„Visai vasarai esame nusimatę padaryti daug gražių darbų. Pirmiausia tokie dideli darbai – didžiuosius gražiausius kryžius „nurengti“ nuo negražių supuvusių ir sutrešusiu ir rožančių ir kryželių“, – sako Meškuičių seniūnė Jolanta Baškienė.

Tikimasi, kad sutelkus savanorių būrį kalnas taps tvarkingesnis ir labiau panašus į šventovę. Jau seniai ir paveldosaugininkai, ir dvasininkai vienu balsu tvirtina, kad Kryžių kalnas neturėtų būti ta vieta, kur suvežamos senos maldaknygės ar kiti nereikalingi daiktai.

„Nenorėtume matyti ir tų antkapių, ir tų paveikslų, kurie namuose būna, ir paskui nebeturim kur padėti. Tie kryžiukai, kurie yra, tikrai nepabijosiu pasakyti to žodžio, kičas – jų irgi turėtų čia nebūti“, – sako Šiaulių vyskupo generalvikaras Saulius Matulis.

Projekto įgyvendintojai Kryžių kalno teritoriją padalijo į 8 sektorius, kuriuos kuruos po savanorį. Savanoriai turėtų kalne atidirbti maždaug po 4 valandas per mėnesį.

Kryžių kalnas – labiausiai lankomas turistų objektas Šiaulių apskrityje. Čia atvykti kasmet užsiregistruoja per 100 tūkst. tikinčiųjų ir ekskursantų, tiek pat apsilanko neužsiregistravę. Šiuo metu Kryžių kalne yra apie 200 tūkst. kryžių, koplytstulpių, šventųjų statulėlių bei rožiniais apkabintų paveikslų.