„Biržų žemtiekimas“ priklauso daugeliui akcininkų, tarp jų ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojui Viktorui Rinkevičiui. Pastarasis vos netapo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, bet paskutinę minutę sprendimas buvo pakeistas ir komiteto vadovo vieta teko Stasiui Jakeliūnui.

2016 m. lapkričio 22 d. FNTT pareigūnai atliko kratas įmonės vadovo S. Silicko namuose. Pačioje įmonėje kratos vykdytos pernai birželį. Tuomet V. Rinkevičius tiesiogiai su žiniasklaida nebendravo – pasisamdė viešųjų ryšių agentūrą, per kurią bandė įrodyti, kad „Biržų žemtiekimas“ niekuo dėtas ir tiesiog pardavė žemės ūkio technikos kitoms įmonėms, kurių veikla ir tiriama.

DELFI duomenimis, S. Silickui pranešimas apie įtarimus neįteiktas, bet jis apklaustas specialiuoju liudytoju. Tokį statusą turintis asmuo bet kuriuo metu gali tapti įtariamuoju.

Tačiau įdomiausia, kad S. Silicko žmona – aukšta Vidaus reikalų ministerijos valdininkė Agnė Silickienė. Ji eina ministerijos Viešojo saugumo ir migracijos politikos departamento direktoriaus pavaduotojos pareigas.

Kratos metu moteris tiesiog pašėlo ir neleido FNTT pareigūnams tinkamai atlikti savo darbo. Šie apie incidentą pranešė Vidaus reikalų ministerijai, bet ministerijos generalinis inspektorius Giedrius Cininas tarnybinio patikrinimo nusprendė nepradėti, nes veiksmai atlikti ne tarnybos metu.

Pati A. Silickienė atsakė į DELFI klausimus, bet nesutiko jų viešinti, motyvuodama vaiko teisių apsauga.

A. Silickienė per kratą pašėlo

FNTT vykdo platų tyrimą dėl galimo neteisėto paramos pasisavinimo. Jame figūruoja ir uždaroji akcinė bendrovė „Biržų žemtiekimas“, kurios direktorius yra S. Silickas – A. Silickienės vyras.

Kratą atlikdami FNTT pareigūnai S. Silickui įteikė susipažinti teismo nutartį, kurią vyras skaitė, tuo metu jo žmona griebė filmuojančiam pareigūnui už rankos, užsidarė su pareigūnu sandėliuke ir jam grasino, sakydama, kad pasinaudos tarnybine padėtimi bei pasirūpins, kad jis būtų atleistas iš darbo.

Maža to, A. Silickienė, kaip pranešama pareigūnų raporte, aiškino sužinosianti pareigūno žmonos ir vaikų tapatybes bei bandysianti jiems pakenkti. Vidaus reikalų ministerijos pareigūnė grasino, kad kratą atliekančio pareigūno darbo užmokestis gali stipriai sumažėti. A. Silickienė, be kita ko, už lovos bandė paslėpti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, leidžiančią atlikti kratą jos ir sutuoktinio namuose.

„Kol S. Silickas pažindinosi su nutartimi ją skaitydamas, A. Silickienė elgėsi agresyviai, išrėkė, kad nemoka skaityti, todėl nutarties neskaitys“, - savo pranešime ministerijai rašo pareigūnai.

Jie taip pat aprašo, kaip A. Silickienė bandė išplėši dokumentus iš tyrėjų rankų, elgėsi neadekvačiai, trukdė pareigūnų darbui.

Ši situacija tikriausiai nebūtų itin reikšminga, jei A. Silickienė neitų aukštų pareigų Vidaus reikalų ministerijoje. Kaip žinoma, FNTT yra pavaldi Vidaus reikalų ministerijai.

Anksčiau A. Silickienė yra dirbusi Seime liberalės Dalios Teišerskytės padėjėja bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto biuro patarėja.

Nubausti negali, bet naikina pareigas

Informaciją apie A. Silickienės elgesį FNTT pateikė laikinai ėjusiam vidaus reikalų ministro pareigas Tomui Žilinskui, kuris pavedė situaciją ištirti ministerijos generaliniam inspektoriui Giedriui Cininui.

