Stabdo ugdymo procesą ir pramogų renginius

Išplatintame Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai rašoma, kad imamasi griežtų priemonių. Vilniaus miesto savivaldybė, reaguodama į koronaviruso pandemiją pasaulyje, imasi griežtų priemonių viruso plitimui stabdyti. Nuo rytojaus iki šv. Velykų atostogų pabaigos 5 savaitėms uždaromos visos ugdymo įstaigos – darželiai, mokyklos, universitetai, atšaukiami visi renginiai, stabdoma kino teatrų, sporto klubų ir kitų poilsio ar pramogų vietų veikla. Tačiau gyventojams savivaldybė rekomenduoja neužsidaryti tarp keturių sienų – nepamiršti išeiti pasivaikščioti, sportuoti lauke, lankytis gamtoje.

„Matome užsienio šalių pavyzdžius, kaip greitai virusas iš nematomo tampa masiškai plintančiu. Nors patvirtintų koronaviruso atvejų Vilniuje dar nėra, tačiau puikiai suprantame, kad tik laiko klausimas, kada ši situacija pasikeis, todėl negalime delsti, turime reaguoti siekdami apsaugoti vilniečius, ypač pažeidžiamiausias grupes.

Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos vadovo, Savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio teigimu, pagrindinis tikslas – stabdyti viruso plitimą, todėl, įsigilinus į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas bei kitų šalių patirtį, bus imtasi visų priemonių, kurios gali sumažinti neigiamas koronaviruso pasekmes.

„Suprantame, kad sustabdžius ugdymo įstaigų veiklą kils didelių nepatogumų tėvams, bet šiuo atveju turime galvoti, kaip apsaugoti gyvybes žmonių, – tiek dirbančių ugdymo įstaigose, tiek vaikų, tėvų ir senelių. Laikinai bus stabdoma veikla ir tų Vilniaus vietų, kuriose dėl poilsio ar pramogų buriasi žmonės: muziejų, kino teatrų, sporto klubų ir kitų. Verslą kviečiame solidariai atlaikyti viruso ataką – taip, šios priemonės griežtos, tačiau jos nepažeidžia ekonomikos, priešingai – jei nestabdysime viruso dabar, jis turės didžiulių neigiamų pasekmių ekonomikai ateityje“, – teigė P. Poderskis.

„Žiūrint į ateitį, šitą virusą mes įveiksime, bet reikalingi konkretūs žingsniai, nes tikėtis, kad tai mus aplenks, yra neįmanoma. Jau aišku, kad virusas plinta greitai, todėl reikia griežtų priemonių. Vilnius yra didelis miestas, todėl būtina rodyti pavyzdį“, – konferencijoje pabrėžė meras.

Jis tęsė, kad su gydytojais taip pat aptarta situacija, buvo pabrėžta, kad medicinos darbuotojai turi savivaldybės paramą. Taip pat padėtis aptarta su maisto tiekėjais, jie užtikrino, kad maisto tiekimas bus vykdomas.

„Jeigu kam nors atrodo, kad priemonės per griežtos, tai geriau jau tegu taip, negu sulaukti mirčių“, – sakė meras.

P. Poderskis teigė, kad savivaldybė rekomenduoja pramogų įstaigoms riboti veiklą, tačiau kol kas į visus klausimus atsakymų dar nėra, kurie renginiai turėtų būti uždrausti.

„Dirbame ir su viešuoju transportu. Susisiekėme <...> dėl paspirtukų ir dviračių platinimo, kad jie šiek tiek turėtų pakeisti viešąjį transportą“, – apie pagrindines priemones kalbėjo administracijos direktorius.

Pasak jo, visuomenė bus nuolat informuojama apie konkrečias priemones, netgi prireikus bus planuojama pasinaudoti ir gyventojų perspėjimo sistema – išplatinama žinutė per korinį ryšį.

„Yra elektroninis paštas sveikas@vilnius.lt, juo visi gali rašyti, jeigu kyla kokių nors klausimų. Mes juos renkame ir konsoliduojame. (...) Žinome, kad mūsų sveikatos apsaugos ir kitos sistemos nėra iki galo pasirengusios galimam dideliam protrūkiui. Imamės griežtų veiksmų, kurie padėtų suvaldyti tokio protrūkio pasekmes, jei jos kiltų“, – aiškino P. Poderskis.

Jis pažymėjo, kad draudimas nedirbti galioja visoms ugdymo įstaigoms, taip pat ir privačioms.

Tęsė, kad dėl viešų vietų darbo laiko ribojimo sprendimai dar nėra priimti.

Meras į premjero reakciją dėl mokyklų uždarymo atsakė, kad Vilnius – didžiausias miestas, todėl jo pareiga ir prievolė yra imtis tokių veiksmų. Konferencijoje akcentavo, kad virusas jau yra Europoje, sienų užkardymas dar diskutuojamas, o tai, kad Lietuvoje yra tik trys atvejai, anot mero, tikėti naivu. Jis tikino, kad, ko gero, yra ir daugiau viruso atvejų.

Pasak R. Šimašiaus, šiuo laikotarpiu iššūkių turės visi Lietuvos gyventojai: ir vilniečiai, ir kiti. Jis pabrėžė, kad dėl penkių savaičių ugdymo proceso sustabdymo nėra ko baimintis, nes į šį laikotarpį įtrauktos ir atostogos.

„Mokytojų nemokamų atostogų niekas nesiųs, yra įvairių priemonių, kurios leidžia darbą nuotoliniu būdu“, – sako meras.

Anot R. Šimašiaus, vaikų darželius labai svarbu uždaryti, nes juose dirba vyresnio amžiaus žmonių, kurie priklauso rizikos grupei. Meras pabrėžė, kad žmonės neprivalo sėdėti namuose, gali išeiti pasivaikščioti į lauką.

„Šiuo metu darželiai bus uždaryti, visus kitus dalykus spręsime. <...> Aš nenoriu lyginti, kas skubiau, Vyriausybė irgi priims savo priemones. Bet Vilniui priemonės svarbesnės nei kokiame miestelyje, todėl mums tai yra svarbiau“, – komentavo R. Šimašius.

Pasak mero, labai svarbu aprūpinti gydytojus reikiamomis priemonėmis, kad jie būtų saugūs.

Konferencijos metu iškeltas klausimas dėl pavėžėjų ir taksi vairuotojų. Pasak P. Poderskio, Vilniaus savivaldybė teikia rekomendacijas, kaip elgtis viešas paslaugas teikiančioms įmonėms.
R. Šimašius pridūrė, kad, užsisakant maistą, turėtų atsirasti galimybė maistui palikti prie durų ir atsiskaityti už jį nuotoliniu būdu.

„Svarbu, kad žmonės jaustųsi saugūs, jeigu jiems tenka laikytis karantino“, – sako meras ir pabrėžia, kad galima daryti prielaidą, jog viruso atvejų Lietuvoje gali būti daugiau, tačiau žmonės nesikreipia į medikus, nes simptomai nėra ryškūs.

„Todėl reikia imtis griežtesnių priemonių. <...> Ne visi yra tikrinami“, – akcentuoja R. Šimašius. Anot jo, visuomenė turi elgtis daug atsakingiau.