Turėtų gauti po 50 litų

"Absurdas. Mūsų žmonės tų pinigų nematys. O jei kuris ir gaus, ta suma neviršys šimto litų", – dienraščiui nuomonę dėstė pasieniečiai.

Kovą su šešėliu užsimojusi laimėti Vyriausybė pažadėjo skatinti nusikaltėlių sulaikymo operacijose tiesiogiai dalyvavusius pasieniečius ir muitininkus.

Ši paskata turėjo būti iki keturių atlyginimų dydžio premijos.

Papildomų pinigų gali tikėtis muitinės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, policijos, prokuratūros, Finansinių nusikaltimų tyrimo ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Tačiau Pagėgių rinktinėje nusikaltėlių miškuose ir apsemtose pievose tykojančių pareigūnų šie rožiniai pažadai neguodžia.

Į premijuojamųjų sąrašą gali būti įtraukiami tik tie, kurie jau ištyrė nusikaltimą.

"Visa bėda, kad mūsų tyrimai teismą pasiekia tik po pusantrų ar dvejų metų. Va, praėjusią naktį vyrai sulaikė 5 asmenis su 34 tūkst. pakelių rusiškų cigarečių. Gali būti, kad šiame tyrime bus ir pareigūnų pavardžių. Tačiau ne vieną savaitę dirbusiems vyrams nieko negaliu pažadėti", – kalbėjo Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas operatyvinei veiklai Gintautas Šarauskas.

Už šią sėkmingą operaciją galima būtų tikėtis didelės premijos. Tačiau tokiose pasieniečių operacijose dalyvauja mažiausiai 5–6 žmonės, todėl skatinimo fondas ištirpsta, padalijus jį visiems dalyvavusiems.

Kaip turėtų jaustis naktį pasaloje ne vieną valandą tykoję ir vėliau kaip didžiausią paskatinimą 50 ar 60 litų gavę žmonės?

"Nedrįsčiau net į akis pažiūrėti", – prisipažino kitas šios rinktinės padalinio vadovas.

Premija – nuo krovinio vertės

Pasieniečiai svarsto, kad naujoji tvarka gal ir būtų efektyvi kolegoms.

"Spėliojame, kad galbūt muitininkai, atsakingi už kontrabandos sulaikymą pasienio postuose, turi daugiau šansų pretenduoti į premijas", – svarstė Pagėgių rinktinės operatyvinio skyriaus viršininkas Mindaugas Norvilas.

Sulaikius milijono vertės kontrabandos krovinį poste, premijavimo procentas būtų didesnis.

"O mes juk kontroliuojame pasienio ruožą, mūsų pajėgos visai kitos ir sulaikymai smulkesni", – kalbėjo operatyvininkai.

Vilkiką su kontrabanda, vairuojamą vieno vairuotojo, esą gali sustabdyti ir du muitininkai, tačiau Nemuno pakrantėse dešimties plukdomų dėžių tenka lūkuriuoti keliolikai pasieniečių.

Tyrimai trunka metus

Pagėgių rinktinės vadovybė neseniai paskatinimui rekomendavo skandalingą kontrabandos tyrimą atlikusius pareigūnus. Tačiau panašu, kad jie nesulauks žadėtų priedų.

Prieš porą metų pradėta narplioti tauragiškių brolių Grinių, siejamų su Šviniaus grupuote, kontrabandos byla tik dabar pasiekė teismą.

Pareigūnai stebisi, jog premijavimo projekto autoriai nesvarstė, kad skatinami kuo greičiau gauti priedą prie algos pareigūnai bus pastūmėti paviršutiniškai tirti bylą.

"Atrodytų, svarbu sulaikyti krovinį ir surasti iešmininką, kad tik byla pasiektų teismą. Darbas dėl "paukščiuko". O mes siekiame išaiškinti visą tinklą, pasodinti organizatorius ir užsakovus. Tokie tyrimai trunka metų metus", – kalbėjo Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas G.Šarauskas.

Kontrabandos bylose svarbiausią vaidmenį atlieka operatyvinės informacijos patikimumas. Kas, kur ir kada mėgins pergabenti krovinį, paaiškėja tik po ilgų susirašinėjimų su Rusijos operatyvininkais, derinamos smulkiausios detalės.

"Net ir nukirtus šaką, dar negali džiūgauti, laukia ikiteisminio tyrimo medžiagos ruošimas teismui", – pasakojo pareigūnai.

Tokiose bylose figūruoja aibė įrodymų – nuo kontrabandą gabenusio žmogaus DNR nustatymo iš automobilyje rastų mikrodalelių iki balso identifikavimo telefoniniuose pokalbiuose.

Visų šių tyrimų rezultatų pareigūnai laukia nuo pusmečio iki metų.

Geriausia būti eiliniu

Mėnesio pabaigoje atlyginimus gausiantys Pagėgių muitinės ir pasienio pareigūnai kol kas negavo žinios, kad nors vienas sulauks premijos iš žadėtojo 5 mln. litų fondo.