Pastarasis nustatė, kad nėra pagrindo pradėti tarnybinio nusižengimo tyrimą, nes A. Silickienė nėra statutinė pareigūnė, o karjeros valstybės tarnautoja, be to, incidentas įvyko jos atostogų metu. O tarnautojams įstatymai leidžia elgtis kitaip, nei pareigūnams.

Pasak generalinio inspektoriaus, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, aiškindamas karjeros valstybės tarnautojų tarnybinės atsakomybės ypatumus yra nurodęs, kad karjeros valstybės tarnautojas ne tarnybos metu ir nevykdydamas jam priskirtų tarnybinių funkcijų, savo elgesiu, nesusijusiu su tarnyba, pažeidęs teisės aktų reikalavimus, etikos ir moralės principus, negali būti pripažintas padariusiu tarnybinį nusižengimą, už kurį jam gali būti skiriama tarnybinė nuobauda.

Tačiau Vidaus reikalų ministerija optimizuoja savo struktūrą ir naikina visų departamentų direktorių pavaduotojų pareigybes. Tai reiškia, kad A. Silickienės pareigybė bus panaikinta nuo šių metų vasario 28 d.

Jai buvo pasiūlytos kelios kitos galimybės: užimti vieną iš dviejų pasiūlytų tos paties departamento Visuomenės saugumo skyriaus vyriausiojo specialisto vietų, tapti Žmogiškųjų išteklių politikos departamento Valdymo skyriaus vyriausiąja specialiste arba užimti Vidaus audito skyriaus vidaus auditoriaus, vyriausiojo specialisto pareigas. Iš esmės visi pasiūlymai reiškia pažeminimą pareigose. Visų jų A. Silickienė atsisakė.

Pasak ministerijos generalinio inspektoriaus G. Cinino, FNTT taip pat gali pradėti administracinę teiseną dėl A. Silickienės elgesio – pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymo ir panašiai.

Vykdomas didelio masto tyrimas

FNTT vykdo didelės apimties tyrimą dėl neteisėtos bandymo gauti beveik 4 mln. eurų vertės Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto paramą 11-ai projektų pagal Lietuvos kaimo plėtros programą. Birželio mėnesį skelbta, kad tyrimas iš esmės apima dešimtis įmonių, buvo paminėtos „Granulė“, „Ingepa“, „D&D Group“, „Atenergy“, figūravo ir įmonė „Biržų žemtiekimas".

Šioje byloje programos priemones „Parama verslo kūrimui ir plėtrai” ir „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas (žemės ūkio produktų perdirbimas)“ administravo Nacionalinė mokėjimo agentūra.

S. Silickas iki 2013 m. yra vadovavęs Nacionalinei mokėjimo agentūrai. Šiuo metu S. Silickas yra „Biržų žemtiekimas“ vadovas ir vienas smulkių akcininkų. Jis byloje, DELFI duomenimis, apklaustas specialiuoju liudytoju.

Pats S. Silickas DELFI teigė, kad „Biržų žemtiekimas" nebuvo ir nėra Europos Sąjungos paramos dalyvis ar gavėjas programoje, kurią tiria FNTT. „Jokie įtarimai nei įmonei, nei niekam iš įmonės vadovų nėra pareikšti", - sako S. Silickas.

FNTT įtarimų sąraše figūruoja neteisėta juridinio asmens veikla, dokumentų klastojimas, didelės vertės svetimo turto užvaldymas apgaule bei piktnaudžiavimas tarnyba.

„Registrų centro“ duomenimis, „Biržų žemtiekimas“ priklauso 22 akcininkams, tarp jų yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojas, Seimo narys V. Rinkevičius, jo žmona Birutė Rinkevičienė, sūnus Robertas Rinkevičius, pats S. Silickas, bet liūto dalis priklauso bendrovei „Intechim“.

V. Rinkevičius, kuris vos netapo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, taip pat iki lapkričio mėnesio pradžios, jos paties teigimu, ėjo valdybos pirmininko pareigas.

Pastarosios akcininkas – dar viena įmonė „Agroterra“, kuri priklauso Domui Mikalauskui ir Donatui Vainai.