Kariuomenės ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) vadovybė, savo ruožtu, priekaištauja Kosove tarnaujantiems savanoriams užmiršus namiškius.

"Mamoms parašykit paprastą laišką, kad per kaimą galėtų nešti ir rodyti", - Lenkijos ir Ukrainos batalione POLUKRBAT tarnaujantiems trims dešimtims lietuvių trečiadienio vakarą priekaištavo KASP vadas pulkininkas Antanas Plieskis.

Stovyklos "White Eagle" ("Baltasis erelis") poilsio namelyje susirinkusius KFOR-14 būrio savanorius visą vakarą kalbino Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

Savanoriai skundėsi dėl blogos kokybės lietuviškų batų, kurių padai daug kam atplyšo per nepilnus du tarnybos mėnesius. "Tenka klijuoti arba prisukti medvaržčiais", - kalbėjo kariai. Čekiški batai geresni, bet ir jų oda trūkinėja.

Kariai nepeikė naujojo pavyzdžio lauko uniformų - jos praktiškos ir patogios, tačiau vos po kelių skalbimų išblunka. Nuskambėjo priekaištų ir dėl lietuviškos gamybos amunicijos diržų - juos, įsėdus į automobilį, tenka ilgai taisytis.

Kariai sakė pavydintys kitų valstybių taikdariams, kurie savo atostogų metu nebūtinai grįžta namo, o gali geriau susipažinti su Balkanais. Kosove tarnaujantys sąjungininkai dažnai vyksta į vos už trijų dešimčių kilometrų esančią Makedoniją arba už penkių valandų kelio esančią Graikiją, kitas regiono šalis. "Būti čia, ir nepamatyti apylinkių - liūdna", - sakė savanoriai.

"Mes rūpinamės jūsų tėvais, grįžkit namo", - pajuokavo V.Tutkus, tačiau pabrėžė nematąs ypatingų problemų, kad kariai atostogas praleistų užsienyje, ir žadėjo kartu su Krašto apsaugos ministerija išsiaiškinti visas su tuo susijusias teisines ir organizacines galimybes.

Pusmetį trunkančios misijos metu kariai turi teisę į dviejų savaičių atostogas.

Kariškiai teiravosi, ar ilgai teks vargti su visus įmanomus resursus išnaudojusiais visureigiais "Chevrolet Blazer". Juos Lietuvos kariuomenė prieš kelerius metus gavo dovanų iš amerikiečių utilizacijos sandėlio, tačiau nagingų lietuvių mechanikų pastangomis šiais visureigiais kasdien šimtus kilometrų nuvažiuoja jau kelintas lietuvių taikdarių būrys.

Generolas majoras V.Tutkus sakė, kad per artimiausią pusmetį Kosove tarnaujančius KASP karius pasieks visiškai nauji visureigiai - tikriausiai amerikietiški HMMWV ("Humvee"). Savanorių vairuotojai pakraipė galvomis - "Humvee" (lietuviai vadina juos "Hameriais") geri automobiliai, tačiau dauguma kalnų takelių, kuriais nardo "ševroletai", per siauri arba per klampūs dideliems ir sunkiems "hameriams".

Kita vertus, šarvuotus "Humvee" kasdien tarnyboje naudojančio Ukrainos kontingento karininkas BNS pasakojo, kad šie visureigiai puikiai įkopia į aukščiausias kalnų vietas.

Skanaudami kariuomenės vado atvežtą lietuvišką nealkoholinį alų (POLUKRBAT kontingente galioja "sausas įstatymas"), savanoriai išsakė beveik visiems užsienyje tarnaujantiems lietuviams rūpimą problemą - "palydovine lėkšte" nepavyksta pagauti lietuviškų televizijos programų. Laimei, per prancūzų kanalą pavyko pažiūrėti "Eurovizijos" dainų konkursą, o apie aukštą "LT United" užimtą vietą bylojantį lietuvių riaumojimą išgirdo visa stovykla.

Stovykloje yra gerai įrengta sporto salė, lauko aikštynai, tačiau laisvalaikio leidimo galimybės žymiai mažesnės nei netoliese esančioje JAV "Bondsteel" ("Plieninio žiedo") bazėje. Į ją po poros mėnesių persikels ir visas POLUKRBAT, o "Baltojo erelio" stovykla bus uždaryta. NATO vadovaujamos KFOR misijos pajėgos pertvarkomos, koncentruojamos. Vietoje 41 karinės stovyklos Kosove netrukus liks 12, o vėliau - tik šešios.

KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2 -sios rinktinės pagrindu suformuotame būryje tarnauja 30 karių, iš jų du trečdaliai - savanorių, trečdalis - profesionalai. Dauguma savanorių dėl misijos paliko Lietuvoje "civilinį" gyvenimą - darbą, nebaigtus mokslus. Deja, tik vienas savanoris žino, kad po misijos bus priimtas į ankstesnę darbovietę, likusiųjų darbdaviai nebuvo palankūs.

Būryje - keturios merginos, po dvi šaules gelbėtojas ir ryšininkes. Merginoms galioja vienodas su vyrais darbo krūvis - patruliavimas, sargyba, kitos pareigos.

Lietuvių būrio atsakomybės zona yra Pietryčių Kosove, Kačaniko miesto apylinkėse. Lietuvos kariai patruliuoja pasienyje su Makedonija, tikrina automobilius, ieškodami ginklų ir kontrabandos, saugo objektus.