Jis sakė, kad šįryt jam V. Pranckietis skambino, bet E. Gentvilas iškart jam pasakė, kad tai nėra jo reikalas, todėl pasiūlė apie tai informuoti Seimo kanceliariją.

„Aš nesu įpareigotas to pranešinėti žiniasklaidai, todėl paprašiau apie tai informuoti Seimo kanceliariją pagal numatytą tvarką. Jis sakė, kad pranešė. Žodžiu, man pasakė, kad šiandien apie 10 val. gavo tokį rezultatą.“

Pasak E. Gentvilo, dabar Seimo kanceliarija bus įpareigota iki galo ištirti V. Pranckiečio turėtus kontaktus.

Seimo kanceliarijos atstovė spaudai Justė Radzevičiūtė-Laugalienė „Delfi“ patvirtino, kad iš tikrųjų apie tai V. Pranckietis juos informavo. Pasak jos, jau yra nusistovėjusi veiksmų tvarka, kai suserga vienas iš Seimo narių.

„Mes visada prašome, kad tiek Seimo nariai, tiek Seimo kanceliarijos nariai būtent dėl susirgimo koronavirusu informuotų mūsų atsakingą asmenį. Taip ir buvo padaryta. Po to jau renkame kontaktus arba patys, arba kartais ir pats Seimo narys informuoja su kuo turėjo kontaktą. Ta procedūra jau praktiškai yra nusistovėjusi. Mes tikrai negalime priversti, o kartais irgi patys viską sužinome tik iš žiniasklaidos, jeigu to pats nepraneša Seimo narys.

Bendrai visa veiksmų eiga bus tokia pati, kai išsiaiškinsime, kur Seimo narys lankėsi, jeigu buvo Seime tuo pavojingu metu, kai galėjo nešioti virusą. Tos vietos yra dezinfekuojamos, taip pat, kiek įmanoma, prašome visų kontaktavusių su tuo asmeniu izoliuotis. Apsibrėžti tą kontaktą, kiek jis buvo artimas ir galbūt pavojingas, ir izoliuotis, kadangi visiems sudaroma galimybė dirbti nuotoliniu būdu, tai didelių problemų paprastai nekildavo.“

Parlamento liberalai atliko testus, bet izoliuotis neskubėjo

Koronavirusas šios savaitės antradienio rytą buvo patvirtintas Liberalų sąjūdžio frakcijos nariui Jonui Varkaliui. Tuomet kilo diskusijos, kad neturėtų būti daromas gyvas Seimo posėdis, bet Seimo valdyba nusprendė kitaip.

Teigiamą koronaviruso testo rezultatą J. Varkalys gavo pirmadienio vakarą. Jis praėjusios savaitės penktadienį dalyvavo tiek naujo Seimo priesaikų ceremonijoje, tiek ir Seimo posėdyje.

J. Varkalys ilgą to penktadienio vakarą sėdėjo šalia konservatoriaus Jono Gudausko ir frakcijos kolegos Ričardo Juškos. Prieš J. Varkalį Seimo posėdžių salėje dirbo konservatorius Vytautas Kernagis, liberalai Raimondas Lopata, Arminas Lydeka. Visai netoliese sėdėjo ir naujoji Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Koronaviruso diagnozė trečiadienį buvo nustatyta ir buvusiam Seimo nariui, liberalui Gintarui Vaičekauskui. Parlamentaras įtarė, kad užsikrėtė nuo savo kolegės Rimantės Šalaševičiūtės, kuri tvirtino esanti sveika.

„Man tai ta mūsų trijų istorija neaiški. Aną trečiadienį buvau paskutiniame posėdyje Seime. Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos posėdyje. Ketvirtadienį, apie pietus Seimo kanceliarija elektroniniu paštu išplatina pranešimą, kad kovidas nustatytas Seimo nariui. Pavardė neskelbiama.

Tuo metu ėjau į parduotuvę „IKI“, Jasinskio g. Jeigu Kanceliarija iš karto būtų paskelbusi pavardę, tikrai būčiau niekur ėjęs. Bet ten kažkokių jautrių valstiečių pageidavimu, tai nebuvo padaryta. Po 20-ies minučių užsuku į Seimą, idant atiduočiau valdišką kompiuterį. Ir čia jau portalai šaudo BNS pranešimą, kad kovidas nustatytas Seimo narei R. Šalaševičiūtei“, – feisbuke rašė G. Vaičekauskas.

Parlamentaras pasakojo iškart nusprendęs izoliuotis. „Maunu į Seimo bendrabutį ir užsidarau kambaryje. Žmonai paaiškinu, kaip gyvensime toliau. Juolab tai jau antra saviizoliacija per trumpą laiką. Aną kartą, po kontakto su gerbiamu deputatu V. Simulik, išvažiavau į Klaipėdą vienas ir nekišau niekur nosies.

Simptomų tada jokių, prasprūdau, dabar gi, naktį iš šeštadienio į sekmadienį pakyla temperatūra. Ji pusantros paros šokinėja nuo 36.6 iki 38.6. Pradeda sukti dilbius. Iš pradžių kairės rankos, po to dešinės. Prasideda kosulys. Sekmadienį užsiregistruoju 1808. Vakar 6:51 val., medikė (šlovė ir garbė, dirbantiems šį darbą) pagaliuku pamakaluoja gerklėje, šampalu nosyje ir šiandien 11.40 val., gaunu atsakymą, kad SARS-Cov-2 RNR – RASTA“, – rašė G. Vaičekauskas.

Parlamento liberalai trečiadienį atliko testus dėl COVID-19, kad galėtų dalyvauti ketvirtadienio posėdžiuose. „Pasigauti galima daug kur, o mes šiandien visi frakcijos nariai atlikome testą. Rytoj planuojame dalyvauti Seimo posėdžiuose. Tikiuosi, kad rytoj gausime atsakymus. Gal tuo ir baigsis istorija“, – tąkart BNS sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas.

E. Gentvilas BNS sakė peržiūrėjęs Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas dėl saviizoliacijos ir įsitikinęs, kad jam izoliuotis nereikia. Mat su G. Vaičekausku jis nesimatė maždaug savaitę. „Yra praėję daugiau negu trys paros nuo mano kontakto iki jo simptomų pajautimo. Nepapuolu į tą ratą, kuriam reikia izoliuotis“, – teigė liberalų seniūnas.