paklausus, ar gali būti, kad dabartinis V. Uspaskicho elgesys yra tik pradžia to, ką dar pamatysime ateityje, A. Kubilius sako, kad ateityje matysime „dar ne vieną šio spektaklio vaizdą.“

„Aš galėčiau sutikti, kad tai tik pradžia. Aš pats esu ir savo feisbuke bandęs analizuoti, kas laukia Lietuvos politinio spektro, kas gali įvykti. Matau perspektyvą, kad valstiečių projektas artėja prie tam tikro silpnėjimo, o tada atsiranda erdvė naujam populistiniam projektui. Gali būti, kad Viktoras Uspaskichas bando kurti naujo dalyko pradžią testuodamas, kaip į tokius pasisakymus reaguos rinkėjai, kuriems tokie pasisakymai gali patikti“, – tikina pašnekovas.

Delfi primena, kad Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono partijos europarlamentarai pirmadienį paragino iš liberalų frakcijos „Renew Europe“ Europos Parlamente pašalinti Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą dėl jo homofobiškų komentarų. „Esame šokiruoti sužinoję apie mūsų politinės grupės Lietuvos europarlamentaro homofobiškus pareiškimus“, – tviteryje parašė grupė „Renaissance“, vienijanti E. Macrono partijos narius ir šalininkus „Renew Europe“ frakcijoje.

„Griežčiausiai juos smerkiame ir prašome pradėti pašalinimo procedūrą. Mes remiame LGBTI žmones Europoje“, – teigiama pareiškime. Taip grupė reagavo į V. Upaskicho tiesioginę vaizdo transliaciją feisbuke, kur jis niekinamai atsiliepė apie LGBT žmones, vadindamas juos „pedikais“ ir „iškrypėliais“. „Šiandien kai kuriose Europos valstybėse net pavojinga kalbėti, kad tu natūralios orientacijos atstovas.

Aš nenoriu, kad mano pokalbius, laidas komentuotų pedikai visokie, todėl kad tai ne jiems laida šiaip. Aš kalbu apie pedikus, iškrypėlius, tiems kuriems likimas, gyvenimas taip davė yra ne jų kaltė, kad yra kažkoks toks potraukis, kad jis jaučia vyrą rūbuose kaip moteris. Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo pimpalą įkiša po sijonu ir eina į gatvę, rėkia, yra pedikai, iškrypėliai ir tikrai neturi būti toleruojami tokie dalykai“, – sekmadienį per tiesioginę transliaciją kalbėjo V. Uspaskichas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (342)