„Šiandien trijų opozicinių partijų vadovai kreipėsi į prezidentą, prašydami labai kritiškai vertinti situaciją, kuri klostosi valstybėje, ir, pirmiausia, kritiškai vertinti krizės valdymą. Mes kreipėmės į prezidentą, prašydami šaukti VGT, kuri turi teisę brėžti krizės valdymo gaires, ir joje kelti pagrindinį klausimą – ar krizė yra valdoma teisingai“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Opozicijos vertinimu buvo padaryta didelių klaidų. TS-LKD partijos pirmininko teigimu, Lietuva viena daugiausiai karantinuotų medikų turinti valstybė Europoje. Jis pateigė pavyzdžiu Singapūrą, kur nei vienas medikas nesusirgo.

„Mums yra sakoma, kad viskas yra tvarkoje, medikai yra aprūpinti, bet mes, vieši asmenys, gauname laiškų iš medikų, kurie su ašaromis prašo jiems padėti. Jiems trūksta elementarių priemonių“, – sakė G. Landsbergis.

Landsbergis: didžiausia problema - prarastas pasitikėjimas

TS-LKD vadovas paaiškino, kad VGT gali peržiūrėti krizės valdymo struktūrą. Jo nuomone, didžiausia problema, kuri yra kilusi, yra prarastas pasitikėjimas.

Apie tai kalbėjo ir socialdemokratė Rasa Budbergytė.

„Šiuo metu yra tokia situacija, kai neturi būti nei pozicijos, nei opozicijos. Visos valdžios, kurios funkcionuoja valstybėje, turi dirbdamos pasitikėdamos viena kita taip, kad sukurtų pasitikėjimą ir visuomenėje, kad krizė yra valdoma. Tai, kas pastaruoju metu dedasi, suskaldė Lietuvą į dvi puses – vieni tiki, kiti nebetiki. O taip neturi būti“, – sakė R. Budbergytė.

Jos nuomone, paskleista informacija dėl reagentų yra tik laikinas nuraminimas.

„Toliau yra neaišku, o kaip gi mūsų visa sveikatos apsaugos sistema yra pasiruošusi atlaikyti sukrėtimus, jeigu medikai yra nevertinami. Medikai ekspertai nekviečiami konsultuoti“, – sakė R. Budbergytė.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen padėkojo medikams, sąvanoriaujantiems, aukojantiems lėšas žmonėms.

„Medikai kalba apie tai, kad prasidėjo antroji epidemijos fazė. Virusas plinta nevaldomai, ir mes šiandien turime kalbėti, pirmiausia, apie susitelkimą“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Mano, kad Verygą reikėtų nušalinti nuo krizės valdymo

TS-LKD lyderio nuomone, reikėtų keisti krizės valdymo vadovą. Šiuo metu krizės valdymo operacijų centrui vadovauja Aurelijus Veryga.

G. Landsbergis pasvarstė, kad galbūt tas pareigas galėtų perimti krašto apsaugos minstras Raimundas Karoblis.

Opozicinės partijos jau nekalba apie nepaprastosios padėties įvedimą. Tačiau G. Landsbergis užsiminė, kad „yra garbių Lietuvos teisininkų nuomonė, ar gali ekstremali situacija būti pratęsiama Vyriausybėje“. Apie tai bus svarstoma, per Seimo Valdybos posėdį pirmadienį.

Paluckas: Nausėdos veikimas padidintų visuomenės pasitikėjimą

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad aktyvesnis prezidento Gitano Nausėdos veikimas koronaviruso krizės valdyme padidintų visuomenės pasitikėjimą valdžios veiksmais.

„Dabar skelbiama informacija yra išskydusi, netiksli, kai kada – ir melaginga. Siekiame, kad visos valdžios institucijos – pozicija, opozicija, Vyriausybė ir prezidentas – kalbėtų vienu balsu, teiktų vienodą informaciją. Kitaip tariant, visuomenėje savo veiksmais keltų pasitikėjimą, o ne abejones kompetencija, nuoširdumu, o kai kada – ir gebėjimu pripažinti klaidas“, - pranešime spaudai cituojamas G. Paluckas.

Politiko žodžiais, visuomenės pasitikėjimą kelia tik visų valdžios institucijų suderintas veikimas ir vienodas žinojimas. Tuo metu valdžios pranešimai apie susidariusią situaciją, anot G. Palucko, lig šiol buvo prieštaringi.

„Nėra aišku, kaip pasiruošta situacijai, kada Lietuvą pasieks reikiamos medicininės priemonės, kaip bus apsaugotos pažeidžiamiausios visuomenės grupės. Mes norime, kad visame šiame procese dalyvautų visos valdžios institucijos, tame tarpe ir prezidentas. Nes prezidento autoritetas teikiamos informacijos patikimumą leistų vertinti pozityviau“, - teigia G. Paluckas.

Užfiksuota 143 atvejų

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, iš viso Lietuvoje šiuo metu užfiksuoti 143 užsikrėtimo šia infekcija atvejai. Sekmadienio vakarą Lietuvoje patvirtinti dar 14 naujų koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų.

11 atvejų nustatyta Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Vienas asmuo grįžo iš Jungtinės Karalystės, 9 asmenys turėjo kontaktą su iš Norvegijos grįžusiais asmenimis, dar vienas atvejis nustatytas Vilniaus mobiliajame punkte.

3 atvejai nustatyti Kauno klinikų laboratorijoje, visi mėginiai gauti iš mobiliųjų punktų.