„Konstitucinio Teismo praktikoje yra išsakytas aiškinimas, kad Konstitucija saugo šeimą kaip vertybę, labiausiai gina ir saugo santuokinę šeimą tarp vyro ir moters. Kiek man žinoma, šituo Partnerystės projektu niekaip nesikėsinama į santuokinę vyro ir moters konstitucinę šeimos sampratą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė jis.

Konstitucijoje numatyta, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė globoja ir saugo šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę bei kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Derinamas Partnerystės įstatymo projektas numato galimybę sudaryti partnerystę tarp tos pačios lyties atstovų.

V. Mizaras antradienį sakė, kad Konstitucija dabar gina vienos lyties partnerystę.

„Mano supratimu, Konstitucija gina kiekvieną žmogų ir kiekvieno žmogaus teises, nepaisant lytinės orientacijos“, – teigė jis.

Anot teisininko, dirbant KT, jo sprendimams įtakos nedarys tai, jog jis teismuose gynė LGBT bendruomenės interesus.

„Man Konstitucijos nuostatos, jog teismas ir teisėjas, spręsdamas konkrečias bylas, vadovaujasi tik Konstitucija, yra pareiga, įpareigojimas. Ir jis yra aiškiai suprastas“, – pabrėžė V. Mizaras.

Būtent dėl pagalbos LGBT jis sulaukė daugiausia Seimo narių priekaištų svarstant jo kandidatūrą.

Antradienį per slaptą balsavimą V. Mizaras paskirtas KT teisėju. Už jo kandidatūrą balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 44, susilaikė 14, vienas biuletenis sugadintas.

Naujas pareigas jis pradės eiti birželio 8 dieną prisiekęs Seime.

46-erių V. Mizaras yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, dirba advokatų kontoroje „Ellex Valiūnas ir partneriai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)