Prokurorai šią savaitę pranešė, kad ikiteisminis tyrimas tėvo atžvilgiu nutrauktas, tuo metu mama turės atsakyti dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad E. Kručinskienei vėl grąžintas kaltinimas dėl smurto prieš vaiką.

Tai DELFI patvirtino šeimos advokatė Rūta Visočnik.

„E. Kručinskienei vėl grąžino įtarimą dėl smurto, šalia viešosios tvarkos pažeidimo. Prokurorė po užvakarykštės spaudos konferencijos taip nutarė. Matyt, pasijuto netikri, ar viešosios pažeidimas tikrai apima smurtą“, - teigė R. Visočnik.

Kol kas nėra aišku, ar E. Kručinskienės byla keliaus į teismą. Pati griežčiausia sankcija už viešosios tvarkos pažeidimą – dveji metai nelaisvės.

Dabar prie viešosios tvarkos pažeidimo pridėtas įtarimas pagal 140 straipsnio 3 dalį - fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

G. Kručinskui kiek anksčiau buvo pareikšti įtarimai dėl keturmetės dukros mušimo. Tiesa, pats tėvas nemano, kad sudavimas per užpakalį yra nusikaltimas. Kiek anksčiau G. Kručinskas DELFI teigė, kad tyrimas buvo pradėtas dėl pliaukštelėjimo per užpakalį.

„Globėja, pas kurią buvo mūsų vaikučiai, nežinau, tyčia ar ne, apklausė mūsų mergaitę ir paklausė, ar per užpakalį gavo nuo tečio. Ji pasakė, kad gavo. Tuo pagrindu ir pareiškė kaltinimus. Juk neiškels kaltinimų dėl auklėjimo – jie traktuoja, kad tai smurtas pagal naują įstatymą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, mane apklausė. Viskas vyko labai greitai – jau posėdžio metu buvo paviešinta mergaitės apklausa ir metė man kaltinimus“, - teigė G. Kručinskas.

Beje, pats kaunietis neslepia, kad iš tiesų sudavė mergaitei.

„Tai yra visiška nesąmonė. Ta prasme nežinau, ar tas įstatymas liepia žmonėms taip daryti. Privalomą ir būtiną tėvo drausminimą paverčia smurtu. Vaiko teisės, policija, prokurorai daro taip, kaip įstatymas sako. O įstatymas užaštrintas kaip adatos smaigalys. Neslėpsiu, kad buvau vieną kartą sudavęs. Aš nemanau, kad tai kažkoks nusikaltimas“, - įsitikinęs G. Kručinskas.

Beje, sprendžiamas klausimas, ar pradėti tyrimą dėl laikinųjų globėjų veiksmų, nes vaikai pasakojo apie galimai grubų jų elgesį.

Paėmė du vaikus

DELFI primena, Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai kaunietė su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigia dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip pasakojama reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis.

Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakoja tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką. Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų. Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės.

Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams. Galiausiai abu vaikai buvo grąžinti tėvams.