Įmonė „Branda LT“ užsiima bioskaidžių atliekų perdirbimu į kompostą. Įmonės aikštelė yra įsikūrusi 1,3 ha teritorijoje Dumpių kaime, Klaipėdos rajone, visai netoli pačio Klaipėdos miesto. Gyventojai teigia, kad nuo šios įmonės dvokas sklinda kelis kilometrus, be to į aplinką iš nuotekų dumblo bėga skystis. Aplinkosaugininkai surašinėja įmonei privalomuosius nurodymus pasitaisyti, tačiau jau kelis metus negali padėti kenčiantiems gyventojams.

Gyventojas: šitiek metų vyksta nesąmonės ir niekas nieko nedaro

Vietinis gyventojas teigė, kad jau kelis metus vyksta blogi dalykai, smarvė yra didžiulė, bet niekas įveikti verslininkų nesugeba.

„2014 metų pabaigoje jie atsirado, bausti belenkiek kartų, bet išrašo 100 eurų baudos ir viskas. Įžūliai sandėliuoja, viršija kiekius, net svetimose teritorijose sandėliuoja, nuo tų visų dumblų bėga viskas į aplinką. Į Aplinkos ministeriją buvo kreiptasi tiek kartų, jie nieko nedaro. Du metai, kaip vyksta nesąmonės ir niekas nieko nedaro, apart miesto valdžios.

Suveža senų bananų, juos maišo, nuo jų garuoja. Šitokie kiekiai, visas miestas smirda nuo jų. Turėtų viską dengti. Mes nesame prieš, bet tegul dirba pagal technologiją ir tvarkingai“, - kalbėjo gyventojas.

Klaipėdos tarybos narys: smarvė dusina miesto miegamuosius rajonus

Klaipėdos miesto tarybos narys Valdemaras Anužis DELF pasakojo, kad padėtis yra labai bloga, kad įmonė yra pastatyta ant Klaipėdos miesto ribos ir smarvė pasiekia Klaipėdos miegamuosius rajonus.

„Yra Klaipėda ir yra Klaipėdos rajonas su savo sostine Gargžduose. Ir Klaipėdos rajonas ties mūsų miesto riba leido kelioms įmonėms pradėti veiklą, kurių tarša dusina mūsų pietinius miegamuosius kvartalus“, - kalbėjo V. Anužis.

Pasak jo, smarvė sklinda didžiulė, tačiau aplinkosaugininkai teigia, kad viskas yra gerai: „Įmonėje yra tvarkomos biologinės atliekos, dumblas ir gyvūnų biologinės atliekos. Jos tvarkomos akivaizdžiai netinkamai, mes buvome nuvykę į vietą, ten ne smarvė, o dvokas, srutos teka asfaltu tiesiai į aplinką be jokios apsaugos. Aplinkosaugininkai aiškina, kad čia jokia problema, reikia tik šiaudų pabarstyti.

Visuomenės sveikatos centras ir aplinkosaugininkai teigia, kad kvapai nėra viršijami, nors ten pabuvus reikia iš karto į valyklą eiti, o dūsta gyventojai per 5-8 kilometrus, negali langų atsidaryti, tai apie ką mes kalbame?“

Aplinkosaugininkai užsiima nurodymų surašinėjimu

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūros vedėjas Algirdas Vaitkus DELFI teigė, kad įmonė yra problematiška, nekart bausta. Aplinkosaugininkas teigia, kad įmonei yra surašomi nurodymai pasitaisyti, jeigu ji nurodymo nevykdo, surašomas dar vienas nurodymas.

„Tą įmonę žinoma ir tikriname. Tik kvapai nėra mūsų, tai yra Visuomenės sveikatos centro kontroliuojama sfera. Tai nėra mūsų kompetencija. Bet šiaip dėl tos įmonės sulaukiame nemažai skundų, ne kartą esame juos baudę ir privalomi nurodymai yra jiems susitvarkyti.

Yra problemų. Ši įmonė turi taršos leidimą ir tikrinimo metu mes to leidimo sąlygų pažeidimų jau esame ne kartą užfiksavę. Galėtų ir operatyviau tuos dalykus spręsti. Mes duodame nurodymus ir yra buvę ir neįvykdytų privalomųjų nurodymų“, - kalbėjo A. Vaitkus.

Paklaustas, ką aplinkosaugininkai daro, kai nėra vykdomi jų privalomieji nurodymai susitvarkyti, agentūros vedėjas teigė, kad išrašomas naujas nurodymas: „Yra numatyta atsakomybė už privalomojo nurodymo neįvykdymą ir yra duodamas naujas privalomasis nurodymas.“

Būtent aplinkosaugininkai nusprendė, kad prieš atidarant šią įmonę poveikio aplinkai vertinimas nėra privalomas.

Įmonės direktorius: smarvė sklinda ne nuo mūsų vienų

„Branda LT“ direktorius Evaldas Stakė DELFI teigė, kad smarvė sklinda ir nuo kitų įmonių. Direktorius pripažino, kad problemų yra, jos dar sprendžiamos.

„Veiklos kiek buvo, tiek ir yra. Gal net ir pamažėjo paskutinį mėnesį pagal ataskaitą. Iki galo problemos nėra išspręstos, bet jos sprendžiasi. Bet kvapų problema nėra tik mūsų įmonės, čia gretutinės įmonės irgi skleidžia kvapus“, - kalbėjo E. Stakė.

Direktorius teigė, kad tikisi, jog kvapų, sklindančių iš jo įmonės, problema išsispręs, bet taip pat teigė, kad visame regione kažin ar situacija pagerės: „Kvapų problema regione kažin ar išsispręs. Bet nemalonus kvapas yra, tai nėra išgalvotas dalykas.“