Naujas ginčas tarp Rusijos ir JAV įvyko iškart po to, kai praėjusį mėnesį Rusijoje buvo suimtas „The Wall Street Journal“ reporteris, kuris buvo apkaltintas šnipinėjimu. Šiuo metu jis yra suimtas, jam gresia net iki dvidešimties metų kalėjimo. Diplomatų teigimu, incidentas dėl vizų yra tiesiogiai susijęs su šio žurnalisto įkalinimu. Kyla klausimai, ar JAV įmanoma iš Rusijos kalėjimo išlaisvinti savo reporterį ir kokių atsakomųjų priemonių šio ginčo kontekste gali imtis Rusija?

„Labai sunku spekuliuoti, nes tas instrumentų įvairių sąrašas yra pakankamai platus. Aišku, galima tikėtis, kad bus panašiai apribojamos teisės Vakarų žurnalistams būti Rusijoje, veikti Rusijoje“, – apie Rusijos atsaką į esamą situacija kalba M. Šašelgytė. Nors po „The Wall Street Journal“ reporterio įkalinimo Rusijos režimo atstovai teigė, kad tei neturi nieko bendro su Rusijos bendradarbiavimu su užsienio žiniasklaida ir toliau kvietė žurnalistus atvykti, M. Šašelgytės teigimu, tokių išpuolių ar įkalinimų tikėtis galima ir ateityje. Anot jos, Rusijos režimui nėra sudėtinga suspekuliuoti tam tikras situacijas ir jie tai daro nuolat.

„Čia bus labai puiki proga Rusijos rėžimui išnaudoti šitą situaciją propagandai tiek viduje, tiek ir išorėje“, – teigia M. Šašelgytė. Anot jos, iš Rusijos rėžimo atstovų jau buvo girdimi pasisakymai, kad JAV, kaip laisvę mylinti šalis, pamina savo pagrindines atvirumo vertybes ir tokiu būdu tampa panašesne į autokratinę valstybę. Turint omeny, kad Rusijos propaganda veikia ne tik valstybės viduje, bet ir kitose valstybėse, tikėtina, kad Rusijos rėžimas sieks tokiomis spekuliacijomis pasinaudoti.

Spekuliacijų galia Rusija naudojasi visur. Šiuo metu karą sukėlusi valstybė pirmininkauja Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai. M. Šašelgytė kvietė prisiminti, kaip Rusijos rėžimas šią poziciją bandė išnaudoti propagandai, kalbėdamas apie ukrainiečių vaikus ir kaip Rusija juos gelbėja ir prižiūri. Tai yra absoliutus melas ir buvo bandoma imtis priemonių, kad tokia melaginga žinia nebūtų transliuojama, tačiau Rusija pasiekė savo – ji vis tiek pasiekė viešumą.

Atsakant į klausimą, ar JAV poelgis neįsileisti Rusijos žurnalistų buvo teisingas, Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ M. Šašelgytė teigia, kad kiekvienas toks žingsnis yra planuojamas, apskaičiuojamos rizikos ir nauda. Manoma, kad jeigu JAV žengė tokį žingsnį, vadinasi jis buvo reikalingas.

Dabartinis Rusijos pirmininkavimas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje atrodo ne tik ironiškas, bet ir bauginantis. Kyla diskusijos ir klausimai, kodėl nepavyko užkirsti tam kelio, jeigu tuo pačiu metu Rusija vykdo karą Ukrainoje?

„Yra tam tikros procedūros, taisyklės, kurios yra patvirtintos Jungtinėse Tautose“, – teigia M. Šašelgytė. Anot jos, kiekvieną mėnesį, kiekviena Saugumo Tarybos narė perima šią poziciją. Kiekviena valstybė, viena po kitos tai daro. M. Šašelgytės teigimu, tai pakeisti būtų labai sudėtinga, nes tam pritarti turi visos valstybės.

„Saugumo Tarybos veikla paskutiniu metu buvo paralyžiuota, todėl, kad Rusija ir Kinija vetuodavo didžiąją dalį sprendimų, susijusių su saugumo padėties klausimais ir saugumo klausimų sprendimu“, – teigia Margarita. Atsižvelgiant į tai, tikėtis, kad Rusija būtų palaikiusi kažkokią iniciatyvą, kuri būtų nukreipta prieš juos – pakankamai naivu. Anot M. Šašelgytės, reikėtų kalbėti apie platesnę Jungtinių Tautų reformą, apie kurią diskutuojama jau ne vienerius metus. Vis dažniau svarstoma, ar Saugumo Taryba tokiame statuse ir sudėtyje, kurioje ji yra dabar, yra veiksminga ir gera institucija, spręsti pasaulio saugumo klausimus?