Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Respublikinės universitetinės ligoninės Vaiko raidos centro vadovas Linas Slušnys, pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai į ligoninę patenka sumušti ar neprižiūrimi vaikai, tačiau niekas nežino, kaip kompleksiškai spręsti psichologinės pagalbos krizės ištiktam asmeniui problemą.

"Matome, kas darosi su prievarta prieš vaikus, kad tėvams sunkiai sekasi auginti vaikus, bet dar nesame pabandę šioje valstybėje civilizuoti teikti pagalbos tėvams, kuriems sunkiai sekasi auginti vaikus", - konferencijoje sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centro vadovas Dainius Pūras.

Pasak medikų, tokiais atvejais šeimos problemas spręsti imasi Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai, tačiau dažniausiai jie siūlo nukentėjusius atiduoti auginti į vaikų namus.

L.Slušnio tvirtinimu, daug efektyviau galėtų veikti operatyvios ir greitai į įvykio vietą atvykstančios specialistų grupės, kuriose dirbtų psichologas, gerai miesto arba rajono psichosocialinių paslaugų infrastruktūrą žinantis socialinis darbuotojas ir, pagal galimybes, psichiatras.

Mažesniuose miestuose Vaiko raidos centro vadovas siūlo pirma išsiaiškini, kurios visuomeninės organizacijos galėtų teikti tokias paslaugas, ir sudarytų sutartį su savivaldybe, kuria įsipareigotų siųsti savo darbuotojus į įvykio vietą.

Svarbiausia, specialisto tvirtinimu, kad savivaldybės skirtų lėšų sumokėti už tokių grupių darbą.

Tačiau L.Slušnys pabrėžė, kad naujų žmonių šiam darbui ieškoti nereikėtų, nes dirbtų tie, kurie jau dirba šioje srityje, be to būtų ne kuriama nauja tarnyba, bet perkama paslauga pasirašant sutartį, kuri reikalui esant galės būti nutraukta.

Tuo tarpu D.Pūras apgailestavo, kad šiuo metu visi pažangių psichologinės pagalbos formų modeliai, kuriuose didžiausias dėmesys skiriamas ne internatams ar ligoninėms , bet bendruomenėms, Lietuvoje yra "beviltiškai įstrigę".

"Šių paslaugų teikti nėra prasmės, nes jų niekas neapmokės", - teigė medikas.

Anot jo, prieš porą metų Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino "Vaikų psichinės sveikatos priežiūros paslaugų kompleksą", tačiau jos iki šiol nepradėtos įgyvendinti.

"Šioje žiaurioje konkurencinėje kovoje dėl lėšų sveikatos apsaugos sistemai mūsų idėjos pralaimi prestižinėms medicinos sritims", - pripažino D.Pūras.