„Delfi“ primena, kad praėjusią savaitę Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad pastebimas vidinis delta atmainos plitimas.

Kiek ilgai pavyks situaciją kontroliuoti, pasak duomenų analitiko, priklausys ir nuo NVSC darbo.

„Dabartiniame etape, kai atvejų yra mažai, labai svarbu juos nustatyti ir laiku izoliuoti. Kiek mums NVSC nupirks laiko, tiek jo ir turėsime“, - laidai „Delfi Rytas“ sakė V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų analitikas neatmetė, kad šiais metais galime greičiau pamatyti plitimą nei praėjusiais.

„Praėjusiais metais turėjome pakankamai ramų liepos mėnesį. Rugpjūtį pradėjo atvejai kilti. Kadangi delta variantas du kartus greičiau plinta, tai yra tikėtina, kad tai įvyks kažkiek greičiau. Kada tai įvyks, galima spėlioti“, - teigė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak specialisto, tai priklausys ir nuo orų.

„Jeigu orai suprastės, žmonės pradės grįžti į patalpas, ir plitimas įvyks“, - sakė V. Zemlys-Balevičius.

Atvejų kritimas baigia sustoti

Dabar, pasak duomenų analitiko, atvejų kritimas baigia sustoti.

„Pasiekėme šios vasaros dugną ir žiūrėsime. (…) Jeigu NVSC sugebės valdyti židinius, tai nusipirksime laiko. Jeigu ne, tada matysime kilimą. Tada tikriausiai mūsų kilimas bus susijęs su delta, ir natūralus atvejų plitimas, kurį matydavome rudenį, bus šiek tiek anksčiau“, - teigė V. Zemlys-Balevičius.

Siūlo į problemą žiūrėti kitaip

Diskusijoje apie karantino poreikį, išaugus atvejų, skaičiui, duomenų analitikas siūlo kitokį požiūrio kampą.

„Kodėl mes turėtume skiepytus žmones laikyti karantine, kad apsaugotume neskiepytus žmones? Nemanau, kad žmonės, kurie pasiskiepijo ir kurie yra apsaugoti, turėtų būti uždaryti, kad būtų apsaugoti neskiepyti žmonės“, - teigė V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų analitikas mano, kad taip neturėtų būti.

„Pažiūrėkime, ką daro kitos šalys? Jos sako: „pažiūrėkite, turime paskiepytą populiaciją, ir kovidas yra kaip eilinis sezoninis gripas, jei nori pasiskiepiji, jei nenori, tiki, kad tavo imunitetas stiprus, tai prašome, rizikuokite. Turėtume eiti tokio modelio link“, - sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad dar yra dalis populiacijos, kuri skiepytis negali. Tai yra vaikai.

„Kadangi vaikai eina į mokyklas ir darželius, yra kitos priemonės, kuriomis galima kontroliuoti“, - sakė V. Zemlys-Balevičius.

70 proc. paskiepytos populiacijos – minimalus planas

Duomenų analitikas kritikuoja sprendimų priėmėjus, kad iki šiol nėra paskelbti planai, kokių priemonių būtų imamasi skirtingų scenarijų atbejais.

„Tarkime, planas A, jei vakcinacija bus 70 proc., tada, jeigu nepasieksime tokios vakcinacijos. Tai yra normalus planavimas, nes kovidas visame pasaulyje jau yra pusantrų metų. Tai yra išspręsta problema – turime skiepus, ir prieš skiepus turime visokias priemones. Reikia rasti kažkokį sprendimą, jį pritaikyti Lietuvai, ir jį iškomunikuoti. Tas jau turėjo būti padaryta“, - sakė V. Zemlys-Balevičius.

Jo nuomone, 70 proc. paskiepytos populiacijos Lietuvai turėtų būti planas minimum.

„Reikia galvoti apie 80-90 procentų“, - kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)