Atleisti dvi gyvybes nusinešusios avarijos kaltininkui nutarė ir baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas – M. Kildišius prie vairo buvo blaivus, anksčiau neteistas, naujų ikiteisminių tyrimų jo atžvilgiu nėra pradėta, yra jauno amžiaus, dirbantis, pripažino kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi, atsiprašė nukentėjusiųjų ir su jais susitaikė, atlygino padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

„Yra pagrindo manyti, kad M. Kildišius nedarys naujų nusikalstamų veikų, todėl egzistuoja visos sąlygos taikyti jo atžvilgiu baudžiamojo įstatymo nuostatas ir M. Kildišių atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės kaltinamajam ir nukentėjusiesiems susitaikius, o baudžiamąją bylą nutraukti“, – dar neįsiteisėjusiame nuosprendyje nurodė teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis.

Tačiau, kaip nurodė teismas, asmens atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės kaltininkui ir nukentėjusiajam susitaikius nėra absoliutus kaltininko atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės: „Tai yra tik sąlyginė atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės rūšis, kadangi nusikaltimą padaręs asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės nustatant vienerių metų išbandomąjį laikotarpį, per kurį kaltininkui padarius naują nusikalstamą veiką, sprendžiamas klausimas dėl šio asmens patraukimo baudžiamojon atsakomybėn už visas padarytas veikas.“

Baudžiamąją bylą nutraukęs teisėjas taip pat nutarė M. Kildišiui uždrausti dvejus metus vairuoti transporto priemones bei nurodė į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą per du mėnesius sumokėti tūkstančio eurų įmoką.

Bylos duomenimis, skaudi nelaimė Vilniuje, Stepono Batoro gatvėje, įvyko dar praėjusių metų rugsėjo 11 d., apie 23.55 val., kai link centro automobiliu „BMW 330 XD“ važiavęs M. Kildišius neatsižvelgė į kelio ruože vykdomus kelio remonto darbus bei viršijo čia leistiną 20 km/val. maksimalų leistiną greitį, ir nesuvaldęs vairuojamo automobilio nuvažiavo nuo kelio, atsitrenkė į kelio ženklą, krūmus ir kelis kartus apsivertė – iš BMW teliko tik metalo laužas.

Šio eismo įvykio metu iš karto žuvo galinėje keleivio sėdynėje sėdėjęs 20 metų keleivis, kuris iškrito iš besivartančio automobilio – jo kūnas buvo baisiai sumaitotas, manoma, kad versdamasis jį sutraiškė automobilis. Tuo metu BMW priekyje keleivio sėdynėje sėdėjęs taip pat 20 metų keleivis buvo sunkiai sužalotas. Jį iš prispausto automobilio teko vaduoti ugniagesiams gelbėtojams. Sunkias traumas patyręs vyras iš karto paniro į komą, iš kurios taip ir neatsigavęs mirė ligoninėje.

Abu žuvę keleiviai buvo blaivūs.

Dėl tragiškos avarijos baudžiamojon atsakomybėn patrauktas BMW vairuotojas per apklausą aiškino, kad tądien jis su draugais važiavo į Žirmūnų mikrorajoną, kur ketino pažaisti biliardo.

„Nepamačiau kelio ženklų, tik stulpelį, o kad išpjautas kelio ruožas, nemačiau – automobilį pradėjo nešioti, o po to jau nelabai ką atsimenu, vaizdus regiu lyg pro miglą“, – sakė M. Kildišius.

Jis neslėpė, kad neseniai buvo grįžęs iš užsienio, kur gyveno, o keliu, kuriame įvyko avarija, važiuodavo retai ir jo gerai nežinojo.

„Važiavau apie 100-110 km/val. greičiu“, – vairuotojas pripažino, kad remontuojamo kelio juostoje būtent gerokai viršytas greitis buvo tragiškos avarijos kaltininkas.

„Nemačiau kelio ženklo, kad toje vietoje leistinas greitis yra 20 km/val.“, – apgailestavo jaunas vyras.

Jis sakė, kad žuvusieji jam buvo labai artimi žmonės – vienas buvo kaimynas ir geriausias draugas, su kuriuo augo nuo vaikystės, o kitas – bendraklasis.

M. Kildišius aiškino, kad labai nuoširdžiai gailisi dėl dviejų draugų žūties.

„Atlyginau nukentėjusiesiems žalą – abiejų žuvusių draugų tėvams daviau po 5 tūkstančius eurų“, – nagrinėjant baudžiamąją bylą teisme M. Kildišius sakė, kad taip pat prisidėjo sumokėdamas už paminklą, tai žadėjo padaryti ir kito nukentėjusiojo tėvams.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tą vakarą į Žirmūnų mikrorajoną žaisti biliardo važiavo ir daugiau M. Kildišio draugų, tačiau jie sėdo į kitą automobilį ir važiavo pirmi.

„Važiuojant atsisukau pasižiūrėti, ar Mantas važiuoja iš paskos, – sakė kito automobilio keleivis. – Tada netikėtai pamačiau, kad iš paskos važiuojantis automobilis, kuris buvo atsilikęs gal už 50 metrų, staigiai pasuko į dešinę. Šį kelią gerai žinojau, todėl draugui pasakiau sustoti – ten, kur nuvažiavo Manto vairuojamas automobilis, nėra jokio kelio, yra tik miškas. Supratau, kad kažkas atsitiko, todėl grįžome pasižiūrėti, kodėl automobilis ten staiga nusuko. Pamatėme ant kelio gulinčią BMW bagažinę, tada puolėme ieškoti automobilio, kurį radome jau miško gilumoje. Mantas jau buvo išlipęs ir šaukė, kur yra jo draugas... Bet jis jau buvo negyvas, o kitas automobilyje dar sukrutėjo...“

Kad tragiškoje avarijoje neteko sūnaus, vieno nukentėjusiojo motina sužinojo tik ryte – lyg tyčia išvakarėse moteriai buvo išsikrovęs mobiliojo ryšio telefonas.

„Žinojau, kad sūnus su draugais važiuos žaisti biliardo, – sakė ji. – Ryte pamačiau praleistą skambutį, todėl perskambinau. Atsiliepė policijos pareigūnas, tada ir sužinojau, kad sūnus žuvo eismo įvykio metu.“

Tuo metu vienturčio sūnaus, kuris dar gyvas iš avarijos vietos buvo išvežtas į ligoninę, netekę tėvai sakė, kad su juo prieš mirtį jiems taip ir nepavyko pabendrauti. „Sūnus visą laiką buvo komos būsenoje“, – sakė sūnaus netektį išgyvenanti motina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)