Centro duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinus 1976 naujus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejus, daugiausia jų registruota Kaune – 451 bei Vilniuje – 404.

Dar 291 atvejis nustatytas Šiaulių, 281 atvejis Klaipėdos, 160 – Panevėžio, 142 – Telšių apskrityse.

75 infekcijos atvejai patvirtinti Tauragės, 59 – Marijampolės, 52 Utenos ir 49 Alytaus apskrityse. 12 atvejų kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

Šeštadienį registruoti koronaviruso atvejai, susiję su protrūkiu Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, kur per savaitę iš viso registruoti 25 susiję infekcijos atvejai.

Taip pat praėjusią parą patvirtini dar septyni koronaviruso atvejai, susiję su protrūkiu Kauno rajone esančiuose Ramučių globos namuose. Iš viso per pastarąsias kelias dienas čia registruota 15 COVID-19 ligos atvejų.

Be to, praėjusią parą registruoti atvejai, susiję su protrūkiais Šiaulių tardymo izoliatoriuje, kur iš viso registruota 12 infekcijos atvejų, įmonėje „Šiaulių vandenys“, kur iš viso registruota 18 infekcijos atvejų, taip pat Šiaulių „Dermės“ mokykloje, kur šiuo metu patvirtinti 24 su protrūkiu siejami infekcijos atvejai.

Praėjusią parą taip pat fiksuoti atvejai, susiję su protrūkiais Kazlų Rūdos socialinės paramos centro padaliniuose, Pasvalio socialinių paslaugų centre, Biržų, Tauragės, Šilalės, Raseinių ligoninėse.

Taip pat vakarykštę parą registruoti infekcijos atvejai, susiję su protrūkiu Brigados generolo M. Pečiulionio artilerijos batalione Šilalės rajone. Be to, ir toliau fiksuoti atvejai, susiję su protrūkiu Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriuje, kur iš viso registruoti 56 infekcijos atvejai. Taip pat tęsiasi ir protrūkis Marijampolės pataisos namuose, kur iš viso registruoti 32 koronavirusinės infekcijos atvejai.

Šiuo metu atlikta 1052 atvejų epidemiologinė diagnostika, o likusių atliekama sekmadienį.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruoti 158.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruoti 172.

Dėl koronaviruso mirė 50-89 metų žmonės , daugiausia – Vilniaus apskirtyje

Dėl koronaviruso per paskutinę parą mirė 11 žmonių, jų amžius siekė 50 - 89 metų, mirusieji turėjo gretutinių susirgimų, sekmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Centro duomenimis, keturi mirties atvejai registruoti Vilniaus apskrityje. Asmenys priklausė 50-59, 70-79 ir 80-89-erių metų amžiaus grupėms, trys atvejai registruoti Kauno apskrityje 70-79 ir 80-89-erių metų amžiaus grupių žmonėms.

Dar dvi mirtys registruotos Panevėžio apskrityje, mirusieji priklausė 70-79 ir 80-89-erių metų amžiaus grupėms.

Alytaus apskrityje mirė vienas 80-89-erių metų amžiaus žmogus, dar vienas 70-79-erių metų amžiaus grupės žmogus mirė Marijampolės apskrityje.

Be to, vakarykštę parą registruoti septyni mirties atvejai, kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 491 gyvybę.

SAM: ligoninių lovų skaičiai skiriasi jas pertvarkant į skirtas COVID-19 gydyti

Institucijoms su koronaviruso statistika kasdien skelbiant bendrą ligoninėse esančių lovų skaičių, jis diena iš dienos skiriasi. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad nurodomos tik tos lovos, kurios yra naudojamos, skirtumai atsiranda ir pertvarkant įstaigas COVID-19 pacientams gydyti.

Statistikoje, kurią šią savaitę pradėjo skelbti Statistikos departamentas, o iki tol kas dieną pranešdavo SAM, skelbiami duomenys iš 61 Lietuvos gydymo įstaigos, teikiančios stacionarines gydymo paslaugas. Tačiau ne visos įstaigos šiuos duomenis pateikia kiekvieną dieną, todėl lovų skaičiai svyruoja ir priklausomai nuo to, kiek gydymo įstaigų konkrečią dieną pateikė skaičius.

Pavyzdžiui, spalio 25 dieną, pagal 59 iš 61 įstaigų pateiktus duomenis, Lietuvoje buvo 17 120 lovų, tačiau spalio 27 dieną, gavus duomenis iš tokio paties skaičiaus įstaigų, jų buvo jau 17 367.

Spalio 28 dieną, gavus duomenis iš visų įstaigų, bendras lovų skaičius buvo 17 588.

Vis dėlto lapkričio 3 dieną, kai duomenys taip pat skelbti iš visų gydymo įstaigų, lovų buvo jau šiek tiek mažiau – 17 483. Lapkričio 20 dieną, taip pat gavus duomenis iš visų gydymo įstaigų, lovų skaičius buvo jau 16 805. Lapkričio 23 dieną jis buvo dar kiek mažesnis – 16 686, o lapkričio 24 dieną vėl pasiekė 16 801.

Pasak SAM, lovų skaičius gali mažėti, kai izoliacinėse palatose guldoma po vieną COVID-19 liga sergantį pacientą.

„Jeigu ant kitų toje pačioje palatoje esančių lovų nebus guldomi kiti pacientai, jos nėra įtraukiamos į bendrą lovų skaičių“, – BNS informavo ministerija.

Be to, lovų, pasak SAM, mažėja paprastas palatas pertvarkant į skirtas COVID-19 pacientams gydyti.

„Perorganizuojant paprastas palatas į COVID-19 ligoniams skirtas palatas, paliekamos „aktyvios“ lovos su deguonimi, o kitos neskaičiuojamos, nes ant jų niekas nebus guldomas“, – teigiama SAM atsakyme.

Du koronaviruso atvejai nustatyti audinių ūkio Radviliškio rajone darbuotojams

Per praėjusią parą nustatyti du koronaviruso atvejai Radviliškio rajone įsikūrusio audinių ūkio darbuotojams, sekmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Centras pranešė, jog šiuo metu epidemiologinis tyrimas tęsiamas, kol kas nėra nustatyta sąsajų tarp šių asmenų susirgimų. NVSC nurodymu bus profilaktiškai testuojami bendrovės darbuotojai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS sekmadienį BNS informavo, kad susirgimai nustatyti Pavartyčiuose veikiančiame bendrovės „Šiaurės lapė“ audinių ūkyje.

Asociatyvi nuotrauka

Tarnybos gautais duomenimis, COVID-19 susirgę darbuotojai tiesiogiai su žvėreliais nedirbo.

„Audinių tarpe sergamumo ar mirštamumo nepastebėta, situacija žinoma, ūkis stebimas“, – sakė J. Savickaitė.

Bendrovės „Šiaurės lapė“ direktorė Virginija Rubanienė BNS sekmadienį sakė, kad viena darbuotoja dėl kitų negalavimų buvo gydoma Radviliškio ligoninėje ir darbe nebuvo nuo lapkričio 14 dienos. Koronavirusas jai nustatytas penktadienį atlikus tyrimą prieš siuntimą į reabilitaciją.

Kitai darbuotojai infekcija nustatyta ketvirtadienį, tačiau, pasak V. Rubanienės, ji glaudesnių kontaktų su kitais darbuotojais neturėjo, su gyvais žvėreliais taip pat nedirbo.

„Mes žvėrelių nebeturime nuo penktadienio“, – sakė V. Rubanienė.

Ji patikino, kad 50 tūkst. fermoje augintų audinių užmigdytos, nes „jau subrendo ir atėjo laikas“. Direktorės teigimu, anksčiau žvėreliai, auginami kailių pramonei, pagal visus reikalavimus buvo tiriami dėl infekcijos ir jų tarpe atvejų nenustatyta.

Šią savaitę pirmasis Covid-19 protrūkis užfiksuotas ketvirtadienį audinių ūkyje Jonavos rajone. Žemės ūkio ministerija šią savaitę pareiškė besitikinti, kad kiti audinių ūkiai neslėps ligos protrūkio, jeigu taip atsitiktų ir skubiai informuos tarnybas.

Lietuvoje auginamos audinės nuo koronaviruso tirtos prevenciškai, kai Danijos, o vėliau ir Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų, Švedijos ir Graikijos audinių fermose nustatyta šio viruso protrūkių.

Danijos valdžia lapkričio pradžioje pranešė, kad koronavirusas audinėse mutavo, o tai kelia rizikų, jog pakitęs virusas gali būti visiškai ar iš dalies atsparus šiuo metu kuriamoms vakcinoms, taip paverčiant jas neveiksmingomis arba veiksmingomis tik iš dalies.