Primenama, kad panašių perspėjimų jau buvo sulaukę ne tik Sausio 13–osios bylą nagrinėję teisėjai, bet ir LNK pašnekovas J. Žilinskas. Apie jį informaciją rinko dabar jau už šnipinėjimą nuteistas Algirdas Paleckis.

„Čia buvo dar iki to laiko, kai paaiškėjo, kad turime asmenį, kuris renka informaciją, kurie yra susiję su Sausio 13–osios byla. Ir labai nustebęs supratau, kad ir aš patekau į tų interesą sukėlusių žmonių sąrašą. Na, matyt, dėl to, kad visą laiką domėjausi tais klausimais, rašiau apie juos. Ir pasirodo, galėjau būti įdomus“, – kalbėjo MRU profesorius.

Jis teigė, jog didelių problemų keliaujant tai nepridarė, bet kelios priemonės keliaujant buvo būtinos.

„Bet tiesiog suteikė tokią psichologinę įtampą. Tiesiog buvo sutartos tokios taisyklės – kad aš prieš išvažiuodamas pranešu mūsų institucijoms, kad iškeliauju. Ir grįžęs pranešu, kad viskas gerai. Plius dar turėjau šiokį tokį dokumentą, kuriuo jeigu ką, galėčiau pasinaudoti, jeigu iškiltų man kažkokios problemos.

Dar visada po ranka turėdavau mūsų diplomatinių ir konsulinių atstovybių kontaktus, kad jeigu tik kas – iš karto kreipiuosi pagalbos ir man padeda. Nes situacija buvo tokia, kad niekas tiksliai nežinojo, kaip gali būti ir kas. Tai buvo visiškai prevenciška ir įdomu“, – specialiose LNK žiniose sakė MRU profesorius J. Žilinskas.

Jo teigimu, jam buvo pasakyta, kad su tomis šalimis, su kuriomis Rusija turi gerus ryšius geriau jose nesilankyti.

„Ir aš į tokius įspėjimus paprastai įsiklausau. Tik reikia turėti galvoje, kad mano atvejis buvo visiškai kraštutinis ir mažasis. Kadangi, tarkime, kiek aš žinau, man nebuvo Rusijoje iškelta byla dėl mano vaidmens, kuris, kaip sakiau, buvo minimalus. Bet kai eina kalba apie Sausio 13–osios bylos teisėjus, tai jiems visas šis reikalas yra tikrai labai rimtas“, – kalbėjo J. Žilinskas.

Rusija bylomis dabar grasina ir Lietuvos merams, kurie savo savivaldybėse griauna sovietinius paminklus. MRU profesorius J. Žilinskas, paklaustas, ar tai nereiškia, kad bet kuris, nors kiek nepatogus Kremliui žmogus gali sulaukti tokių kaltinimų prieš keliaudamas turėtų pasitikrinti, teigė, jog atsargumas niekada nekenkia.

„Antras dalykas – dabar situacija yra kiek pasikeitusi mano supratimu. Nes Rusija turi labai daug kitų rūpesčių. Nemanau, kad jos teisėsauga sugebėtų taip greitai prasisukti. Kadangi čia reikia ne tik bylą iškelti, suorganizuoti visą tyrimo procedūrą. Bet taip pat pateikti tarptautinės paieškos orderius ir panašius dalykus. Ta grėsmė nesakyčiau, kad yra tokia visiškai tuoj pat nutiksianti.

Bet, aišku, manau, kad čia pirmiausia yra mūsų institucijų labai svarbi užduotis sekti būtent tą tarptautinę situaciją teisėsaugos srityje – ar neatsirado Rusijos tarptautiniai arešto orderiai. Apie kuriuos reikia pranešti kuo skubiau, kad tai yra politinio persekiojimo elementas“, – LNK sakė MRU profesorius J. Žilinskas.

Specialių LNK žinių pašnekovas aiškino, jog tarptautinė paieška yra gana mechaninis dalykas.

„Jeigu atsiranda paieškos galimybė, tai tau tokia grėsmė gali iškilti bet kur. Čia svarbu žinoti kelis dalykus – kad yra Rusijoje byla ir kad yra tarptautinė paieška. Tai tarkime, jeigu byla tyliai iškelta, arba masinė – visiems merams, kurie savo teritorijoje nukėlė sovietinį balvoną, Lietuvos institucijos dar gali nežinoti. Bet svarbiausias dalykas – „Interpolo“ paieškų schema. „Interpolo“ biuras Lietuvoje ir generalinė prokuratūra turi šį dalyką stebėti“, – kalbėjo jis.

Visą LNK pokalbį su J. Žilinsku žiūrėkite čia: