Už tai, kad jam būtų pareikštas nepasitikėjimas, šeštadienį per slaptą balsavimą buvo 64 Seimo nariai, prieš balsavo keturi ir penki parlamentarai susilaikė.

Atstatydinimui reikėtų ne mažiau kaip 71 Seimo nario balso „už“.

Nepasitikėjimą V. Semeška inicijavo valdantieji, kaltindami konservatorių pateikus klaidingus duomenis apie savo išsilavinimą.

Opozicija nepasitikėjimo procedūrą sako esant kerštu V. Semeškai už principingą poziciją VRK atliekant tyrimus, susijusius su „valstiečiais“.Seimas šeštadienį slapta balsuoja dėl nepasitikėjimo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariu konservatoriumi Viliumi Semeška.

Nepasitikėjimą V. Semeška inicijavo valdantieji, kaltindami Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų į komisiją deleguotą atstovą pateikus klaidingus duomenis apie savo išsilavinimą.

„V. Semeška atsakingas už du tyrimus, kurie susiję su valdančiaisiais „valstiečiais“, Naisių serialo tyrimas, trijų milijonų vertės, tautiniai kostiumai, pusė milijonų vertės“, – sakė E. Gentvilas.

Konservatorius Kęstutis Masiulis pasisakydamas citavo buvusį VRK vadovą Zenoną Vaigauską, kad tokių dalykų nebūna net Rusijoje, Baltarusijoje.

„Jokia Vakarų valstybė šito nesupras“, – sakė K. Masiulis.

Tuo tarpu „valstietis“ Mindaugas Puidokas sakė, kad „šitaip sukčiauti esant VRK nariu ir šitaip pateikti iš tribūnos demagogiškai šituos dalykus yra ta riba, kurios toleruoti negalima“.

V. Semeška tvirtina nepažeidęs jokių teisės aktų, o valdančiųjų siekį išmesti jį iš VRK sakė esant bandymu susidoroti su neparankiu komisijos nariu.

„Nepažeidinėjau jokio įstatymo, tą nustatė ir Generalinė prokuratūra, nesulaužiau VRK nario priesaikos, dirbau ir dirbu vadovaudamasis Konstitucija, įstatymais, sąžiningai atlieku man patikėtas pareigas“, – penktadienį pasisakydamas Seime sakė V. Semeška.

„Drąsiai ir netgi aštrokai keliu matomus trūkumus, netyliu prieš galimą kai kurių kolegų piktnaudžiavimą ar net bandymus pažeisti įstatymus. Tokiems nebuvau, nesu ir nebūsiu patogus. Ir tai suprantama“, – kalbėjo konservatorius.

Nutarimo projektą dėl V. Semeškos įgaliojimų nutraukimo pateikė 45 Seimo nariai. Projektą pasirašę parlamentarai priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoms.

Nepasitikėjimo iniciatoriai kaltina V. Semešką pateikus neteisingą informaciją apie išsilavinimą ir buvusią darbovietę.

„Kyla retorinis klausimas, ar asmuo, kuris Seimui yra teikęs tikrovės neatitinkančius duomenis apie savo išsilavinimą, savo darbovietę, o paskui dar galimai klastojęs ir jam prokuratūros pateiktus dokumentus, gali išlaikyti Seimo pasitikėjimą juo. Manyčiau, kad tikrai ne“, – penktadienį sakė projektą pristačiusi „valstietė“ Agnė Širinskienė

Anot „valstiečių“, 2017 metų rugsėjo 11 dienos Seimui pateiktoje biografijoje, grafoje „išsilavinimas“ V. Semeška nurodė, kad 1979–1988 metais mokėsi Druskininkų vidurinėje mokykloje. 2015 metais kandidatuodamas į Druskininkų savivaldybės tarybą VRK pateiktoje anketoje, grafose, kuriose pateikiama informacija dėl išsilavinimo, nurodė: „Vidurinis Vilniaus J. Tallat-Kelpšos aukštesnioji muzikos mokykla džiazinis fortepijonas“; Vidurinis Druskininkų vidurinė mokykla [...] Aukštasis Goethe-Institut Duisburg, Vokietija, vokiečių kalba“.

„Valstiečiai“ teigia, jog prokuratūra yra nustačiusi, kad V. Semeška nėra įgijęs vidurinio išsilavinimo. Konservatorius savo ruožtu tvirtina, kad teisėsauga dėl jo išsilavinimo ikiteisminį tyrimą pradėti atsisakė.

Prokuroro nutarime atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones teigiama, kad 1994 metais V. Semešką priimant į Vilniaus aukštesniąją ekonomikos mokyklą „buvo pažeista imperatyvi Švietimo įstatymo 6 straipsnio 1 dalies nuostata, kadangi stodamas į aukštesniąją mokyklą V. Semeška nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo“.

Kartu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rolandas Kruopis pažymėjo, jog nenustatyta, kad V. Semeška priėmimo kolegijai būtų teikęs klaidinančią informaciją, nors ši ir pasielgė aplaidžiai, nepareikalavusi tinkamų stojimui dokumentų.

Taip pat prokuroras konstatavo, kad ir panaikinus 1994 metų įsakymą, kuriuo V. Semeška priimtas į aukštesniąją ekonomikos mokyklą, nebūtų teisinio pagrindo naikinti jo bakalauro ir magistro diplomų.