N. Grunskienė informavo apie 2022 m. lapkričio 15 d. pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 4 dalyje, 153 straipsnio 1 dalyje ir 150 straipsnio 3 dalyje.

Baudžiamojo kodekso 150 str. 3 d. ir 4 d. numatyta atsakomybė už nepilnamečių ir mažamečių seksualinį prievartavimą. Tai reiškia, kad parlamentaras įtariamas prievarta santykiavęs su jaunesniu nei 14 metų vaiku. Už tai gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 13 metų.

Seimo Pirmininkei adresuotame rašte generalinė prokurorė N. Grunskienė nurodė, kad, remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį Kristijoną Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises Seimo statuto 23 straipsnyje nustatyta tvarka.

Teigė, kad mandato atsisako dėl asmeninių priežasčių

Seimo konservatorius Kristijonas Bartoševičius atsisako tautos atstovo mandato, pirmadienį Delfi patvirtino politikas.

K. Bartoševičius teigė, jog mandato atsisako dėl asmeninių priežasčių.

„Asmeninės aplinkybės“, – pirmadienio rytą sakė jis. Politikas tikino, jog kol kas planų ateičiai neturi.

Portalas lrt.lt su klausimais apie kiek vėliau paskelbtą prokuratūros pranešimą kreipėsi į patį K. Bartoševičių.

Šis tvirtino, jog tai, kad buvo kreiptasi dėl neliečiamybės panaikinimo, jam yra naujiena. Jis taip pat tvirtino, kad mandato atsisako ne dėl pradėto tyrimo.

„Tiesą pasakius, aš nieko nežinau“, – sakė K. Bartoševičius.

Jis teigė nežinantis apie paskelbtą informaciją dėl vykdomo tyrimo ir prašymo panaikinti jo teisinę neliečiamybę ir prašė duoti laiko susipažinti su prokuratūros pranešimu. Vėliau situacijos jis nebekomentavo.

Seimo konservatorių lyderė: esu šokiruota

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė pirmadienį sakė, jog yra šokiruota dėl bendražygiui pareikštų įtarimų.

„Esu šokiruota, manau, visi, – pirmadienį Seime žurnalistams komentavo politikė. – Teisėsauga, matyt, išsiaiškins.“

R. Morkūnaitė–Mikulėnienė teigė, jog K. Bartoševičius apie savo sprendimą pasitraukti iš Seimo informavo prieš savaitgalį, esą tikino, kad tai daro dėl asmeninių priežasčių. Apie jokius įtarimus, pasak jos, jis neužsiminė.

Seimo konservatorės teigimu, vertinant viešai paskelbtą informaciją apie įtarimus nepilnamečių ir mažamečių seksualiniu prievartavimu, gerai, kad K. Bartoševičius Seimo nario mandato atsisakė pats.

„Tai palengvina, turbūt, ir darbą teisėsaugai, ir neliečiamybės atsisakymas yra tinkamas žingsnis“, – dėstė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Tai, kad K. Bartoševičiui buvo pareikšti įtarimai dėl prievartavimo, gali pakenkti rinkimuose, ypač tada, jei įtarimai pasitvirtins, žurnalistams komentavo Seimo konservatorius Paulius Saudargas.

„[Sužinojęs naujieną] buvau šokiruotas. Ryte dar vienaip manėme, pranešė frakcijoje, kad traukiasi dėl asmeninių priežasčių. Palinkėjome gero darbo naujuose frontuose, o kad toks dalykas čia yra, tai niekas negalėjo net pagalvoti. Esu šokiruotas ir sunku, ką nors pakomentuoti, nes kaltinimai labai rimti. Jeigu pasirodytų, kad tai tikrai tiesa, tai labai baisu, labai gaila“, – vertino P. Saudargas.

Žurnalistų kalbintas Seimo socialdemokratas Julius Sabatauskas pažymėjo, kad tokių rimtų kaltinimų Seimo narys sulaukia pirmąjį kartą.

K. Bartoševičius, pasak jo, pasielgė garbingai, kad pats atsisakė Seimo nario mandato. Visgi, jam pareikšti įtarimai, J. Sabatausko teigimu, užtraukia nemalonę visam Seimui.

„Man čia kaip perkūnas iš giedro dangaus, nedaro garbės niekam, kad kolegų tarpe atsirado žmonių, kuriems pateikiami tokie ypatingai rimti kaltinimai <...>. Aišku, nekaltumo prezumpcija – kol neįrodyta, negali jo smerkti. Bet faktas vienas: visuomenė per ilgai toleravo visas tas apraiškas pradedant kunigų tarpe, vaikų namų tarpe, šeimose, kai būna, paaiškėja tokie dalykai. Mums reikia labiau susitelkti ir padaryti nulinę toleranciją tokiems dalykams“, – dėstė J. Sabatauskas.

Priklausys nuo partijos reakcijos

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas Delfi sakė, kad Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) reitingų šie buvusiam kolegai Seime mesti kaltinimai neturėtų paveikti.

Delfi primena, kad K. Bartoševičius nėra partijos narys, į Seimą jis buvo išrinktas su TS-LKD sąrašu ir dirbo jos frakcijoje Seime.

„Manyčiau, kad partija negali atsakyti griežtai, tiesiogiai už žmogaus seksualinius nukritimus. (…) Čia juk baudžiamoji atsakomybė – jau byla, kalėjimas ir taip toliau. Žinome, kad žmogaus psichika yra sudėtingas dalykas. Manyčiau, kad tai neturėtų atsiliepti rinkimams, nes Tėvynės sąjungos rinkėjai yra lojalūs. Ir jie sąmoningai renkasi tą partiją, jie nemato kitos alternatyvos“, – kalbėjo jis.

MRU politologas V. Dumbliauskas teigė, jog dabar viskas priklausys nuo to, kaip sureaguos pati Tėvynės sąjunga.

„Politiškai, aišku, priklausys, kaip partija gebės atsiriboti, parodyti, kad ji smerkia“, – kalbėjo Delfi pašnekovas.

MRU politologas teigė, kad tokio panašaus atvejo Seime neatsimena.

Išrinktas pagal sąrašą

K. Bartoševičius į Seimą yra išrinktas pagal sąrašą, po jo į parlamentą pretenduoja Vilius Semeška. Pastarasis neseniai paliko viceministro pareigas Krašto apsaugos ministerijoje.

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė dar nežinanti, ar V. Semeška sutiks ateiti į Seimą.

„Laukiame jo, tačiau dar nežinau jo sprendimo“, – komentavo ji ir taip pat padėkojo už darbą kolegai K. Bartoševičiui.

Naujienų agentūrai ELTA frakcijos seniūnė teigė, jog kadencijos metu yra iš K. Bartoševičiaus girdėjusi abejonių dėl darbo Seime.

K. Bartoševičius Seime dirbo Kultūros ir Ateities komitetuose, per Seimo rinkimus gavo 2 941 pirmumo balsą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)