V. Putinas suvokia, kuo pasibaigtų išpuolis Suvalkų koridoriui

Maskvoje vykęs neskelbtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimas su Baltarusijos autokratu Aliaksandru Lukašenka jau spėjo apaugti įvairiais gandais ir prielaidomis.

Nors kai kurie analitikai linkę manyti, jog susitikimo metu karą prieš Ukrainą pradėjęs V. Putinas su A. Lukašenka derino planus kaip reaguojant į sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningrado sritį nutraukimą smogti vadinamam Suvalkų koridoriui, politologas Andrejaus Piontkovskis teigia kitaip. Remdamasis dviem nepriklausomais šaltiniais, žinančiais šio susitikimo eigą, jis tikina, kad kalbėta buvo apie globalesnius planus, vėl primenančius idėją atkurti Sovietų sąjungą.

JAV pajėgų vilkstinė juda Suvalkų kryptimi prie Augustavo

„V. Putinas puikiai suvokia, kuo jam visa tai pasibaigtų. Iš karto būtų aktyvuotas NATO sutarties 5-asis straipsnis (dėl kolektyvinės gynybos, užpuolus vieną bloko šalių – red.). Ir jau tada jokie salivanai (JAV prezidento nacionalinio saugumo patarėjas Džeikas Salivanas – red.) jau nesulaikys senelio Baideno nuo atitinkamų sprendimų priėmimo“, – Ukrainoje veikiančio TV kanalo „24 kanal“ eteryje sakė politologas.

Užimti visos Ukrainos nereikia, užtektų laikinai okupuotų teritorijų

A. Piontkovskis minėjo kitą planą, kurį susitikimo metu aptarinėjo V. Putinas ir A. Lukašenka. Pasak A. Piontkovskio, tai idėja sukurti vieną šalį, savotišką „trejybinę“ valstybę sujungiant Rusiją, Baltarusiją ir Ukrainą.

Nors daugelis abejoja, ar toks planas pavyktų neužimant visos Ukrainos, A. Piontkovskio vertinimu, visiška šalies okupacija net nėra būtina.

Vladimiras Putinas, Aliaksandras Lukašenka

„Dabar koncepcija keičiasi, pakaktų ir laikinai okupuotų teritorijų. Krymas, Chersonas, juk tai Ukraina, į kurią sugrįžta „teisėtai išrinktas prezidentas, kuris buvo nušalintas neteisėto karinio perversmo metu“.

Po to Belovežo girioje vėl susirinktų trijų slaviškų valstybių prezidentai. Tik šį kartą ne Borisas Jelcinas, Stanislavas Šuškevičius ir Leonidas Kravčiukas, o A. Lukašenka, V. Putinas bei V. Janukovyčius ir sukurtų vieną valstybę“, – prognozavo A. Piontkovskis.

Derybų metu V. Putinas pratrūko, iš kantrybės išvedė A. Lukašenkos viražai

Remdamasis dviem nesusijusiais šaltiniais, žinančiais apie derybų eigą, politologas sako, jog V. Putino pokalbis su A. Lukašenka nebuvo itin sklandus, juolab draugiškas. Apie tris dešimtmečius valdžioje išsilaikantis Baltarusijos autokratas eilinį kartą bandė laviruoti nenorėdamas sutikti su V. Putinu, nes „trejybinės“ valstybės sukūrimas reikštų jo galios sumažėjimą iki minimumo.

„Galiausiai V. Putinas neišlaikė, jam tiesiog nusibodo. Jis išlėkė iš salės garsiai surikęs, kad A. Lukašenka girdėtų: „Kas nors paaiškinkite šiam „gan...ui“, kad jis iš čia vargu ar gyvas išvažiuos“. Derybos kelioms valandoms nutrūko, po to vėl buvo atnaujintos.

A. Lukašenka paprašė jam duoti branduolinį ginklą ir V. Putinas tai padarė, tai buvo savotiškas kompromisas. Viskas, ką V. Putinas sugebėjo išspausti – išgauti pritarimą „trejybinės“ valstybės sukūrimui bei karių į Ukrainą pasiuntimui“, – sakė politologas A. Piontkovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)