Paminklui skirta 1, 2 hetaro žemės šalia kalnelio, kur kadaise stovėjo skulptūra „Kryžkalnio motina“. Dabar jos vietoje telikęs tik aptrupėjęs betoninis luitas.

„Visa tai ketinama užkasti žemėmis ir apsodinti pušaitėmis. Kryžius, kuris stovi šalia skulptūros liekanų, bus perkeltas į kurias nors Raseinių rajono kapines“, - DELFI sakė memoralią statančios Reseinių bendrovės „Bilderis“ direktorius Saulius Matelis.

Memorialinio paminklo kompleksą sudarys 15 metrų aukščio varpinė -- koplyčia su vitražais, 16 metrų aukščio kryžius ir devynios nuožulnios betinonės plokštumos, ant kurių bus pritvirtintos nerūdijančio plieno lentelės su partizanų slapyvardžiais, pavardėmis, gimimo ir mirties datomis. Į memorialą ves laiptai. Užėjus į koplyčią bus galima paskambinti varpu ir taip pašlovinti kovotojus už Lietuvos laisvę bei pagerbti jų atminimą.

Memoralią sukūrė bendrovės „Vilniaus archija“ vadovė Violeta Bakšienė. A.Svarinsko nuomone, tai puikus kūrinys.

„Manau, kad tokių paminklų Lietuvai labai stinga. Užmiršome, kam esame skolingi už laisvę. Apmaudu, kad nuo tautos šaknų atitrūko jaunimas, kuris tik beždžioniauja, vaikydamasis kvailų madų ir viendienių blizgučių“, -- rūstavo monsinjoras.

Pasak A.Svarinsko, varpinės su kryžiumi vaizdas gražiausiai atsiskleis važiuojant magistrale nuo Klaipėdos – memorialo kontūrai bus matomi per 9 kilometrų atstumą.

„Kryžkalnio motiną“ buvęs rezistentas vadina „katiuša“, kuri linksmindavo sovietinės armijos kareivius.

A.Svarinskas tvirtino, jo apie memoralią partizanams galvojęs dar sovietmečiu, kai 1976 metais buvo paskirtas klebonu į netoli Kryžkalnio esančią Viduklę.

„Viduklėje dirbau aštuonerius metus. Kai kas sakė, kad per tą laiką „sužemaitėjau“, todėl noriu Žemaitijoje palikti paminklą“, - sakė 86 metų dvasiškis.

Komplekse ketinama įamžinti Kęstučio apygardos partizanų atminimą – iš viso apie 2 tūkst. kovotojų.

Leidimą Kryžkalnyje statyti memorialą yra išdavusi Raseinių rajono savivaldybė. Praėjusiais metais memorialo įdėją įgyvendinančiam Lietuvos laisvės kovų sąjūdžiui (LLKS) Raseinių rajono savivaldybė skyrė 100 tūkst. litų. Praėjusį mėnesį LLKS vėl kreipėsi į savivaldybę, prašydamas paremti lėšomis, tačiau dėl sudėtingos finansinės spadėties paramos nutarta neskirti. Savivaldybė pritarė LLKS iniciatyvai siūlyti Kultūros ministerijai įtraukti projektą į Valstybės investicijų 2011 – 2013 metų programą. Pasak A. Svarinsko, gresiantis lėšų trūkumas neturėtų sustabdyti projekto įgyvendinimo. „Turime nusipirkę šviestuvų, suoliukų, trinkelių, todėl tikiuosi, kad judėsime į priekį“, - tikino monsinjoras.