Kaip įtaria Rokas, koronavirusu užsikrėsti jis galėjo Londone, kur iki diagnozuojant ligą lankėsi darbo reikalais.

„Teko dalyvauti didelėje konferencijoje Londone. Viskas vyko prieš didžiuosius koronos protrūkius. N kartų komunikavau su Londone dirbančiais organizatoriais ir jie visi patiko, kad situacija valdoma, ir viskas bus gerai. Kur tiksliai užkrėčiau pasakyti praktiškai neįmanoma“, – pasakoja pašnekovas.

Į Lietuvą jis sako sugrįžęs 13 dieną, o visą savaitgalį praleido su sužadėtine namuose. Iš pradžių, pasakoja jis, jautėsi gerai, tebuvo nuovargis. Kaip pats sako, į tai didelio dėmesio nekreipė, nes Londone intensyviai dirbo. Vis dėlto jau po kelių dienų pakilo gan aukšta temperatūra.

„Sugrįžęs buvau pervargęs, buvo labai didelis darbų maratonas. Tipiška, kai esi nusivaręs, kelias dienas pailsi ir apsergi, nes organizmas tiesiog išeina iš karinės parengties būsenos ir tik tada pasimato tikroji situacija.

Lygiai po dviejų parų taip ir nutiko, pakilo temperatūra iki 38,5. Pradinis įtarimas buvo, kad tai pervargimas ir apsirgimas dėl to“, – prisimena Rokas. Netrukus, patirtimi dalinasi jis, pasireiškė ir raumenų skausmas, kaulų laužymas, užgulė nosį, neapleido ir nuovargis.

Tyrė ir dėl gripo, ir dėl koronos

Anot pašnekovo, tokia jo būsena sukėlė nerimą kartu gyvenančiai sužadėtinei, ji ir prikalbino kviesti greitąją.

„Tą padarėme pirmadienį, pasiskambinom 1808, mus užregistravo ir toliau laukėme. Užimtumas buvo labai didelis, todėl mus vėliau informavo, kad mus pasiims kitą rytą“, – pasakoja su koronavirusu kovojantis vyras.

Pora į Santariškių klinikas tyrimams buvo pristatyta antradienio rytą.

„Apie 11.30 paimti tyrimai. Tyrimai daromi imant tepinėlius iš nosiaryklės ir gerklės. Esame krizėje ir dalykai vyksta paskubomis. Mano atveju darė tyrimą ir dėl gripo, ir dėl koronos. Tai galiu nesunkiai palyginti. Pati tyrimo įranga, tepinėlių lazdelės per storos, galiukai per stambūs.

Gripo tepinėlį paėmė nesunkiai, tuo tarpu koronos lazdelė tris kartus storesnė, buvo praktiškai neįmanoma to padaryti, tik iš n-to bandymo pavyko, tada pasipylė kraujas iš nosies, tapo nebeaišku ar tyrimas nesugadintas. Ir čia ne medikų problema, o tų, kas užsakinėja medžiagas, nekompetencija“, – savo įžvalgomis dalinosi Rokas.

Ligoninėje šiuo metu gulinčio vyro teigimu, tyrimų rezultatų dėl Covid-19 jam kartu su sužadėtine teko laukti 16 val.

„Po tyrimo mus perkėlė į atskirą palatą ir joje mes kiurksojome 16 valandų laukdami nuosprendžio. Tas laukimas tikrai nėra lengvas procesas, ramybės irgi neprideda.
Tyrimų rezultatus gavome 3.30 ryto“, – prisimena Rokas.

Jis tikina, kad jo tyrimo rezultatas dėl Covid-19 buvo teigiamas, o sužadėtinės neigiamas, tad pašnekovas liko ligoninėje, o jo antroji pusė iškeliavo izoliacijai namuose.

Medikams ploja atsistojęs

Paklaustas, kaip keitėsi savijauta bėgant laikui, Rokas tikina, kad pirmąsias tris dienas itin prastai miegojo, tačiau sieja tai su ligoninėje vykstančiu intensyviu darbu.

„Susirgusius į COVID—19 skyrių perkėlinėja naktimis. Todėl mano pirmos dienos buvo sunkios ir nemalonios. Nuo ketvirtos dienos papildoma paracetamolio tabletė visą išsprendė – išmiegojau kaip kūdikis ir diena, ir savijauta pasidarė puiki. Virusas vis primena, kad dar nepasveikau, bandant padirbėti prie kompiuterio pradeda suktis galva, jaučiu nuovargį“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Jis pasakoja, kad užsikrėtę koronavirusu gydomi pagal simptomus – karščiuojantiems skiriami vaistai temperatūrai mušti, jaučiantiems raumenų skausmus – nuskausminami ir raumenis atpalaiduojantys vaistai, pasireiškus plaučių uždegimui – antibiotikai.

Paklaustas, kaip šiandien atrodo medikų darbas ligoninės viduje, Rokas specialistams negailėjo komplimentų.

„Santariškių medikų komanda yra geriausi medikai, kokius esu susitikęs per visą savo gyvenimą. Jie čia sukasi kaip bitutės, jiems akiniai garuoja, nieko nemato, kas kelias minutes turi pasivaikščioti, kad nugaruotų. Medikai dirba iš širdies ir visu pajėgumu, be jokios baimės ir jiems netrūksta humoro net sudėtingose situacijose.

Medikams ploju atsistojęs. Dabar medikai yra mūsų patys pažangiausi kariai“, – kalbėjo Rokas.

Jis taip pat perspėjo žmones, kurie iki šiol mano, kad viruso pandemija pasaulyje – tėra tik išpūstas burbulas.

„Kaip ir su krizėmis, burbulo iš vidaus nesimato. Taip ir čia, tai yra labai rimta, labai, tačiau daug nėra įsigilinę, todėl sunku suprasti situacijos rimtumą“, – teigė Rokas.