Kretingos meras Antanas Kalnius sako, kad nereaguoti į esamą situaciją tikrai negali. Žinia apie naujai sergantį žmogų, kuris parvyko autobusu.

„Sužinojau ryte, apie 8 valandą, kad yra toks įtarimas. Kol kas informacijos dar nedaug turime. Vadovaujamės pagal pateiktą Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą planą, nieko specialaus kol kas nėra, visgi šaukiame ekstremalių situacijų valdymo komisija, kurs spręsime, ar reikia imtis kažkokių priemonių daugiau“, – sako Kretingos meras.

Kretingos rajono meras sako, kad Danijoje studijuojančio vaikino tėvai, sužinoję, kad sūnui diagnozuotas kooronavirusas, jau ėmėsi priemonių. Jie karantino sąlygų laikosi namuose ir jau dezinfekavo namus bei laiptinę. Be to, Kretingos rajono vadovas sako, iš Danijos lėktuvas nusileido Kaune, vaikinas dar lankėsi Vilniuje ir tik Kretingoje laikėsi rekomendacijų likti namuose.

„Dar ne visą informaciją turime, visuomenės sveikatos centras renka visą informaciją, rekomenduojama, kad žmonės, kurie su juo kontaktavo, izoliuotųsi. Mes sekame informaciją, jis studentas, parsivežė tokį „džiaugsmą“. Kiek priklauso nuo mūsų, kontroliuojame, kas priklauso savivaldybei: kaip tik sutarėme, kad papildomai dar informuoti seniūnus, kad nebūtų organizuojama jokių renginių. Taip pat kalbame su religinėmis bendruomenėmis, kad 21 amžiuje galima tiesioginė mišių transliacija internetu, ar kad mišios būtų lauke“, – sako meras.

A. Kalnius sako, kad žmonės turi suvokti, kad tai nėra įprasta situacija ir visų pirma turi būti sąmoningi. Nors šiai dienai nėra uždrausta grožio salonų, pirčių ir saunų veikla, žmonės neturi numoti ranka ir atsižvelgti į esamą padėtį bei gerai pagalvoti, kad jei šiandien neserga, tai gali nutikti netrukus.

Kretingos rajono savivaldybė aktyviai informacija dalijasi ir socialiniuose tinkluose. Pranešama ne tik apie vaikino būklę. Meras prašo visų likti sąmoningais, maksimaliai likti namuose, vengti įvairių viešų susibūrimo vietų, taip pat išlikti ramiais.

„Raginu visus verslo subjektus rajone laikytis Valstybės operacijų centro nurodymų, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigoms nevykdyti veiklos. Savivaldybės specialistams, seniūnams jau duotas nurodymas stebėti, ar yra laikomasi šių reikalavimų“, – informuoja A. Kalnius.

Socialiniuose tinkluose meras dar penktadienį paskelbė visuomenei prašymą Kretingos rajono gyventojus laikytis visų viešai skelbiamų rekomendacijų saugoti save ir kitus ir kiek įmanoma dėl paslaugų teikimo kreiptis į savivaldybę ir savivaldybei pavaldžias įstaigas nuotoliniu būdu – telefonu ar el. paštu.

„Taip pat primenu, kad ugdymo procesas Kretingos rajono savivaldybėje yra sustabdytas nuo kovo 13 d. iki kovo 27 d. Darželiai 2 savaitėms bus uždaromi nuo kovo 16 d. Kretingos rajone taip pat uždrausti visi tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse organizuojami sporto, kultūros, laisvalaikio, pramogų bei kiti renginiai (leidžiama atvirose erdvėse organizuoti tik tokius renginius, kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 100 asmenų ir kuriuose galima užtikrinti ypatingas apsaugos sąlygas).
Taip pat uždraustas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, uždrausta veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose“, – rašo meras A. Kalnius.