Šią informaciją DELFI patvirtino teismas.

„Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo, Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas Gediminas Viederis 2013 m. lapkričio 7 d. nutartimi patenkino Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą įpareigoti liudytoją atskleisti informacijos šaltinio paslaptį“, - teigė teismo atstovė Airinė Šerelytė.

Nutartis, kuria BNS Lietuvos aktualijų redaktorė Jūratė Damulytė įpareigota atskleisti šaltinį, dar gali būti skundžiama aukštesnės instancijos teismui – šiuo atveju, Vilniaus apygardos teismui.

Tas pats teisėjas sankcionavo ir STT agentams leido atlikti kratas bei kompiuterių poėmius.

Paprastai G. Viederis nagrinėja baudžiamąsias bylas, tačiau kartais atlieka ir ikiteisminio tyrimo veiksmus – tai sudaro 10 proc. jo darbo. Šis teisėjas praėjusią savaitę taip pat leido atlikti kratas byloje dėl galimo „FlyLAL“ tyčinio bankroto.

BNS žurnalistės – ne vienintelės, sulaukusios STT dėmesio. Aiškinantis galimą VSD medžiagos nutekėjimą, apklaustos Prezidentūros darbuotojos, taip pat – Vyriausybės kanceliarijos specialistė. Seimo kanceliarijos darbuotoją, atsakingą už darbą su slapta informacija, STT agentai aplankė tą pačią dieną, kai pasirodė BNS publikacija. Beje, pas Seimo darbuotoją agentai atsibeldė vidury nakties.

STT sudomino ir kitos žiniasklaidos priemonės. Praėjusį penktadienį apklausai į STT iškviesta DELFI vyriausiosios redaktorės pavaduotoja politikai Loreta Laučiuvienė. Į klausimus žurnalistė atsakinėjo maždaug valandą.

STT apklaustųjų sąraše atsidūrė ir žinomas politologas Tomas Janeliūnas. Žurnale „IQ“ dirbantis apžvalgininkas atskleidė, kad agentai domėjosi, kodėl jis lankėsi Prezidentūroje. To priežastis, pasirodo, visiškai paprasta. Politologas tarėsi dėl interviu su prezidente.

STT veiksmus prieš žiniasklaidą pasmerkė tiek Lietuvos žurnalistų sąjunga, tiek įtakingiausios šalies politinės partijos. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareikalavo STT atlikti tarnybinį patikrinimą dėl veiksmų prieš žiniasklaidą.

Teisėjas G. Viederis išgarsėjo birželį, kai į laisvę paleido įteisintą vagį iš Gruzijos – Givį Gordeladzę. Prokurorai siekė, kad įtariamasis būtų suimtas, tačiau teisėjas nusprendė, jog tam nėra pagrindo. Tą pačią dieną teisėjo nutartį pakeitė Vilniaus apygardos teismas, tačiau Italijos ieškomas įtariamasis jau buvo spėjęs pasislėpti.

„Man silpnai tas žmogus atrodė, gal apgavo, sudarė tokį įspūdį – jis neatrodė toks, kuris galėtų bėgti“, – sakė jis.

G. Viederis pripažino, kad suklydo paleisdamas įtariamąjį. „Geriau mokytis iš svetimų klaidų, bet pamokos iš savų klaidų išmokstamos geriau“, – sakė teismo pirmininkės pavaduotojas.

Dėl kilusio skandalo G. Viederis buvo parašęs atsistatydinimo pareiškimą, tačiau vėliau persigalvojo ir jį atsiėmė.