Nauja ataka

Rusijos karinės pajėgos ketvirtadienį surengė dar vieną masinį bepiločių antskrydį į Ukrainą. Rusai taikėsi į Chersoną, kur padegtas be įgulos stovintis turkų krovininis laivas ir į energetikos objektus centrinėje Ukrainos dalyje. Šalies valdžia griežtai draudžia fiksuoti ir publikuoti, kur rusai pataikė, kad jie negautų tokios svarbios informacijos.

Dėl tokio oro pavojaus ir siekiant apsaugoti elektros tinklus, daugumoje šalies sričių elektra buvo išjungta, o gyventojai buvo primygtinai perspėti neignoruoti rusų raketų.

Ukrainos Generalinio štabo duomenimis, rusai į šalį paleido 55 ilgo nuotolio raketas, tarp jų naujausių hipergarsinių „Kinžal“ tipo raketų į Kyjivą.

Kol sostinės gyventojai slėpėsi metro ir kitose saugesnėse vietose, 47 iš jų pavyko numušti. Iš 24 naktį paleistų iranietiškų dronų pavyko numušti visus.

Arčiau fronto linijos, Donecko srityje rusų apšaudymai nenutrūksta net trumpam. Nes rusai toliau vykdo V. Putino įsakymą užgrobti visas srities žemes.

„Pažvelkite, ten duobė, o ten visi langai užkalti, nes visus juos išdaužė. O vakar pataikė į aną pusę, ten sudaužė katilinę, nukentėjo žmonės, prasidėjo gaisras, garažus sugriovė“, – apie rusų atakų padarinius pasakojo srities gyventoja.

Konstantinivkos miestelyje liko labai nedaug žmonių, nes rusai, nepaisydami milžiniškų gyvosios jėgos nuostolių toliau lėtai stumiasi pirmyn, viską nuo žemės paviršiaus šluodami savo artilerija.

„Labai smarkiai apšaudė prieš savaitę. O vakar – iš viso buvo 22 pataikymai. Rytoj jau turbūt išvažiuosime, nes taip nebeįmanoma“, – sakė viena vietos gyventoja.

Tokią padėtį galėtų pakeisti tik ryžtingi pačios Ukrainos kontrpuolimai. Bet tam reikia tikrai didelės jėgos. Visų pirma – sunkiųjų tankų.

Ukraina užsitikrino pirmuosius JAV ir Vokietijos pažadus duoti tokių tankų, kad rusiškus tankus būtų galima naikinti ne tik prieštankinėmis raketomis, kaip buvo karo pradžioje.

„Manau, kad jie pagelbėtų. Bent jau 300–400 tankų būtų geležiniu kumščiu, kuris padėtų mums rasti sprendimą“, – svarstė Dimitrivkos gyventojas Viačeslavas.

Kita vertus, rusai dar turi daugybę II Pasaulinio karo laikų senstelėjusios, pačioje Ukrainoje pagamintos karo technikos.

„Mums reikia daugiau nei 20 tankų. Nes palyginti, rusai visko turi tris kartus daugiau. Pavyzdžiui, vienai mūsų artilerijos sistemai tenka trys jų artilerijos sistemos. Taigi, jie turi daug daugiau žmonių, artilerijos sistemų ir tankų“, – sakė vienas Ukrainos gynėjas.

Aiškėja, kada Ukraina gaus pažadėtus tankus

Klausimas dėl vokiečių tankų „Leopard“ ar amerikietiškų „Abrams“ dabar jau pakrypo labai aiškia kryptimi – kada ir kiek tokių tankų Ukrainos kariuomenė galės veiksmingai panaudoti?

„Dabar svarbiausia yra greitis ir mastas, kaip greitai bus mokama mūsų kariuomenė ir kaip greitai Ukrainai bus pateikti tankai, visos paramos tankais mastais. Privalome suformuoti tankų kumštį, laisvės kumštį, kuris neleis vėl iškilti tironijai“, – apie tai kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kupianskas

Dabar viskas priklauso nuo tiekėjo ir to, kiek užtruks mokymų programa.

Ta proga, Vokietijos gynybos ministras, besilankantį naujų šarvuočių „Puma“ bandymų centre paklausė tiesiai – kada Ukraina gaus pagrindinių sunkiųjų tankų „Leopard 2“, nes patys rusai kalba, kad pavasarį jie Ukrainoje pradės naują puolimą.

„Be abejo, tai padarysime. Pirmojo metų ketvirčio pabaigoje, būtent tai ir ketiname padaryti. Manau, kad kovo pabaigoje“, – apie konkretų tankų patiekimą Ukrainai sakė Vokietijos gynybos ministras Boris Pistorius.

Ukraina dar labai tikisi, kad iki vasaros jai pavyks gauti ne tik tankų, bet ir vakarietiškų lėktuvų. Ir su tokiomis pajėgomis jos kariuomenė galėtų vėl atkirsti Krymą ir taip pradėti rimtai spausti V. Putino kariauną.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: