Apie tai pirmadienį BNS patvirtino jo advokatas Mindaugas Dūda, tačiau detaliau skundo motyvų nekomentavo.

„Tiesiog yra naudojimasis savo teisėmis ir tiek. Daugiau nebus komentarų šiuo klausimu“, – sakė E. Laužiko gynėjas.

Byla nagrinėjama rašytine tvarka Vilniaus apygardos teisme. Atsakovais patraukti Seimas, prezidentas ir Teisėjų taryba.

Naujienų portalas 15min.lt skelbė, kad E. Laužikas įtariamas už patarimus ir sprendimus Vijūnėlės „dvaro“ byloje gavęs 5 tūkst. eurų ir kalakutą kaip kyšį.

Pasak portalo, kyšį teisėjas galimai priėmė iš sostinės verslininkės Oksanos Sakalauskienės.

Teisėsaugos duomenimis, E. Laužikas už neteisėtą atlygį teikė O. Sakalauskienei konsultacijas ir patarimus Druskininkų mero Ričardo Malinausko, taip pat pastato savininkų – Zinos ir Žilvino Povilonių – naudai.

Anot prokurorų, E. Laužikas patarė surašyti prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti įpareigojimą nugriauti Vijūnėlės „dvarą“ per pusmetį – ir vėliau šį prašymą su teisėjų kolegija tenkino.

E. Laužikas teisėsaugos įtarimus neigia.

Atleisto teisėjo gynėjas per jo atleidimo procedūrą Seime sakė, kad galutinis sprendimas dėl atstatydinimo turi būti priimtas tik sulaukus apkaltinamojo teismo nuosprendžio. Tada jis tvirtino, kad E. Laužiko atleidimas pažeistų nekaltumo prezumpciją.

Atleisti dar keturi teisėjai

Gavus Teisėjų tarybos pritarimą, iš pareigų buvo atleisti dar keturi korupcijos byloje įtariami teisėjai – Apeliacinio teismo teisėjai Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Kauno administracinio teismo teisėjas Gintaras Čekanauskas.

Nacionalinės teismų administracijos atstovė spaudai Žydrūnė Tursaitė BNS sakė, kad institucija neturi duomenų, jog kiti teisėjai būtų apskundę atleidimą.

Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų teisėjų atleidimui reikia Seimo balsavimo, kitus teisėjus pritarus Teisėjų tarybai atleidžia pats prezidentas.

Svarstant prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą kilo diskusija, ar šalies vadovas galėjo siūlyti aukščiausiosios grandies teisėjų atstatydinimą dėl teisėjo vardo pažeminimo, ar jie gali būti pašalinti tik Seime surengus apkaltos procedūrą.

Teisėjų taryba nepritarė, kad iš pareigų būtų atleisti Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys ir Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas.

Ši teisėjų savivaldos institucija tvirtino, kad trūksta duomenų įrodyti, jog minimi teisėjai pažemino vardą.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pareikšti daugiau nei 50 asmenų, tarp jų – šešiems advokatams. Tiriama daugiau nei 110 nusikaltimų.