Kol kas vienintelis prezidentas, iš posto atstatydintas per apkaltą, yra opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis europarlamentaras R.Paksas.

"Be kitų, materialinio pobūdžio, privilegijų, prezidento vardo palikimas iki gyvos galvos yra įstatymo leidėjo suteikta pagarbos privilegija asmeniui, kuris buvo išrinktas į šias pareigas, turėjo Tautos pasitikėjimą ir garbingai jas vykdė. Todėl tokios garbės privilegijos negali nusipelnyti asmuo, kuris prarado Tautos pasitikėjimą ir Tautos atstovų buvo pašalintas iš pareigų apkaltos proceso tvarka, nes pažeidė Konstituciją, teisę, asmeninius ar grupinius interesus iškėlė virš visuomenės interesų, savo veiksmais diskreditavo valstybės valdžią", - rašo S.Pečeliūnas projekto aiškinamajame rašte.

Anot jo, valstybė negali suteikti pagarbos privilegijos asmeniui, kuris ją diskreditavo.

Politiko teigimu, buvusio prezidento privilegijų nesuteikimas turėtų būti sudėtinė konstitucinės sankcijos dalis, taikoma asmenims, pašalintiems iš pareigų apkaltos proceso tvarka.

"Tokie asmenys negali turėti jokių teisėtų lūkesčių naudotis buvusio prezidento privilegijomis (...) Juolab nelogiška palikti prezidento vardą pašalintam iš šių pareigų apkaltos proceso tvarka asmeniui, kai jis iki gyvos galvos pagal Konstituciją negali būti renkamas ar skiriamas į pareigas, susijusias su priesaikos davimu, o įstatymu jam nesuteikiamos jokios buvusiam prezidentui priklausančios materialinės privilegijos", - tvirtino S.Pečeliūnas.

Pasak jo, dabartinis Prezidento įstatymo teisinis reguliavimas minėta apimtimi prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems atviros pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės principams.

Ketvirtadienį Seime priimant Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas, norėta iš atstatydintojo prezidento atimti diplomatinį pasą, bet tam pritrūko balsų.

Diplomatinis pasas ir prezidento titulas - vienintelės privilegijos, likusios buvusiam šalies vadovui R.Paksui.

R.Paksas iš prezidento pareigų atstatydintas 2004 metų balandį, kai Konstitucinis Teismas pripažino, jog jis šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, suteikdamas Lietuvos pilietybę savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui.