Kova dėl aštuonmečio Gabrieliaus Norvegijoje pralaimėti - vaikas į Lietuvą negrįš, praneša Info Tv. Dabar pas globėjus Norvegijoje augančio vaiko globos nepavyksta susigrąžinti ne tik mamai, bet ir Lietuvoje gyvenančiai močiutei. Būtent jai Lietuvos vaikų teisių globos specialistai suteikė Gabrieliaus globos teises Lietuvoje. Priežastis - Norvegis vaikų teisių tarnybos neturės praktinių galimybių Lietuvoje tikrinti Gabrieliaus globos situacijos.

„Atsiuntė dokumentus, močiutės net nesvarstė. Nemanau, kad čia turėtų būti kažkokios kliūtys jau vie dėl to, kad močiutė – artimiausia giminaitė. Jie jokia kaina negrąžins jo į Lietuvą, kol nebus griežtai pareikalauta,“ - Info TV telefonu sakė Gabrieliaus motina, kuriai buvo atimtos globos teisės.

DELFI primena, kad sūnaus globos teisės G. Leščinskienei atimtos vasario mėnesį. Motina neteko ne tik sūnaus globos, jai taip pat uždrausta su juo matytis.

Vasario pradžioje Norvegijos Moldės mieste atliktas procesas lėmė, su kuo toliau gyvens mažametis Gabrielius, kurį iš motinos Gražinos Leščinskienės paėmė Norvegijos tarnybos.

Prieš posėdį paklausta, ar dabar elgtųsi kitaip nei iki garsiojo proceso pradžios, berniuko mama nedaugžodžiavo. „Sunku pasakyti“, - tąkart sakė G. Leščinskienė.

Jos advokatė S. Latotinaitė nuo komentarų žiniasklaidai susilaikė. Prieš lemtingą posėdį advokatė neslėpė, jog yra viena smarkiai padėtį komplikuojanti aplinkybė – tai, kad Gabrielius buvo pagrobtas iš Norvegijos, taip mėginant berniuką pargabenti į Lietuvą.

Savo ruožtu berniuko mama nurodė, esą sūnų Norvegijos tarnyba „Barnevernet“ iš jos paėmė dėl keistų pretekstų. „Kad jisai keistai elgėsi. O ypač – kad grįžus iš Lietuvos jisai buvo agresyvus. Nors namie elgdavosi kaip ir visada“, - teigė G. Leščinskienė.

Neįprastą vaiko elgseną ji buvo linkusi aiškinti ne padėtimi šeimoje, o patyčiomis mokykloje.

„Viskas, dabar aš jau jį praradau“, - taip DELFI teigė Gabrieliaus mama. Kaip sakė moteris, sūnų ji paskutinį kartą matė sausio 26 dieną. Po susitikimo berniuką paėmė jo dėdė, kuris turėjo visus įgaliojimus keliauti su sūnėnu, ir bandė išvežti į Lietuvą, bet švedų tarnybų buvo pastebėtas laivo kajutėje.

„Jam pareigūnai leido vykti į Lietuvą, bet sūnų paėmė. Pagal visus susitarimus juk turėjo perduoti Lietuvos tarnyboms, tačiau sugrąžino į Norvegiją“, - tokiu sprendimu negalėjo patikėti mama. Moteris kartojo nebeturinti vilčių atgauti sūnaus.

Sausio pabaigoje Norvegijoje dingęs ir Švedijoje surastas septynerių metų lietuvos pilietis, kurį laiką buvo prižiūrimas Švedijos vaikų teisių apsaugos tarnybos. Pagal dvišalę Lietuvos sutartį su Švedija vaikas turėjo būti perduotas Lietuvai.

Norvegijos policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Ji buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo, jai pareikšti įtarimai melavus pareigūnams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1955)