Nurėžus priedus už naktinį darbą ir viršvalandžius, žmones vis labiau užvaldo niūrios nuotaikos.

"Operatyvinis darbuotojas negauna jokio priedo už naktinį darbą ar savaitgalius. Priedus gauna tik žemiausia grandis. Kiti jau garsiai svarsto, kad, metę operatyvinį darbą ir nuėję dirbti eiliniais pasieniečiais, jie gautų tiek pat. Sakoma, pramiegotų naktį būdelėje arba mašinoje ir vargo nematytų", – atviravo vienas operatyvininkų.

Vos po pusantrų metų, praleistų Pasieniečių mokykloje, eilinio pasieniečio postą gavęs pareigūnas gauna apie 1,5 tūkst. litų algos į rankas.

Operatyvininku panorėjęs tapti pareigūnas po pasieniečių mokyklos mokslus turi krimsti dar 6 metus. M.Romerio universiteto magistro laipsnį įgijęs tarnautojas valstybės vertinamas tiek pat, kiek aukštesnįjį išsilavinimą turintis eilinis.

Nurodymas: jokių viršvalandžių

Štabo vadovybei yra nurodyta darbą organizuoti be viršvalandžių.

Šiek tiek priedų už naktinį darbą gali tikėtis tik Specialios paskirties būrio pareigūnai bei eiliniai pasieniečiai, dirbantys sargybų būriuose.

"Kam siekti, mokytis ir stengtis, jei tai neapsimoka?" – kalbėjo operatyvininkai.

Šiais metais Pagėgių rinktinėje jau įvykdytos sėkmingos operacijos, kurių metu pavyko ne tik išaiškinti, bet ir sučiupti šešių organizuotų kontrabandos grupuočių vadeivas. Trims iš jų teismai jau skyrė realias laisvės atėmimo bausmes.

"Mes tiek metų vargome ir kovojome, kol pagaliau teismai pakeitė požiūrį. Antrą kartą sučiupus su kontrabanda, nusikaltėlis jau sėda", – kalbėjo vyrai.

Pagėgių rinktinės saugomame 200 km sienos ruože operatyvinį darbą dirba 20 pareigūnų.

"Aukso puodas" – svajonėse

Pakrančių apsaugos rinktinės vadas Donatas Lengvinas tikino, kad taip pat kol kas nežino, kiek jo rinktinės pareigūnų gali tikėtis premijų.

"Kiek bus teismų, tiek ir bus paskatinimų. Jau turime sėkmingų sulaikymų. Kiekvienas skyrius pasiūlys savo kandidatus pagal tai, kiek šie prisidėjo prie operacijų sėkmės", – aiškino Pakrančių apsaugos rinktinės vadas.

Pagėgių rinktinė pasiūlė 15 pasižymėjusių pareigūnų. Valstybės sienos apsaugos tarnyba siūlo skatinti apie 30 pasienio pareigūnų, Muitinės departamentas pasiūlė premijuoti 33 pareigūnus.

Eiliniai su kontrabanda kovojantys tarnautojai stebisi valstybės vadovų sprendimais naikinti anksčiau galiojusias premijavimo sistemas ir kurti naujas, tačiau abejotinas.

"Kol mes kelerius metus narpliosime stambių kontrabandos grupuočių gijas, ar ši tvarka tebegalios? Tušti valdžios pažadai," – taip buvo įvertintos skambiai "aukso puodu" pavadinto 5 mln. litų fondo dalybos.

Vytautas Bakas, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas:

Šis projektas yra politinis, ir tai nėra gero administravimo pavyzdys. Mums nėra priimtina tai, kad Vyriausybė griebėsi atlikti jai visiškai nebūdingas funkcijas. Rinktinės vadas ar policijos komisariato viršininkas turi skatinti žmones. Kai Vyriausybė pradeda steigti 5 mln. fondus, tai iš tiesų atsiduoda politikavimu. Pareigūnas turi būti motyvuotas visada, jis turi gauti tokias pajamas, kurios užtikrintų jo orų pragyvenimą. Iki 2008 metų puikiai veikė skatinimo sistema, tačiau ji buvo visiškai sugriauta. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad tik 9 proc. pareigūnų savo vaikams patartų rinktis jų profesiją. Tai byloja, jog pareigūnas yra visiškai nemotyvuotas – štai čia yra Vyriausybės kompetencija tuo rūpintis. Įvykiai Marijampolės policijos komisariate ir Pagėgių rinktinėje, kai prasidėjo grasinimai, buvo deginamas pareigūnų turtas, byloja, kad jie ir jų šeimos yra visiškai neapsaugotos. Po to, kai pareigūnas susiduria su nusikaltėlių kerštu, jis dar turi samdytis advokatus, kad galėtų apsiginti. Va čia – tikras fenomenas.

.